Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje vozlič na ščitnici

vozlič na ščitnici

Pozdravljeni

Stara sem 43 let. Že od leta 2005 sem vodena v ambulanti za bolezni ščitnice, zaradi hipoehogenega in slabo prekrvavljenega nodusa velikega 9 mm, ki so mi ga leta 2005 tudi punktirali. Izvid je bil negativen – benigna sprememba. Vsa leta sem bila 1-krat letno na pregledu, stanje je bilo skoraj vedno nespremenjeno (vozliček je v vseh teh letih zdrasel za komaj 3 mm). Na zadnjem pregledu letos, pa je vozlič zrasel na 12 mm (iz 9 mm na 12 mm) in postal intenzivno prekrvavljen. Svetovali so mi scintigrafijo ščitnice z tehnecijem. Zanima me sledeče:
– kaj ta preiskava pokaže
– obstaja verjetnost, da je vozliček postal maligen in kaj bi v tem primeru sledilo.

Lepo prosim za mnenje, ker sem zelo, zelo prestrašena.

V naprej se zahvaljujem za odgovor in lepo pozdravljam.

Vita

Spoštovani!

Scintigrafija ščitnice pokaže aktivnost vozliča v primerjavi z zdravim tkivo. Vozlič je lahko bolj aktiven od zdravega tkiva, govorimo o hiperfunkcijskih (vročih) vozličih, vozlič je lahko tudi enako aktiven kot zdravo tkivo (evfunkcijski vozlič). Oboji navedeni niso nevarni glede malignosti. Vozliči, ki slabo ali sploh ne kopičijo izotopa (hipofunkcijski, hladni) pa so lahko tudi maligni, zato pri teh navadno izvedemo tankoigelno biopsijo in citološko analizo punktata. Več kot 90% vozličev v ščitnici je sicer benignih. Verjetnost, da je pri vas vozlič postal maligen je zelo majhna.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani,

najlepše se vam zahvaljujem za odgovor. Omenili ste, da so vroči vozliči “neproblematični”, zanima me ali vroč vozlič pomeni isto kot pri UZ močno prekrvavljen vozlič?

S podobnimi težavami kot je moja, se verjetno vsakodnevno srečujete pri svojem delu. Ste mogoče že imel primere, ko benigen vozlič postane rakav? Kaj lahko vpliva na spremembo?

Hvala za vaš čas, ki ga posvečate prestrašenim pacientom in lep večer.

Vita

Spoštovani!

“Vroč” vozlič pomeni, da je na scintigrafiji bolj aktiven kot zdravo ščitnično tkivo. Scintigrafija je funkcijska in morfološka preiskava ščitnice pri kateri uporabimo radioaktiven izotop (navadno tehnecij ali izotop joda), ki se kopiči v celicah ščitnice in je popolnoma drugačna preiskava kot UZ. UZ močno prekrvljen gomolj je lahko na scintigramu premalo aktiven “hladen”, normalno aktiven “evfunkcijski” ali “vroč” hiperfunkcijski. Glede malignosti so sumljivi gomolji, ki so na UZ hipoehogeni (manj odboni od zdravega tkiva), dobro prekrvljeni in na scintigramu “hadni”. Pri teh navadno opravimo biopsijo. Klon malignih celic se razvije na novo, izjema je anaplastični karcinom., ki je izredno redek in se lahko razvije iz predhodnih benignih gomoljev.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close