vožnja dojenčka
Lupinica za novorojenče ni pretirano zdrava, zato se uporablja smao v NUJNIH primerih!
Naše ceste seveda niso varne, zato če le ni nujno se raje izogni.
O držanju otroka v naročju pa reci, da se hecaš!!!!
Kam npr. pa bi ti z novorojenčkom hodila 3x na teden,..res me zanima, glede na to, da nas je večina na okoli hodila kot zombi, ki si včasih še pižamo nismo uspele slečt do večera. Otrok se mora navadit doma, dobiti ritem, imeti stalne ure za spanj, hranjenje, v prvih dneh je potrebna bolj temeljita higijena (prekuhaanje duduc, stekleničk,…),…res mi ni jasno, kako bi ti to speljala.
Izogibaš se nepotrebnim vožnjam, potrebne pa pretrpiš.[/quote]
Gledaš, da se vozi, če je res nujno. Če med vožnjo joka, ustaviš, ga potolažiš in počasi dalje, pa spet ustavit… Novorojenčki, zelo majhni dojenčki se res ne rabijo vozit okrog /razen v vozičku/, mama je doma, otrok itak veliko časa prespi /zakaj bi ga mučili z vožnjo k babici, v nakup. center !!??/. Vsak dan na sprehod v vozičku in to je to.
Reci, da se hecaš. Do kdaj to velja? Do 35-ega leta?[/quote]
Daj ne bodi (pre)pametna. Spet.
Otroci so različni, eni jedo pridno, drugi ne, eni imajo krčke, drugi ne, eni spijo, eni sploh ne! Pri nas je bila scena “obup” do 2. meseca, potem kot bi odrezal. No, pa da ne izpadem tako nesposobna, pri drugem nisemo vedeli, da ga imamo. Ampka prvi je bil pa zahteven ja, sedaj je zlati fant, odgovoren, ljubeč, samostojen, star 10 let!
Izogibaš se nepotrebnim vožnjam, potrebne pa pretrpiš.[/quote]
Gledaš, da se vozi, če je res nujno. Če med vožnjo joka, ustaviš, ga potolažiš in počasi dalje, pa spet ustavit… Novorojenčki, zelo majhni dojenčki se res ne rabijo vozit okrog /razen v vozičku/, mama je doma, otrok itak veliko časa prespi /zakaj bi ga mučili z vožnjo k babici, v nakup. center !!??/. Vsak dan na sprehod v vozičku in to je to.[/quote]
se zelo strinjam,vožnji z avtom+dojenček se na veliko izogibam,ker je ne prenaša…sej nam doma čisto nič ne manjka.res pa je tudi,da sploh novorojenček nima kaj se vozit v avtu parkrat na teden in ga matrat s tem,ker mora dobit svoj ritem.
Reci, da se hecaš. Do kdaj to velja? Do 35-ega leta?[/quote]
očitno so zate novorojenčki lahko tudi 35 let stari…
drugače pa tudi jaz ne vidim silne potrebe po tem, da si prvi mesec ali dva non stop na cesti….
že zaradi tega, ker lupinice kot avtosedeži niso najbolj varna zadeva, glede na crash teste…
ampak… vsak po svoje, a ne…
kaj pa npr. tisti, ki morajo na razne preglede v LJ iz drugih krajev… Res me nekateri odgovori presenečajo. Normalno, da lahko prevažaš otroka v lupinici in da, lahko ga tudi 3x na teden po 100km, sploh če ga bo vožnja uspavala. In ne, nikoli nisem bila ves dan v pižami, nisem hodila okrog kot zombi, ampak sem se zjutraj zavestno uredila tudi med porodniško, speljala pa sem vse s 4 majhnimi otroki. Na 2 smo dobili še dvojčka, pa sem tavelika dva z en teden starima dvojčkoma spravila v šolo-to pomeni obleči vse 4, peljat, domov… naredila kaj za v službo in občasno z dvojčkoma šla na drug konec Slovenije (da k mami:-) )120 km v eno smer… Mislim, da jih s tem nisem ogrožala. Z možem vedno vse porihtava sama, seveda pa mora biti človek fleksibilen, pa se vse spelje. Tudi ves moj krog prijateljic je normalno funkcioniral po pordih. hudega prekuhavanja pa nisem imela, ker sem dojila 🙂
No, jaz sem ga pri enem mesecu začela vozit na fizioterapije, še prej na začetku, ko sva bila pa doma iz porodnišnice pa na preverjanja bilirubina nazaj v porodnišnico. Seveda nisva hodila po nakupih, sam včasih je pa pač treba iti tud v avto z novorojenčkom. Brez skrbi, bi se tud jaz takrat raje sprehajala z vozičkom. Samo se ful navadiš potem takega ritma in verjele ali ne, veliko bolj porihtano sem imela doma, pa otroka navajenega na en red, kot pri prvem, ko sem bila celo porodniško na sprehodih, brez vsakih takih motečih stanj.
Zgoraj piše, če je nujno je nekaj drugega. 3x na teden it z novorojenčkom na obisk in se vozakat brez veze je popolnoma nepotrebno izpostavljanje nevarnostim.
Ja fajn a ne, da so se otroci lepo dojili, spali, niso imeli krčev, eni jih imajo veš, ne glede na št. družinskih članov. Sicer pa si za več otrok zavestno odločila, kajne, si meda že preračunala ali ti bo zneslo ali ne, ne vem zakaj je tole zdaj tu potrebno razpravljat. To niti ni tema, tema je pa je nepotrebno izpostavljanje novorojenčka na cestai upravičeno ali ne!
aja btw, prehukava pa se tudi duduca, grizalo, flaška za čaj/vodo,…..tudi če dojiš!
Zame ni 30 km nobena velika razdalja. Toliko imam jaz do najbližje bolnišnice ali do prvega megamarketa ali trgovskega centra. Jaz sem otroka sama vozila v Ljubljano na pediatrično kliniko kakih 180 km v eno smer, ali na obisk k mami preko 300 km stran. Ne vidim razloga, zakaj otroka ne bi mogla vozit. Seveda poskrbi, da bo vožnja karseda varna. Dobro pritrjena lupinica in pripet otrok je itak obvezno.
Le navadit se moraš, da ne reagiraš vsakič, ko se otrok oglasi. Kupi dodatno ogledalo in ga namontiraj tako, da lahko otroka vidiš, brez da obračaš glavo. Jaz sem dojenčka vedno vozila za sovoznikovim sedežem. Če otrok joče, voziš dalje, dokler ne moreš varno ustavit. Daj si v avto kake CDje z mirno glasbo in otroškimi pesmicami, lahko tudi sama zraven kaj zapoješ ;). Saj se boš navadla, samo brez panike. Pa če moraš biti kje ob uri pojdi od doma nekoliko prej, da ne boš živčna, če se boš morala po poti kdaj ustaviti in otroka pomiriti/previti/nahraniti/….
Varno vožnjo.