Vozli v ramenskem obroču
Pozdravljeni,
stara sem 22 let. Že več let opažam probleme v ramenskem obroču, namreč, ramenski obroč je zelo zategnjen in boleč na dotik. Sam od sebe (brez dotika) ne boli. Med masažo so jasno tipni vozli. Večkrat grem na masažo, kjer me masaža prav boli, saj so vozli zelo boleči. Sem študentka in sem zaradi študija pa tudi dela podvržena stresu. Redno se ukvarjam s plavanjem, a zgolj rekreativno. Probleme imam že več let, zagotovo že vsaj 4 leta. Sem višje postave in se že celo življenje grdo držim. Telesna teža je normalna (177cm, 70kg). Včasih, vendar redko, imam blage bolečine v križu. V prejšnjih odgovorih sem videla, da se da vozle odpraviti s t.i. trigger terapijo, pa me zanima, če bi v mojem primeru omenjena terapija delovala. Zanima me še, če je možno, da so mi vozli pustili drugačno obliko ramen in ramenskega obroča? Namreč, eno stran imam precej bolj dvignjeno, kot kakšen kup. V mojem primeru, kaj bi lahko bilo krivo za nastanek teh vozličkov? Grda drža, stres ali plavanje?
Pozdravljena!
Glede na opisano bi vam koristila trigger point terapija, ki se precej razlikuje od masaže.
Do trigger točk pride:
1. zaradi velike akutne preobremenitve (npr. če naenkrat dvignemo pretežko breme)
2. zaradi napačne obremenitve mišice
3. zaradi prevelikega raztega mišice
4. zaradi manjših kroničnih preobremenitev (npr. napačna drža).
V mišicah, ki imajo trigger točke, je gibalni vzorec teh mišic povsem spremenjen-torej vsakoaktivnost – tudi plavanje- delamo na povsem drugačen, nenormalen način. Ko se trigger točke odpravi, se samodejno popravi tudi gibalni vzorec.
Pozdravljeni!
Se bom kar pridružila tej temi z dodatnim vprašanjem ali dvema.Sama imam podobne težave,le da mene večkrat prime v levo stran heksnšus.Ali se tudi v tem primeru bolje pomaga s triggerjem kot masažo?
In še eno vprašanje glede slabe drže-tudi sama se že celo življenje grdo držim(v ramah in skrčena v trebuhu pri sedenju,pa me zanima kako se pravilno naučim pravilne drže.Enkrat sem v toplicah to vprašala tudi eno FTH,pa je rekla,naj trebuh stisnem notri in da se drža popravi samodejno.Zanima me,če je to pravi in zdrav način,glede na to,da je treba trebuh stiskat noter?S pa drža takrat res popravi.
Hvala in lep dan!
POZDRAVLJENA
Glede na to,da plavaš,se krivo držiš bi priporočal Do-vaje,ki so povsem lahke.
Nato bi bilo treba izključiti možnost izlitja subvaskularne tekočine v ram.sklepu(ultrazvok),
v vsakem primeru pa bi pomagale ventuze(cupling method),da se kanal ren in du maj meridiana
sprosti in odpre in zdravljenje bi potekalo avtomatično.
Džoni Etemaj Nowak
Pozdravljeni!
Heksenšus kot ga opisujejo ni nikoli posledica subvasskularnega izlitja. Lahko je posledica premika medvretenčne ploščice ali trigger točk v mišici ali obojega.
Ramenski sklep bolipo C5 dermatomu, to pa ni v predelu vratu in navadno ljudje težav v glenohumeralnem sklepu ne opisujejo kot da bi šlo zaheksenšus.
Strinjam se, da vse oblike masaž,ki uravnovešajo pretok energije po meridianih pomagajo (shiatsu, tuina, akupunktna masaža po Penzlu) oziroma akupunktura pomagajo. Žal pa so v omenjenih težavah samo pomožna terapija, saj gre za mehanski problem, zato se ga tudi odpravi najlažje z mehansko terapijo.
Ventuze so zelo učinkovita metoda, ki pa jo mora izvajati strokovnjak za kitajsko tradicionalno medicino in zdravnik, saj je lahko tudi izjemno nevarna terapija. Fizioterapevti, maserji, alternativci, zdravilci… v Sloveniji ne smejo izvajati terapije z ventuzami!