vonj
Pozdravljeni!
10 let boleham za anoreksijo, stanje se mi je v zadnjih 2 letih precej izboljšalo. Kakšno leto pa opažam novo težavo, ki se stopnjuje. Namreč zelo se mi je izostril čut za vonjave in to tako tiste povezane s hrano, kakor tudi druge (milo, parfumi, čistila, zatohel zrak). Zaradi vonja, težje jem, saj mi vonj prevlada nad okusom in mi ima vse okus po stvari, ki jo vonjam. Tudi, ko vonja ni več mi spomin na nanj večkrat kot preblisk prešine misli in spet se pojavijo neprijetni občutki. To vse postaja zelo moteče, saj se posebej v zimskem času izogibam obiskov, saj se različne vonjave zadržujejo v prostorih, ki se ne zračijo tako kot v toplejših mesecih, kuham le še hrano, ki nima močnejših vonjav, na avtobusu me večkrat zmoti dah drugih potnikov (čeprav so na razdalji recimo 1 metra)…
Zanima me, če je možno, da je to kaj drugega kot psihičnega izvora in kaj lahko storim.
Hvala in lep pozdrav,
M
Edini način, da boš ugotovila, če je vzrok resnično fizični in ne psihični, je da greš do svojega osebnega zdravnika, ki te bo poslal na preiskave, da bodo ugotovili kaj se dogaja oz. se posvetuj z njim. Dejansko kadar ne vemo kje je vzrok, lahko odgovor na to vprašanje v prvi vrsti podajo preiskave. V kolikor se izkaže, da vzrok ni fizični, se lahko posvetuješ za pogovor pri psihoterapevtu, da bi ugotovila v čem ti ti simptomi pomagajo oz. kaj z njimi dobiš. Vendar najprej pojdi do svojega zdravnika, da bo ugotovil ali se kaj dogaja in če ja kaj.
Lep pozdrav,
tatjana