Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Mladi, ljubezen in spolnost vpis na fax-ali kdo ve

vpis na fax-ali kdo ve

Za vse tiste, ki ste se v zadnjih nekaj letih vpisovali na fakultete in veste o tem poteku..pred kratkim je na spletni strani vpis ( t.i. visokošolska prijavno-informacijska služba) bila objavljena informacija o tem koliko študentov se je vpisalo na določenol študijsko mesto z ozirom na to,koliko vpisnih mest je razpisani,napisani pa so tudi podatki za prejšnja leta. tako sem npr. zasledila podatek,da se je v prejnšnih letih na smer ekonomija, mb, uni,redni na 330 mest vsako leto vpisalo povprečno 400 kandidatov, sprejeli so jih 330 ( ali morda kakega več), vendar še do zdaj (tako tudi piše) nobeno leto ni bilo omejitve.Pa mi zdaj to ni najbolj jasno.. ja kako je bilo pa potem z ostalimi 400..??!!kaj pomenijo potemtakem ti podatki?!ali ni tako ,da je omejitev v primerih,če se na neko mesto vpiše PREVEČ kandidatov. Če morda kdo ve ,kako je s tem,upam,da mi bo razjasnil nejasnot..Hvala!

popravek: z ostalimi 100-timi ( presežkom) sem mislila..

Ko dijaki oddajajo prijave, še nimajo končane šole in nekateri je do sredine julija, ko je konec prvega vpisnega postopka, tudi ne opravijo (ne naredijo mature ali pa mature sploh ne opravljajo, ker imajo popravni izpit). To je ta presežek, ki odleti, in če ostane ravno pravšnje število, potem pač sprejmejo vse ostale brez omejitve.

Na večini fakultet je že vnaprej določeno ali bodo imeli omejite ali ne. To se da prebrati v razpisu še pred vpisom.
Sprejmejo toliko študentov kolikor je v razpisu navedenih vpisnih mest, kdo je sprejet in kdo ne pa se določa na podlagi zbranih točk iz mature, če jih je pa veliko izenačenih po točkah se upoštevajo pa še točke zbrane pri glavnih predmetih 3. in 4. letnika.
Presežek pa nikogar ne zanima, vsi nesprejeti oddajo ponovno prijavo (drugi rok) na fakultete, kjer so še prosta vpisna mesta. Kje pa so še prosta vpisna mesta pa dobiš po pošti domov zraven obvestila da nisi nikamor sprejeta.
Večina fakultet pa ima omejitve vsaj na rednem študiju.

omejitve ni bilo za tiste ki so se prijavili na faks s prvo željo, tist presežek predstavljajo tisti, ki so se na ekonomijo vpisali z 2. in 3. željo. Za drugo in tretjo željo so potem ponavadi omejitve.
Poleg tega pa tud pričakujejo, da ne bojo vsi nardil mature in je potem to to za 1. željo brez omejitev.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close