vodena cista
Spostovani dr. Pusenjak!
Presnji mesec sem bila v drugem postopku IVF, zal neuspesnem. Na enem jajcniku sem pridelala par jajcnih celic, na drugem pa je nastala samo ena cista. Slednjo je, ce sem prav razumela, ginekolog pri punkciji spunktiral. Tudi v prejsnjem postopku je nastal folikel na istem jajcniku, na drugem pa nic. Pri UZ v drugih dveh ciklusi je bil folikel vedno na istem jajcniku. Torej je pri 4 opazovanih ciklusih deloval isti jajcnik. Stara sem 37 let in me zanima ali je mozno, da je v enem jajcniku ze zmanjkalo jajcnih celic in deluje samo drugi?
11. dan tega ciklusa (po neuspesnem IVF) sem bila pri gin., ki mi je odvzela papa bris. Nekaj ur po pregledu pa sem imela nekaksen izliv. Nekaj je steklo, da sem zmocila hlacke. To ni bil izcedek, bilo je nekaj podobnega urinu, mogoce sokrvici. Ker inkontinentna nisem, sem pomislila, da je morda spet bila na enem jajcniku cista, ki je mogoce pocila in se je tekocina izlila ven. Mislite, da je to mozno? Kaj se pravzaprav zgodi s takimi cistami (v katerih je tekocina), ali pocijo, ali se tekocina resorbira?
Mogoce pa ima to pomembno vlogo pri mojih tezavah z neplodnostjo?
Za odgovore se vam najlepse zahvaljujem in zelim uspesno delo se naprej!
37
Spoštovani,
jajčniki oziroma jajčne celice v obeh jajčnikih delujejo kot ena populacija, torej celota in funkcionalno ne moremo ločevati levaga od desnega jajčnika. Jajčne celice se na “poziv gonadotropinov” odzivajo glede na občutljivost nanje, kar je naključen dogodek. Lahko se res zgodi, da se večinoma na “poziv gonadotropinov” odzovejo pogosteje jajčne celice v enem jajčniku, najpogosteje pa se odzovejo naključno, včasih levo, včasih desno, ša nekaj časa levo, pa nekaj časa desno, kakor pač “pride”.
Kaj bi lahko bil “izliv”, ki ga omenjate pa nevem. Da bi se izlila tekočina iz kakšne ciste skozi jajcevoda in navzven ni logično, saj je lumen jajcevodov premajhen, dabi skoznje odtekala tekočina iz tebušne votline. Sicer pa morebitna cista na jajčniku ali folikel, ki poči, izloči tekočino v trebušno votlino, kjer se resorbira v krvni obrok.