Najdi forum

Vpis v zemljiško knjigo

Pred kratkim sva z možem kupila novo stanovanje (novogradnjo). In ker je treba po novem baje vse nepremičnine vpisati v zemljiško knjigo me zanima, kako to naredim. Ali grem na občino, sodišče,…? Kaj za vpis potrebujem? In na koncu koliko naju bo to stalo (stanovanje je dvosobno, približno 55 kvadratnih metrov)?

Če ima kdo s tem izkušnje naj mi prosim napiše.

Najlepša hvala za odgovor,

Alja

Okvirno ti lahko povem, da za novogradnjo potrebuješ tudi hišno številko, v kolikor je še nimaš. Vlogo h kateri moraš priložiti dokazilo o lastništvu ali gradbeno dovoljenje moraš vložiti na Geodetski upravi, ki je pistojna za območje na katerem stoji tvoja hiša. Plačati boš morala še nekaj za izdelavo tablice (hišne št.)
Kar se pa tiče vpisa v zemljiško knjigo, je potrebno sestaviti predlog za vpis v zemljiško knjigo, (sestaviš ga lahko tudi sama, če veš kako izgleda), ponavadi ga sestavljajo odvetniki, ki ti bodo znali povedati koliko sodne takse moraš predložiti k predlogu. Drugače pa ti priporočam, da v telefonskem imeniku poiščeš tel. št. zemljiške knjige, ki je ponavadi na Sodiščih in jih povprašaš. V nobenem primeru ne vlagaj prošenj brez takse. Pristojni organi na katerih vlagaš zahtevke brez takse, ti morajo pred rešitvijo poslati taksni opomin, ki je kar visok.

Ž
Kolikor jaz vem je pred vama kar nekaj problemov in pa veliko čakanja ( če se vama seveda mudi ). Imeti moraš podatke o lastništvu, jasno in jaz sem za hišo moral nabaviti tudi geodetski posnetek. Ta je bil kar slan. Sicer pa sem slišal, da morajo do leta 2004 vpisati v knjigo ( ki bo takrat e-knjiga ) vse nepremičnine in da bo to kar zastonj ( čeprav dvomim ). Pojdi na upravno enoto, na zemljiško in vprašaj. Če pa hočeš sedaj izpis iz knjige je treba normalno čakati 1 leto, če pa daš t.i. “urgente” dobiš izpis v 1 mesecu ( za doplačilo, ofcourse )
P

PRI NAS NI TAKO HUDO! ZAGOTOVO PA UPRAVNA ENOTA NIMA NIČ S TEM!

Alja, to kar ti pišeta Gabrijel in elena velja za ostale nepremičnine, ti pa, kolikor razumem spašuješ za vpis stanovanja – etažne lastnine – v zemljiško knjigo. Glede tega pa se od občine do občine razlikuje ali boš postopek lahko izpeljala ali ne. Problemi predvsem nastajajo zaradi določitev funkcionalnih zemljišč stanovanjskih blokov, zato v pretežnem delu slovenije teh postopkov še ne izvajajo.

Praviloma moraš za vpis etažne lastnine pridobiti t.i. etažni načrt. Ta obsega tloris in razporeditev prostorov, tloris skupnih prostorov, prerez, lego objekta, kvadrature stanovanja in skupnih prostorov itd. Vse to lahko narišeš sama na ustreznem obrazcu, ki ga dobiš na Geodetski upravi. Če tega nisi ravno vešča, je bolje, da ti to naredi pooblaščeni geodet ali arhitekt, sicer ti ga na Geodetski upravi ne bodo potrdili. Cene so različne, naša firma npr. ti za takle etažni načrt računa od 20.000 do 30.000 SIT. Pogosto tudi podjetja, ki vzdržujejo stanovanjske bloke, dobijo svoje projektante, da za vsako stanovanje posebej izdelajo etažne načrte – v tem primeru zna biti zadeva nekoliko cenejša, ker se dela načrte za cel blok naenkrat in praviloma tudi dobimo originalni načrt celotnega objekta.

