vožnja dojenčka po klancu
Lepo pozdravljeni!
Večkrat sem se že spraševala ali vožnja dojenčka v vozičku po klancu navzgor, tako da ima otrok glavo nižje od nog, otroku škoduje? Prepričana sem bila da ne, dokler mi zadnjič kolegica ni trdila ravno nasprotno. Rekla je, da ni najbolje dokler še leži ga voziti po klancu tako, da ima glavo navzdol (upam, da veste kako mislim). Da mu gre tako kri v možgane in da to ni ravno najbolje.
Ker imam jaz doma same take klance in lahko otroka vozim v eno smer tudi pol ure z glavo navzdol me zanima, če mu to res lahko škoduje. Ker vozička še nismo kupili bi, če je to res, kupila voziček, ki se mu obrača ročaj. Tako bi po poti navzgor otrok bil dvignjen in nazaj grede bi smer ročaja zamenjala.
Hvala za vaš odgovor!
Pozdravljeni, liza82,
dolgotrajnejša pozicija z glavo navzdol ni priporočljiva. Če bi šlo za nekaj metrov ali minutk, to ne bi bilo prav nič narobe, če pa to res pomeni po pol ure, ne bo čisto v redu.
Torej bo voziček s premakljivim ročajem čisto v redu.
Najbolj verjetno ne.
Pri takšnem načinu in trajanju ne pričakujemo nobenih posledic.
Od včeraj sem veliko razmišljala o tem in mislim, da smo voziček za nekaj minut obrnili v drugo smer (da je bila glava višje od nog), ko smo se se nekje na klancu ustavili. Žal se ne spomnim za 100 %🙁
Ni pa vedenje dojenčka od včeraj nič spremenjeno. Ali so lahko kake posledice ki se kasneje pokažejo ali se ne pokažejo očitno?
Zagotovo se ni zgodila nobena od poškodb, je pa to dober opomnik za vnaprej.