Najdi forum

Voda,Zakaj?

Zdravo!

Dej prosim npr povej mi kaj lahko ješ.Vse mi naštej pa da bo ta hrana zdrava in da ne bo redila.Npr ali lahk ješ kruh in marmelado(med).Napiši mi nekaj živil ki jih lahko ješ pa kako to kombinirati!
Sem pa tudi gledal tisti članek o OH enostavni pa praviš da je tega veliko v sadju ,vsak pa pravi npr če hočeš shujšati jej veliko sadja,..
Pa zakaj je toliko pomembno veliko vode pit tud ne razumem,saj vendar ko ti spiješ veliko vode se ti ta nabere v telesu a ne!

Prosim te če mi lahko odgovoriš na vsa ta vprašanja

LP Mihaela!

Mihaela,

Kaj lahko ješ imaš vse lepo napisano na moji spletni strani… še posebej v članku, ki govori o glikemičnem indeksu živil. Kombiniraš torej predvsem tista živila + vse ostale mesne in mlečne idelke, ki naj vsebujejo čima manj maščobe. Sama priprava hrane pa tudi mora vsebovati prisotnih čim manj maščob, pa še ta naj bo olivno olje.

Glede sadja… eno sadje je primerno za hujšanje, drugo pa ne… ti vse točno piše v tabeli glikemičnih indeksov, katero sadje je priporočljivo.

Tudi članek o Hidraciji, ti bi moral dovolj dobro pojasniti zakaj piti dosti vode. Tistemu, ki pije veliko se voda ne nabira v telesu, tistemu ki je pije zelo malo oz. premalo pa se zmeraj zadržuje v telesu večja količina tekočine, kot je sicer potrebno, to pa zato, da je za rezervo… Telo varčuje z vodo, dela si celo presežek.. samo zato, ker pričakuje, da dalj časa ne bo ponovnega vnosa vode v telo. Če pa piješ veliko vode, jo telo hitreje izloča, ne potrebuje vode za rezervo, torej telo ob večjem vnosu tekočine zadržuje manj vode in ne več kot bi kdo pomislil.

LP,
Goran

Dragi Goran,

V kateri knjigi pise tole : Telo varčuje z vodo, dela si celo presežek.. samo zato, ker pričakuje, da dalj časa ne bo ponovnega vnosa vode v telo

Bodimo malo znanstveni, kot to znanstveniki pocnejo – citirajmo!

Telo res zadrzuje vodo, ce je ima premalo. (Levy, Physiology, 1993) Ampak nase ledvice nikakor niso splakovalnik, ki tem bolje dela, cim bolj ga splakujemo.

Lep pozdrav,
Katja

Katja,

Morda sem se malo nerodno izrazil. Moj nasvet ni, da je tem bolje… več vode kot spiješ. Dejstvo je da večina ljudi pije premalo vode oz. vnaša v telo premalo tekočine. Sploh ne poznam nikogar, ki bi pretiraval s pitjem vode… več kot 60% ljudi, ki jih srečujem vsak dan pa vnaša bistveno premalo tekočine v svoje telo. Zato se mi ni zdelo pomembno povdarjati, da naj kdo ne pretirava z pitjem vode, temveč prej naj pije čim več vode. V članku na moji spletni strani sem točno napisal koliko tekočine je dovolj.

Če se ti pa članek na moji spletni strani zdi sporen, potem je sporna tudi naslednja literatura:
– Power Eating: Suzan M.Kleiner,Phd,RD
– Sports Nutrition Guidebook: Nancy Clark, MS,RD
– Endurance Sports Nutrition: Suzanne Girard Eberle, MS, RD
– Lore of Running, Tim Noakes, MD
– Prehrana u Body Buildingu, Damir Perkov
– Benefits of fluid replacement with carbohydratees during exercise, Med Sci Sport Exerc 24; Coyle, E.F. and S.J.Montain

Vseeno bi pa rad popravil tisti stavek, da telo dela presežek vode. S tem nisem nikogar citiral, poskusil sem le na nek enostavno predstavljiv način opisati situacijo. To tudi ni znanstveni forum, večina uporabnikov tega foruma niso znanstveniki… zato poskušam v svojih odgovorih biti čimbolj slikovit in preprost. Včasih mi to uspe bolje, včasih slabše…

Telo si dejansko ne dela presežek vode. S tem sem mislim predvsem, da zadržuje več vode kot bi jo sicer, če bi nekdo pil dovolj vode, redno.

