vpliv hrane na (ne)delovanje scitnice
Spostovani!
Postavljeno imam diagnozo Hashimotov sindrom in jemljem Euthyrox 100ug na dan.
Ob iskanju vec informacij o obolenju scitnice, sem veckrat naletela na kotradikcije scitnicnih hormonov, ki jih dobivamo s tabletami z razlicno hrano. O jemanju zeleza te opozorijo ze navodila, ki so prilozena tabletam, a veckrat sem zasledila, da prav tako lahko “iznicijo” delovanje tablet kalcij (tudi v tako mili obliki kot npr. kozarec pomarancnega soka ob zajtrku) in soja.
Sama sem kar dolgo casa pila pomarancni sok za zajtrk, skupaj s kosmici, zalitimi s sojinim mlekom in moje pocutje se je zares poslabsalo. Sedaj sem s tem prenehala, a ker je od tega sele par dni, morebitnega izboljsanja se ne cutim.
Bi lahko prosim svetovali vec o tem, katera hrana bi lahko bila “skodljiva” ob jemanju scitnicnih hormonov?
Hvala.
Marjeta
Spoštovani!
Pri nadomeščanju uporabljamo L-tiroksin v obliki tablet (Euthyrox, Eltroxin…). Zdravilo je potrebno vzeti zjutraj na tešče s kozarcem vode, da se zagotovi ustrezna absorbcija zdravila. Če zdravilo jemljemo med obrokom ali skupaj z drugimi zdravili je absorbcija ( vsrkavanje zdravila iz prebavil) nepredvidljiva in ustrezno doziranje zdravila je težko.
Sicer prehrana ne vpliva bistveno na učinke ščitnbičnih hormonov.
Lep pozdrav!