vpliv krvnega sladkorja na plod v 1.tromesečju
spoštovani.
Stara sem 42 let, tretjič noseča (8t). V 6.tednu je bila izmerjena glukoza na tešče 5,06.
Pri ginekologu sem naročena 5.5. (v 10t).
Nekajkrat sem si doma sama izmerila sladkor na tešče (4,9; 5,2; 5,6). 90 min po obroku je bil povišan po belem kruhu (7,8) – to sem naredila kot preizkus – in po 2 kosih temnega kruha (7,2).
Po ostalih obrokih je bil sladkor po 90 min vedno pod 6,6.
Glikirani hemoglobin pred nosečnostjo je bil 5,2% in na tešče tudi vedno ok.
Skrbi me predvsem to, da kljub zdravi prehrani ne morem vedeti, če so bile vrednosti sladkorja v prvih tednih nosečnosti primerne in če lahko kako kvarno vplivajo na plod.Pretekle tri teden sem praktično preležala (malo povišana temperatura, slabost čez cel dan), tako da za rekreacijo ni bilo možnosti.
Na glukozo sem pozorna zaradi prejšnje nosečnosti (pred 10 leti, ko sem imela v zgodnji nosečnosti 90 min po jedi 11,3; vendar so z vsemi testi ovrgli nosečnostni diabetes; tudi diete nisem imela). Sin ima okvaro vidnega živca, zato seveda razmišljam samo o tem, da je za to kriv krvni sladkor.
Osebni zdravnik in ginekolog sta prepričana, da je vse ok in da ni potrebe po domačih meritvah…..
Mene pa te meritve begajo, sploh zato, ker vprašanje, če so sploh točne.
Ali so za plod škodljive že občasne povišane vrednosti??
Hvala in lp
Meta
Pozdravljeni,
vrednosti, ki jih navajate, niso nevarne za plod. Svetujem pa vam, kot tudi vsaki nosečnici, zdrav življenjski slog, z zdravo prehrano, brez ogljikovih hidratov z visokim glikemičnim indeksom, in z redno telesno dejavnostjo. Svetujem tudi sprostitev in izogibanje stresu, lepe in pozitivne misli.
Pa lep dan
Pozdravljeni ponovno,
na tešče je bil v laboratoriju izmerjen sladkor 4,92…. Ginekolog in osebni zdravnik menita, da je vse ok.
Držim se zdrave prehrane, vendar ko si zmerim sladkor po zajtrku (90min) večkrat preseže dovoljeno vrednost (7,7 – po proseni kaši, 8 – po sendviču s polnozrnatim kruhom, kuhanim pršutom….). Popoldne so vrednosti ok.
Pravzavprav glede na vrednosti na tešče izmerjenega sladkorja ne moreš vedeti, da je sladkor povečan 90 min po obroku…. – če si ga seveda ne meriš sam.
Če prav razumem, takšna odstopanja še ne predstavljajo NSB, ker naj bi se ta pojavila v zadnjem tromesečju.
Mene te vrednosti vseeno skrbijo in pravzaprav ne vem, kaj točno naj zjutraj jem, ker ista hrana ne pokaže vedno istih vrednosti (enkrat so v mejah dovoljenega, drugič ne).
Ali naj vztrajam in se naročim v diabetološki ambulanti ali pa mogoče pretiravam?!
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.
meta
Zdaj grem zgodaj zjutraj na sprehod, potem pa pazim na količino zaužitega kruha, prosene kaše in so vse meritve v mejah.
Tako, da nekako bo.
Upam, da za nazaj ne bo kake škode.
lp in hvala
Meta
Pozdravljeni,
prav ste naredili s sprehodom. Zato da boste mirni. Na začetku zadnjega trimestra vam bodo naredili še obremenitev z glukozo, ki bo pokazala ali se vam je pojavil gestacijski diabetes. Vi samo jejte zdravo prehrano, hodite na sprehode ali se drugače rekreirajte in vse bo v redu. Zjutraj so zaradi hormonov nosečnosti vrednosti krvnega sladkorja najvišje.
Lep pozdrav
Spoštovani.
Moram vam še enkrat pisati, ker enostavno ne morem nehati misliti na to, da sem v prvih tednih nosečnosti imela prekoračene ciljne vrednosti KS po jedi (za nosečnost). Zaradi slabosti sem jedla slane krekerje, polnozrnate štručke, banane…. in sem si prvič sama merila sladkor v 8. tednu (čeprav sta me zdravnik in ginekolog prepričevala, da zato ni nobene potrebe). Imam občutek, da so moje vrednosti KS bile zvišane v prvem tromesečju zaradi hormonov, ker sedaj, nekako zadnja dva tedna, so jutranje vrednosti na tešče nižje (4,3-4,8) kot prej (4,6-5,3…) kljub temu, da ta teden zaradi posega (biopsija h.r.) počivam.
Pazim pri prehrani- en sam prekršek (2 kosa pice za rojstni dan) je dvignil KS po 90min na kar 9,8!!!.
Iz tega sklepam, da je bilo v 1. tromesečju isto, če ne še hujše (krekerji, prepečenec,….). Vem, da sedaj za nazaj ne morem kaj spremeniti, vendar me zelo jezi, ker sem že pred nosečnostjo naredila preiskave glede sladkorja, kot so mi priporočali (glikirani hemoglobin, glukoza na tešče); že prej sem pazila na zdravo prehrano, se gibala….
Na pregledu v 12. tednu je bilo vse ok , vendar mene vseeno ZELO skrbi.
Saj ste mi napisali, da občasno zvišane vrednosti za plod niso škodljive, pa vseeno. Kaj še lahko naredim (UZ otrokovega srca…)?
Hvala za vaše potrpljenje in vaš čas,
Meta
Pozdravljeni,
sprašujete kaj naj naredite. Umirite se in se ne obremenjujte toliko. Pomembno je, da pred nosečnostjo niste imeli razvite in slabo urejene sladkorne bolezni – mislim nenosečnostne. Krvni sladkor narašča z naraščanjem nosečnosti, tako, da je bilo v prvih treh mesecih vse v redu.
Držite se sladkorne diete, gibajte se in se sproščajte. Tako bo vaša nosečnost potekala v redu, otrok se kot navajate razvija normalno.
Pa lepo se imejte
Forum je zaprt za komentiranje.