Najdi forum

Vpliv hrane na jetra,ledvice

Opravila sem osnovni pregled pri zdravniku TKM. Težave, ki se mi pojavljajo so škripajoča kolena že od najstniških let, bolečina v rami(pod lopatico), bolečina v levem stopalu, ki se pojavi ob nošenju petk(tudi nizkih), slabšanje vida v zadnjem letu. Nič od naštetega ni tako boleče, da se ne bi dalo živeti,vendar želim preprečiti hujša stanja. Stara sem 33 let. Po pregledu sem dobila seznam s hrano, ki mi jo priporočajo glede na to da naj bi okrepila jetra in ledvica in pa ojačala Yang (vedno sem bila pri ta vročih, sedaj me zadnje leto hladi in prekrvavitev ni najboljša kljub športnim aktivnostim). Druge terapije razen uživanje navedene hrane mi niso priporočili. Na seznamu za krepitev jetr je hrana ki jo rada jem, sploh mi diši v zadnjem obdobju. Torej ali naj le še povečam uživanje teh jedi na račun drugih? Je telo samo prepoznalo pomanjkanje in zato mi ta hrana diši.

Že leta pijem veliko vode, jem malo soljeno hrano, veliko zelenjave, domačo hrano…tako da me je presenetilo slabše delovanje ledvic in nasvet za več slane hrane(proso,ječmen,svinjina,česen sol) Res je da zelo malo lulam, glede na količino popite vode, se pa potim več kot kdajkoli prej. Nisem še uspela prebrati kakšne knjige o TKM, bi pa rada razumela kaj je vplivalo na poslabšanje teh dveh organov. nekaj semeveda čustva, toda pri hrani pazim že leta(morda na napačen način). Priporočate kakno literaturo, ki mi bo pomagala razumeti kaj sem delala narobe in kako se usmeriti v pravo smer?

Lep pozdrav
Opravičujemo se za zapoznel odgovor, imeli smo manjše težave pri objavi.
Glede na simptome kot so škripajoča kolena, bolečina v rami, bolečina v levem stopalu, ni velike povezave z prehrano. Pri teh težavah vam zdravnik TKM verjetno lahko pomaga s kombinacijami akupunkture in masaže. Slabšanje vida, hladen občutek… bi lahko kazala na pomanjkanje yanga, ampak ni nujno. Tukaj se prehrana seveda pozna. Oglasite se še kdaj pri zdravniku TKM da vam pogleda utrip in vam svetuje glede zelišč in živil s katerimi bi lahko bolj uravnotežila vašo energijo. Mogoče lahko kakšen mesec uživate hrano bolj tople ali vroče narave in se potem oglasite pri zdravniku TKM, naj vam pogleda oblogo na jeziku in potipa utrip na zapestjih.
Sicer pa po TKM obstaja pet tipov ljudi: tisti s preveč yanga, s premalo yanga, s preveč yina , s premalo yina in tisti, ki imajo yinyang v ravnovesju.
Glede literature v slovenskem jeziku vam priporočam knjige dr. Osojnika ali dr. Papuge, v angleškem jeziku pa bi vam priporočal: Between haven and earth, Beinfield and Korngold.
Lep pozdrav,
dr.Han

Zdravnik TKM mi je preveril utrip, kateri je bil “šibak”. Obloga na jeziku je pokazala na šibkejša jetra. Imam redne menstruacije, ki pa so šibkejše. Trajajo sicer do 5 dni, vendar niso nikoli močne, samo vlečejo se. Sem krvna skupina 0, Rh negativna. V spomladanskem času sem imela slabše železo( imela sem operacijo-čiščenje maternice zaradi neuspele nosečnosti) in sem šele z prehranskimi dopolnili uspela dvignit železo na zadovoljivo raven. Omenili so mi šibkejši yang.
Priporočila so bila da naj jem več hrane s toplo in vročo energijo.Druge terapije razen uživanje navedene hrane mi niso priporočili. Na seznamu za krepitev jetr je hrana ki jo rada jem, sploh mi diši v zadnjem obdobju. Torej ali naj le še povečam uživanje teh jedi na račun drugih? Je telo samo prepoznalo pomanjkanje in zato mi ta hrana diši.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close