Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija voznja v vozicku novorojencka

voznja v vozicku novorojencka

Pozdravljeni,

Pisem ze drugo objavo, ker sem imela neke probleme pri nalaganju prve. Ce ste prejeli dve prosim objavite samo enkrat.

Imam novorojencico staro 3 tedne s katero hodiva na sprehode ze od njenega 10 dne. Zelo rada je v vozicku, ampak se rada vozi izkljucno po makedamu oz. se mora malo tresti (npr po asvaltu cez kaksne jaske ipd).. Kolikor je gladek in nov asvalt se krega. Danes sva sle prvic na daljsi sprehod (cca uro in pol) izkljucno po makedamu. Gre za sprehajalno/tekasko potko v mestu, s srednje grobim makedamom (ni cisto zbit, gleda tudi kaken kamen cez kategera je potrebno zapeljat, ni pa gorska pot s koreninami npr.) Mala je celo pot spala, oz ce sem se ustavila se je zacela malo kregat, ko se je peljala je dremala (kot vedno v vozicku). Imava nov, vzmeten vozicek.

Problem oz skrb nastane ker sem srecala znanko, ki me je skoraj malo “nadrla” da kam vozim malo, da lahko makedam skodi njenim mozganom. Sedaj me je noro strah da sem ji z najinimi sprehodi povzrocila kaksne poskodbe mozganov. Prosim za mnenje- moram biti pozorna na kaksno obnasanje? Ali lahko sklepam da ce je bila puncka zadovoljna (je spala, glavica ji ni plesala levo/desno, se ji je pa treslo celo telo zaradi vibracij po makedamu) da ni utrpela kaksih poskodb?

Hvala in lep pozdrav

Na kratko: mala je očitno uživala (premetavalo jo je tudi, ko je bila pri vas v trebuhu :-)) in ji niste naredili prav nobene škode. Za možgane so nevarni hitri, sunkoviti pospeški in pojemki z veliko amplitudo, ne pa tresenje, ki ga daje voziček. Še zlasti, ker imajo sodobnejši vozički mehkejša kolesa, ki prevzamejo veliko nihanj.

Uživajte torej dalje, vi in ona :-).

 

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close