vodoravne črte/zareze na stalnih zobeh
Pozdravljeni!
Vem, da je brez pregleda težko podati diagnozo, bom pa vseeno vesela kakršnegakoli mnenja, ker sem že rahlo obupana.
Torej, hčerka je stara skoraj 9 let in ima na stalnih zobeh (zg. in sp. enkah in dvojkah, predvsem pa zg. enkah) ogromno rahlo vijugastih oz. skoraj ravnih vodoravnih, tankih črt, ki malenkostno segajo že v sklenino. Ne vem, kako bi to opisala, je pa videti pribl. tako, kot da bi ji nekdo s šivanko risal po zobeh.
Na določenih mestih je opaziti tudi rjavo obarvanost teh zarezic, pa me zanima, kaj bi to lahko bilo.
Pri zobozdravnici je bila pol leta nazaj (tretirana kot končana), sem pa te črte/zareze opazila šele zdaj in jih sigurno še nima dolgo.
Naj omenim še, da si zobe umiva 3-krat na dan, s sladkarijimami vsekakor ne pretiravamo, pije pa večinoma zgolj vodo. Je pa res, da ponoči občasno škrta, vendar težko verjamem, da bi to pustilo take posledice.
No, ima pa sp. enki že malce obkrušeni, zato me kakovost njenih zob vedno bolj skrbi, sploh, ker imava že z možem dosti slabo zasnovo.
K zobozdravnici bom seveda klicala in jo naročila na pregled, se pa do takrat vsekakor priporočam za kakršnekoli vzpodbudne besede ali zgolj napotke.
Hvala že vnaprej!
Spoštovana E.N.,
imate prav, potreben je pregled, pri katerem bo zobozdravnik lažje odgovoril na vaše vprašanje, kaj zareze v zobeh pomenijo.
Sama vseeno (ne glede na to, da opisujete, da so spremembe šele nastale) menim, da gre za razvojne okvare sklenine, ki se je pod vplivom žvečnih sil, sedaj pričela krušiti in nastajajo tudi vam vidne spremembe na zobeh. Vsekakor je za potrditev take diagnoze potreben pregled in še dodatne preiskave.
Srečno!