VPLIV BARV NA OTROKA
Lepo pozdravljeni mladi starši!
Kmalu točneje čez 4 mesece bomo postali mlada družina in trenutno si urejujemo svoj novi dom.Sem pa nekoliko zbegana,ker sama imam rada zelo žive barve in tako smo eno steno v dnevni sobi pobarvali živo rdečo ostale 3 pa živo rumeno.Vsi pravijo,da so te barve prežive,da vzbujajo nasilje in da se otrok v takšnih barvah ne počuti dobro.Ali imaste mogoče kakšne izkušnje s tem.Ostali rostori niso tako živi.Me pa vseeno zanima kakšna bi bila najprimernejša barva za spalnico,kjer bo tudi najin otrok.
Lep pozdrav,Meta
Brala sem raziskavo, kjer so otrokom pokazali več različnih barv in jih pustili, da so si sami izbrali najbolj želeno. Največ si je izbralo ravno rdečo, vsi pa kakšno od živih barv. Pravijo tudi, da bi morale mamice vedno imeti oblečeno kaj rdečega(dojenčke naj bi rdeča barva spominjala na maternico in se zaradi te barve tudi dobro počutijo.)
Mislim, da z barvo ni nič narobe, živahne barve so vedno prijazne, zato jih imajo otroci radi.
Nič ne bo narobe, če tudi sobo tako pobarvaš. Za zvečer pa si kupi kakšno modro žarnico, da boš pričarala bolj nežno vzdušje in se bo otrok umiril in lažje zaspal(iz lastnih izkušenj).
Žive barve so lepe, samo mi smo jih omejili. Poglej Mehiko, same žive barve, ki že na pogled dajo veselo vzdušje in energijo.
Lala
Barve naj bodo pastelne, se pravi nežne – če je soba sama po sebi zelo sončna, lahko naredite stene svetlo modre ali zelene (ta je baje še posebej pomirjujoča), če pa je soba obrnjena tako, ad ne dobi veliko naravne svetlobe, potem jo obarvajte nežno rumeno (ne citrono, bolj koruzno sončne barve), morda breskovo, predvsem pa vse barve uporabljajte zelo zelo pastelno, ker baje v nasprotnem primeru vplivajo na otroka ali depresivno (modra, zelena) ali agresivno (oranžna, rumena). Morda pa jo pobarvajte le spodnjo polovico (višina nekje približno 110 cm), potem pa na sredo prilepite trak (širina 10-15 cm) z kakšnim ljubkim vzorcem ali celo tematskega (mi imamo živali iz džungle, ki krasno sovpadajo s preprogo na kateri so tudi živali. Naše stene so sicer svetlo zelene, vendar jih bomo spomladi pobarvali na bež-rumeno, ker je soba zelo “hladna” in jo bomo tako malo otoplili.
POzdravljene punce, kako kaj sicer?
T.