vpliv dude na zobovje
Sem oče dveh triletnih deklic-dvojčic.Skrbi se pojavljajo pri po moje preveliki uporabi dude ,še posebno ene od deklic.Ker ima slab spanec prebije tudi do polovice noči z dudo v ustih-velikokrat tako močno “cuclja”da z ženo ne moreva spati saj spimo v isti spalnici.Prav tako podnevi večkrat išče dudo.Sicer ima zdrave zobke,ker jih redno umivava z ženo vendar se že vidi neenakomerna razvitost zobovja(na strani kjer večinoma drži dudo v ustih so zobki manjši).Ali to pri 3 letih že lahko vpliva na stalno zobovje?Kaj je bolje,otroku ne odrekati dudo in pustiti da se sam odvadi ali mu jo na silo odvzeti?Skrbi me tudi zaradi popolnoma nasprotujočih se mnenj pediatrov in zobozdravnikov.Kaj vi svetujete v tem primeru?
hvala za odgovor in lep pozdrav,Rok
Spoštovani Rok,
tudi mneja strokovnjakov o časovni “ukinitvi” dude se razlikujejo. Pri nas zagovarjamo ukinitev dude do 2. leta (v tujini do 3.leta). Po tem obdobju lahko uporaba dude vodi v nepravilno rast zob in čeljusti. Zelo težko je popraviti deformacije čeljusti, ki lahko začenjo nastajati tudi že v tej starosti.
Menim, da pri vaši dilemi ni tako pomembno mnenje pediatrov, ampak kaj o nasilnem odvzemu dude menijo psihologi.
Če imate možnost, se o tem pogovorite še s kakšnim otroškim psihologom. Nasilnega odvzema dude vam ne svetujem, vsekakor pa deklico pripravljajte na čas, ko bo morala zaspati brez nje. Čez dan ji dudo čim manj dajajte, poskusite jo zamotiti z igranjem.
Lepo pozdravljeni!