Šele, ko ti Geodetska uprava potrdi etažni načrt, lahko daš vlogo za vpis etažne lastnine (skupaj z načrtom) v zemljiško knjigo. To lahko narediš na ustreznem obrazcu (na pamet ne vem številke obrazca, vendar mislim, da ga lahko kupiš v Mladinski knjigi), ali pa sama napišeš predlog za vpis v zemljiško knjigo. Spet, če tega sama ne znaš (tako dobro, da bo na sodišču potrjeno), lahko za to prosiš odvetnika. Ta ti bo zadevo zaračunal po svoji tarifi – ta pa ni majhna, mislim da okrog 60.000 SIT.

Šele po vsem tem, bo v zemljiški knjigi pričel teči postopek za vpis etažne lastnine. Ti postopki pa spet trajajo različno dolgo. Ponekod je lahko to “le” nekaj mesecev, drugod tudi do 3 leta.

Skratka, svetujem ti, da se najprej zapodiš na Geodetsko upravo, ki pokriva vaše področje, pa ti bodo že tam povedali ali pri vas ti postopki že tečejo ali ne.

Mojca

Mojca, odličen odgovor. Tako je, lp Andi

Hvala za odgovor. Zanima pa me še to. Glede na to da je blok nov, ali ne bi moralo gradbeno podjetje, ki ga je zgradilo imeti teh etažnih načrtov? Ali mogoče veš, če gradbena podjetja take načrte dajo iz rok ali morem res narediti svojega?

Alja

Glede etažnih načrtov je odvisno od investitorja – tistega, ki je objekt postavil. Nekateri dajo načrte izdelati še pred prodajo in kupcem že ob prodaji izročijo tudi načrt za njihovo stanovanje. Če pri vas ni bilo tako, si ga boš očitno morala naročiti sama, vendar pa vseeno preveri pri vzdrževalcu stavbe, če nameravajo poskrbeti za to. Tudi stanovalci (hišni svet) si lahko organizirajo enega projektanta, ker je vedno cenejše, če se dela načrt za cel blok. Če pa investitor posreduje tehnično dokumentacijo (načrt na podlagi katerega je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje), je zadeva še nekoliko cenejša.

Mi smo ob nakupu dobili navaden tloris stanovanja in pa tloris z vrisanimi radiatorji in potekom cevi za ogrevanje (imamo etažno ogrevanje). Ali je to dovolj?

Hvala, Alja

Načelno ti tloris pride prav v tistem delu obrazca kjer zahtevajo SKICO DELA STAVBE (riše se v merilu 1:200), vendar pa se v etažni načrt nariše tudi tloris celotne etaže, pri katerem se označi tvoj del, poleg tega potrebuješ tudi tloris tiste etaže kjer se nahaja tvoj del kleti (če ga imaš), vertikalni prerez skozi celoten objekt z označitvijo tvojega dela in grobo skico stavbišča z označitvijo vhodov v objekt.

Tudi če se etažni načrt (zaradi večje zahtevnosti ali drugih razlogov) ne riše na predpisanem obrazcu, je obrazec nujno predložiti Geodetski upravi, ker so na njem tudi ostali podatki (o celotni stavbi in stanovanju -parcelna št., katastrska občina, kvadrature in podatki o lastniku). Na tem obrazcu potem Geodetska uprava izpiše še nekatere rubrike, ki so v njihovi pristojnosti ter načrt potrdi. Se pravi, če bi ti takšen načrt ob nakupu dobila, bi to vedela, ker čisto jasno piše na obrazcu: ETAŽNI NAČRT.

Zaenkrat ti predlagam, da se pozanimaš ali se pri vas etažne lastnine sploh že vpisujejo (Geodetska uprava ali Zemljiška knjiga), potem boš pa že vedela ukrepati naprej.

New Report

Close