Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Votli sistem ledvicke

Votli sistem ledvicke

Pozdravljeni,

pišem zaradi ledvick, fantek je rojen 2.8.2022.

Že v 26. tednu nosečnosti so ginekologi odkrili razširjen pielon na desni ledvicki (takrat 6 mm), leva Ledvička je bila ok.

Po rojstvu so 3. dan naredili uz in ugotovili mejno razsirjen votli sistem desne ledvicke (3 mm), leva ledvicka je bila ok.

Danes sva imela kontrolo in je pediater v porodnišnici odkril, da sta razisrjena votla sistema pri obeh ledvicah (desni 5mm, levi 7mm). Takoj me je poslal na pediatrijo na nefroloski pregled, kjer sva naletela na vidno nezadovoljno nefrologinjo, ker naju je morala takoj pregledati. Medtem, ko je delala uz ledvick, je ves cas tarnala kako so naju neopravičeno poslali k njim, tako da niti ne vem ce je uz opravila zbrano.

Skratka, ugotovila je, da je votli sistem na desni ledvicki sirok 12 mm (torej kar 5mm vec kot je ugotovil pediater se isti dan pred njo?) in na levi strani 7 mm.

Narocila naju je na nekaksno preiskavo, ko bo otrok star 1 mesec. Rekla je, da bodo otroku skozi luleka vstavili cevko in barvilo v mehur, da ugotovijo ce ima prirojeno napako. Dala mu je tudi antibiotik Zinnat kot preventivo. Rekla je, da bo pri 1 letu potrebna operacija, ce ima to napako in da bo v tem primeru moral 1 leto piti antibiotike.

Za kaksno napako lahko to gre? Kako je z dajanjem antibiotika tako majhnemu otroku in tako dolgo casa? Na kaj lahko to vse negativno vpliva?

Prosila bi vas, da mi malo razlozite, saj sem zelo zaskrbljena in si sama ne znam razložiti vsega, kar sem danes slisala.

Najlepša hvala.

Lp

 

V ledvicah stvorjeni urin se po cevčicah zliva v ledvična mehova (tim. pielona), od tam gre v levi in desni sečevod, ki vodita v sečni mehur, iz njega pa po sečnici “v pleničko”. Kjerkoli na tej poti je pretok urina oviran, lahko za oviro urin zastaja (kot jezero za jezom na reki), kar se kaže z razširitvijo – najbolj pogosto ledvičnih mehov, saj je lahko sečevod (ureter) zaradi nezrelosti bolj “zapognjen” ali pa čez njega poteka kakšna žila. Če je ta razširitev majhna (ob pravilni meritvi manj kot 1 cm), spremembo samo opazujemo (s ponavljanjem UZ preiskav), saj do 2-3 meseca izgine sama po sebi. Če je razširitev obojestranska in večja, kontrole “zgostimo”, pogosto kontroliramo tudi urin ali kazalce ledvične funkcije v krvi. Le če je izrazitev izrazita in zajema poleg pielona tudi manjše odvodne poti, kar poimenujemo hidronefroza, je potreba takojšnja obravnava pri nefrologu, da ne bi zaradio pritiska zastajajočega urina prišlo do poškodbe tkiva ledvice, ki je lahko tudi trajna.

Drugi razlog širšega pa je zatekanje urina iz sečnega mehurja nazaj v ledvičko, kar imenujemo vezikoureteralni refluks. Ta je pogojen z (lahko prehodno) nepravilnim vstopanjem sečevoda v mehur, ki ob povečanem pritisku v njem (ob lulanju, ko se mehur stisne) potisne urin nazaj v sečevod. Večinoma je tukaj razširitev obojestranska, zaradi nepopolne sterilnosti urina v mehurju je takšno zatekanje tudi nevarno zaradi tveganja vnosa bakterij iz mehurja v ledvički.

Da lahko ločimo med obema vzrokoma, enostavna ultrazvočna preiskava večinoma ni dovolj in jo dopolnimo z vnosom kontrasta ali pa z rentgenskim slikanjem – kar imenujemo mikcijska cistoureterografija (MCUG).

Ultrazvok je včasih lahko “subjektiven” in so lahko meritve pri različnih preiskovalcih v razponu tudi več kot + / – 20%. Razlike so pogojene zlasti s kotom, pod katerim ledvički gledamo in merimo – če jih “raztegnemo” (da res postavimo tipalo – sondo tako, da gledamo čez njihove maks. mere), so meritve verodostojne, če gledamo malo pod kotom, pa manj. Obenem je širina “raztegljiv” pojem in je odvisna od polnjenosti mehurja (če je ta prazen – kar je pogosto v prvih dneh po rojstvu, je lahko pielon lažno stisnjen).

Če vse skupaj komentiram na vašem “primeru”: razširitev ledvičnih mehov je prisotna, a ni kritična in je povsem možno, da bo v nekaj mesecih izginila in ne bo potreben noben poseg. Meritve so res raznolike – verjetno 3. dan podcenjena širina (ker je bilo urina malo), pri nefrologinji pa izmerjena na maksimum. S preiskavo ob 1. mesecu želijo ločiti med zožitvijo sečevoda pri izhodu iz ledvice in refluksom. Zaradi zmanjšanja tveganja prenosa bakterij iz mehurja proti ledvicam pa bo dotlej fantek dobival antibiotik, ki bo naredil urin za bakterije “neužiten”. In ki sodi med varne antibiotike v obdobju novorojenčka (no, kakšen probiotik za “izboljšanje” črevesnega mikrobioma mu v tem času ne bi škodil).

V obeh primerih gre za prirojeno motnjo – ki pa se – kot sem zapisala – lahko v nekaj mesecih, z rastjo popravi tudi sama.

Torej kar pogumno – pozorni bodite le, če bi mali “zakuhal” – v tem primeru je nujno kontrolirati vzorec urina, da se izključi (potencialno nevaren) refluksni uroinfekt.

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni,

danes sva s sinom opravila preiskavo uz z barvilom in ugotovili so, da nima refluksa. Na kontrolo sva naročena spet novembra, kjer se bodo odločili, ce opravijo še scintigrafijo.

Je možno, da v tem času pride do hudega poslabšanja, ki bi vplivalo na okvaro ledvick?

Če na scintigrafijo ugotovijo, da se urin ne izloča pravilno, kako hitro ponavadi operirajo?

Kaj pa če se na scintigrafiji ugotovi, da je vse v redu? Kaj je potem takem še lahko vzrok za razširjena pielona na ledvicah?

Hvala

Lp JJ

Ker je bil refluks izključen, je verjetno razlog razširjenega votlega sistema zožitev sečevoda ob izstopu iz ledvice – ki je lahko tudi posledica pritiska ob njem ležečih žil in se običajno popravi z rastjo otroka in ne zahteva nobenega zdravljenja.

Povsem mirni ste lahko, stanje ne bo nič slabše, če se čaka – pričakovano je celo izboljšanje. Zato lahko mirno čakate na naslednjo preiskavo, ki pa bo pokazala, kako deluje ta ledvička – in predvsem, ali se je njena funkcija, ki je bila lahko motena še v času življenja ploda v mami, normalizirala.

Zaenkrat je zelo malo verjetno, da bi bila potrebna kakšna operacija. Zato se raje spet bereva novembra. Če seveda od nefrologov, ki so res najboljši naslov za vsa vaša vprašanja in pomisleke,  ne boste dobili vseh odgovorov.

Srečno!

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close