Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Vpliv hipotiroze na srce

Vpliv hipotiroze na srce

Spostovani,
odkar sem zdravim za Hashimotom (5 let), imam probleme z obremenitvijo srca. V literaturi pa sem zasledila naslednje (dodano spodaj).
Omenjena je zmanjšaka krčljivost srčne mišice in manjša poraba kisika, hkrati pa piše, da sem preparat T4 poveča porabo energije(kisika) v srčni mišici.
Zanima me, ali simptom torej nakazuje, da jemljem zdravila premalo (ali preveč?). 75mcg/dan. Ali je to nujno stranski učinek zdravila oziroma ali se da sploh kaj storiti?
Kot posledica hipotiroze imam namrec tudi znizan koristni holesterol in povečan celokupni (kjub zdravi prehrani), hkrati pa se ne morem dovolj gibati (vsaj aerobno ne), saj srčne mišice ne morem dovolj obremeniti.
Za mnenje za vam najlepše zahvaljujem
Lp Pika

Krčljivost srčne mišice je zmanjšana, prav tako pa tudi poraba kisika. Ker je delovanje srca oslabljeno, bolniki slabše zmorejo napore in se hitro utrudijo. Pri bolj izraženi bolezni se poveča prepustnost drobnih žilic (kapilar), zato se v medceličnem prostoru poveča količina beljakovin in vode. To se lahko zgodi tudi v osrčniku (perikardu). Napolni se s tekočino. Pojav imenujemo perikardialni izliv. Pri bolnikih s hipotirozo je ateroskleroza koronarnih arterij pospešena. To terja previdnost pri zdravljenju bolezni ščitnice, saj preparati T4 povečajo porabo energije v srcu in lahko povzročijo nesorazmerje med preskrbo srčne mišice s kisikom skozi zožene koronarne arterije in povečano porabo kisika.

Spoštovani!

Nezdravljena (oziroma nezadostno zdravljena) hipotiroza ima velik vpliv na srčno žilni sistem. Zmanjša se popustljivost žilja, kar ima za posledico porast krvnega tlaka, lahko se pojavi srčno popuščanje, ki je sprva diastolno, nato pa globalno, zniža se srčna frekvenca, spremeni se presnova lipidov posebej holesterola, kar pospeši aterosklerozo in lahko pripomore k nastanku koronarne bolezni,lahko se pojavi perikardilani izliv… Kadar je hipotiroza ustrezno zdravljena (normalen TSH, T4 in T3) vplivi na srčno žilni sistem izzvenijo. Žal niste napisali kakšne težave imate z obremenitvijo srca? Priporočam določiti TSH. Če je vrednost normalna ni nikakršnih zadržkov za aerobno vadbo.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Hvala za odgovor, TSH sem imela ves cas med 1 in 2 ob jemanju nadomestnih hormonov, vendar srca vseeno ne morem aerobno obremeniti brez posledic (tahikardije, tiščanje, stiskanje v prsnem košu). Jemljem 75 mcg ze štiri leta.
Po precej stresnem mesecu pa so me zdaj zacele boleti se vse misice, bolj izrazito sicer v nogah in vezi (po zadnji strani noge in po podplatu čutim, kot bi mi vleklo skupaj ligament?). To sem doslej čutila le ob izrednih obremenitvah (kot posledica hipotiroze-recimo preutrujenost). Bolecine v misicah niso povezane s telesno vadbo in tudi znakov viroze nimam. Ali je lahko vzrok vseeno scitnica (vem, da misicne krce povzroca pomanjkanje magnezija?). Poslabsala se mi je tudi mascobna slika, ceprav zdravo jem in nimam prekomerne telesne teze (sem se pa ob enaki prehrani zredila za pb 5 kg, kar zame ni obicajno). Bi bilo smiselno morda povecati odmerek zdravila na 100 mcg ce je TSH previsok (nazadnje mi je sel z 1 na 3).
Hvala in lp Pika

Spoštovani!

Bolečine po mišicah se lahko pojavijo pri nezdravljeni hipotirozi, kadar pa je ta ustrezno zdravljena (normalne vrednosti TSH) je vzrok iskati drugje.Glede na to, da ste nekoliko pridobila na telesni teži in da je TSH zrasel iz 1 na 3 mE/l priporočam nekoliko zvišati odmerek Euthyroxa (npr. dvakrat tedensko 100 ug ostale dni 75 ug).

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close