Vpliv elektromagnetne terapije na zgodnjo nosečnost
Pozdravljeni.
Zaradi inkontinence po prvi nosečnosti sem se odločila za krepitev mišic medeničnega dna z elektromagnetno terapijo Neocontrol (http://www.neocontrol.de/neocontrol.php). Sicer hčerko pri starosti 10 mesecev še skoraj polno dojim in menstruacije še nisem dobila, vendar me vseeno zanima, ali bi ob zanositvi elektromagnetni valovi (ki so po moji oceni kar močni in usmerjeni ravno v predel reproduktivnih organov) lahko poškodovali zarodek?
Sicer ste že enkrat odgovarjali na podobno vprašanje, vendar v tistem primeru verjetno ni šlo za valove, usmerjene ravno v reproduktivne organe.
Najlepša hvala za odgovor.
spoštovani,
pri stimulaciji mišic medeničnega dna ne gre za “elektromagnetno terapijo” ampak za električno draženje mišic, nekaj podobnega kot je TENS proti bolečini, le da se pri tem uporabljajo drugačne frekvence in napetosti. Ob znani nosečnosti se sicer takšna terapija odsvetuje zlasti zato, ker učinkov ne poznamo in ne zato, ker bi vedeli za škodljivost učinkov. Dokler nosečnost ni znana, mislim, da ne more pomembno škoditi, sicer bi iz te metode že bili naredili aparat proti nezaželeni nosečnosti ali kaj podobnega.
Pozdravljeni še enkrat.
V mojem primeru ne gre za električno draženje mišic (tako kot pri TENS-u, kjer se namestijo na telo elektrode) oziroma stimuliranje mišic medeničnega dna s sondo, ki se vstavi v nožnico, ampak krčenje povzroča pulzirajoče magnetno polje, ki ga producira generator. Torej gre za magnetno terapijo. Generator je vgrajen v stol, na katerem sedim pol ure 3x na teden.
Glede morebitnih negativnih učinkov pa me skrbi predvsem zato, ker sem ravno ob začetku terapije (prejšnji teden) imela nezaščiten spolni odnos (načelno si sicer želim čim prej še enkrat zanositi) in dan kasneje sem opazila precej ‘jajčaste’ sluzi, ki bi lahko bila znak ovulacije (prve po porodu). Glede na to, da sem prvič zanosila v 2. IUI postopku (vzroka nezanositve po naravni poti niso odkrili, vse je bilo b.p.), je sicer malo verjetno, da bi ravno zdaj uspelo, ni pa nemogoče. Pred mano je še skoraj vsa terapija (12 obiskov v enem mesecu).
Hvala še enkrat za vaše mnenje in lep pozdrav.
Se opravičujem. Sem prezrl podani link za Neocontrol. V tem primeru gre za energijo, ki je v osnovi enaka tisti pri slikanju z nuklearno magnetno resonanco ali na indukcijski kuhalni plošči, le v nekaj deset ali sto milijardokrat šibkejši različici, kar plodu verjetno ne povzroča škode. V nosečnosti je namreč slikanje v močnem magnetnem polju do 2 T dokazano varno, čeprav se v zgodnji nosečnosti iz preventivnih varnostnih razlogov izogibamo tudi NMR. Sem pa radoveden, kako bi naj “Neocontrol” deloval. V tekstu ponudnika naprave je sicer vse lepo opisano, a sem do tega vseeno malce skeptičen, saj se v nemagnetnem materialu, med katere spada tudi človeško tkivo, težko inducirajo električni tokovi, tudi zelo šibki. Po drugi strani sem malo zmeden, saj je skoraj nemogoče, da bi lahko popoln blef pasiral nadzorne ustanove, kakršna je npr. FDA ipd. Za omenjeni način stimulacije medeničnega dna sem tokrat prvič slišal in se bom v prihodnje o njem malo bolj pozanimal, če boste imeli z metodo dobre izkušnje, pa bi bil vesel, če mi to sporočite. Z zdravljenjem torej za vsak slučaj prenehajte, če bi test nosečnosti postal pozitiven.
Pozdravljeni.
Malo z zamudo, pa vseeno… Neocontrol se ni obnesel, izboljšanja SUI ni bilo. Fizioterapevtko je to presenetilo, ker ima baje sicer dobre rezultate.
Težave sem poskušala rešiti še z elektrostimulacijo (vaginalni vložek), vendar sem po enem mesecu obupala zaradi hemoroidov, ki so se mi pojavili. Dva meseca po drugem porodu je stanje nespremenjeno, sem pa dogovorjena z dr. Lukanovičem za poskus zdravljenja SUI z novim laserjem. Če še to ne bo uspešno, se bom verjetno odločila za TVT.
hvala za povratno informacijo, :-), se strinjam.