Vpis v kartico PZZ
Kako bi se lahko vpisalo v kartico PZZ in bi zdravnik že pri vstavitvi kartice vedel, da sem darovalec organov.
Hvala za odgovor duhec
Tudi mene zanima kje se to lahko naredi, saj kartice darovalca vendarle nimaš vedno pri sebi.
Ali se da na kartico zabeležiti kar v “domačem” zdravstvenem domu?
Mislim, da nas je veliko takih, ki nas to zanima. Po mojem je tudi v medijih premalo razlage o “darovalstvu”.
LP v pričakovanju informacije.
Spoštovani, na podobno vprašanje sem že odgovarjala. Zaenkat v Sloveniji še nimamo registra darovalcev organov in tkiv, kjer se vodijo takšni podatki. Se pripravljamo na register in mislim da se bo v jeseni že možno vpisati oz.opredeliti.
Trenutno je še v veljavi Kartica darovalec, ki jo vsakdo ki to želi izpolni in nato jo nosi sebi ali pa s svojo namero seznani svojce. V primeru možganske smrti in še ostalih izpolnjenih pogojev so svojci informirani o možnem darovanju.V pogovoru o darovanju po smrti je svojcem lažje izraziti naklonjenost darovanju, če poznajo voljo umrlega , in ne nasprotovati.
Upam, da sem vam zadovoljivo odgovorila, sicer pa še kar vprašajte, saj je vse te zadeve včasih težje razumeti.Lepo vas pozdravljam. Danica Avsec Letonja
pravzaprav zakaj vpis v kartico PZZ ? ali ima to kaksen pomen ? kajti na tereni ( iz lastnih izkusenje NMP) kartice nimajo pomena, pomemben je le nekaksen osebni dokument in protokol NMP, tako da pri ponesrecenemu na terenu pac ne bos iz kartice izvedel ali je darovalec …
tako da preostane le nekaksen dokument, kartica darovanja, ki jo bomo nosili v denarnici…
Z vašim razmišljanjem pravzaprav podpirate idejo o registru darovalcev, ki ga prav v tem obdobju uvajamo.
Zapis o osebni opredelitvi do darovanja po smrti, bo vnešen na zdravstveni kartici pri osebah , ki bodo to želele. Po smrti bo možno narediti računalniški izpis, kjer bo viden ta podatek.
Vendar moram poudariti, da je projekt precej zahteven in ne more nastati čez noč.
Lepo vas pozdravljam. Danica Avsec Letonja
Spoštovani!
Vsaka stvar, ki jo počnemo mora imeti smisel in cilj. Ne vem, zakaj bi bil zdravniku ob vsaki vstavitvi kartice potreben ta podatek.
Od opredelitve ne smemo pričakovati direktnih koristi . Korist je v tem, ker si s tem dvignemo kvaliteto življenja v okolju kjer živimo. Zavemo se, da bi v slučaju nepričakovane smrti lahko nekomu pomagali in , da bi lahko druga oseba v enakem slučaju pomagala nam.
Hvala za pripombo.
Lepo pozdravljeni. Danica Avsec Letonja
Pozdravljeni!
Zanima me kje dobiš kartico Darovalec? Je možna registracija preko interneta in prejem kartice na dom?
Spoštovani Martin!
Zelo zanimivo vprašanje. A vendar moram povedati, da ni mogoč vpis preko interneta zaradi zahtev o varovanju podatkov. Kartico Darovalec lahko dobite na vseh postajah Rdečega križa, v bolnišnicah na različnih oddelkih, predvsem na oddelkih za transfuziologijo in dializo. V nekaterih krajih pa tudi v lekarni. Po novem letu pa bomo začeli vpisovati opredelitev za posmrtno darovanje organov in tkiv na kartico zdravstvenega zavarovanja. O projektu bo še veliko govora v medijih.
Lepo vas pozdravljam. Danica Avsec Letonja
Forum je zaprt za komentiranje.