Lep primer so določene ženske, ki nikakor ne morejo shujšati v stegna in zadnjico. V mnogih od teh primerov je krivo to da pijejo premalo vode. Spodnji del telesa, pa jim služi kot neke vrste rezervoar za tekočino. Študije so pokazale, da v teh primerih že reden in zadosten vnos tekočine povzroči zmanjšanje telesne teže, katere kar velik procent je predstvaljala voda v spodnjem delu telesa. Telo takrat nima več potrebe da hrani tako veliko količino vode v telesu, če jo dovajamo sproti.
To navajam samo kot eden primer… ki povezuje pitje vode in hujšanje.

LP,
Goran

Goran živjo!

Pritegnil me je zadnji odstavek tvojega odgovora na temo voda-hujšanje. Mene pa zanima kdaj se bodo pokazali rezultati v moji situaciji, ki pa je taka:
Imam 7 tednov starega otročka. Od sredine nosečnosti naprej sem pila min. 2 litra vode dnevno, odkar dojim pa popijem vsakokrat ko podojim 0,5 litra vode. Če torej izračunaš, da dojim 7-8x dnevno je to 4 litre tekočine, poleg tega pa jasno pijem tudi pri vsakem obroku. Rezultatov pa ni. Še več, med nosečnostjo je celulit kar zacvetel! Res je, da sem se zredila za 19 kg, danes jih imam še 7 preveč(pred nosečnostjo sem imela 60 kg pri 171 cm višine), vendar pa na koži ne opazim nobenih sprememb (mislim na celulit)…upam pa močno, da drži ko praviš, da že reden vnos tekočine lahko zmanjša telesno težo…ampak zakaj moja ne gre nikamor? Jem toliko kot moram, malce več samo zaradi mleka, saj naj bi samo nastajanje mleka potrebovalo 300-500 kCal. Torej? Polna sem vode………. :))

Naj Goranovi izjavi v oporo povem tole:
sama popijem zelo veliko vode, pravzaprav skorajda ne grem od doma brez napolnjene pollitrske plastenke. To pa zato, ker sem kljub temu, da veliko pijem, stalno žejna. Vode imam dovolj, pa jo telo očitno še potrebujem. Kadar pa imam veliko dela in enostavno pozabim piti, pa sem dejansko napeta. Kajti veliko pijem, zato veliko izločam. Ko pa ne, pa se vse zadržuje v meni.
Enkrat je blo na Oprah, da bi morali vsako uro na WC. Pa se je vsa publika zgražala. Ampak jaz verjamem.

ali je 2 litra sadnega caja, sladkanega z natrenom, enakovredno potrebni kolicini vode na dan? Same vode ze ne morem vec piti.

Petra,

Ko govorim o vodi imam v mislih zadostno kolicino tekocine. Skoraj vsa živila in hrana, ki jo zaužijemo vsebujejo vodo, ki jo potem absorbiramo s prebavo. Večina sadja in zelenjave se sestoji iz 75 do 90% vode; meso približno 50 do 70%; mleko, sokovi in športni napitki pa vsebujejo nad 85% vode. Posredno vsak dan z uživanjem hrane v telo vnesemo približno 1 liter vode, ampak naše telo potrebuje več. Potrebujemo še vsaj 2 -2,5 litra vode na dan, oz. 1liter za vsakih 1000 kalorij, ki jih zaužijemo, celo več na dan kadar treniramo in se dosti potimo.

Če te zanima več, lahko o tem prebereš v članku na moji spletni strani.

LP,
Goran

Žensko s pollitrsko plastenko je bilo vedno užitek pogledati. Jaz bi si raje omislila prav kakšno čutarico-litrsko.

Tut jaz verjamem, ker sama hodim vsako uro na WC pa sem zdrava. Ideja, da bi morali spiti vsaj 2 litra vode na dan, je že močno razširjena. Tudi sama se je poskušam držati – poskušam popiti vsako uro 2 dl vode. Moj problem je pa ta, da moram non stop viseti na WC-ju, ker me praktično takoj, ko popijem vodo, tišči (torej grem vsako uro). To mi gre zelo na živce. Kaj naj s tem? Naj se kar sprijaznim?
Vsem tistim, ki se jim zdi neumno popiti toliko vode na dan, naj povem, da odkar popijem veliko vode, se mi je izboljšal videz kože.

Glede teme o vodi me zanima naslednje. Ali je že kdo od vas slišal, da je treba vodo natočiti v bakreno posodo in potem piti vodo iz te posode, češ, da se v vodo izloči baker in je to ful dobro in pomaga pri hujšanju.Tamara je pisal/pisala:
>
> Tut jaz verjamem, ker sama hodim vsako uro na WC pa sem
> zdrava. Ideja, da bi morali spiti vsaj 2 litra vode na dan,
> je že močno razširjena. Tudi sama se je poskušam držati –
> poskušam popiti vsako uro 2 dl vode. Moj problem je pa ta, da
> moram non stop viseti na WC-ju, ker me praktično takoj, ko
> popijem vodo, tišči (torej grem vsako uro). To mi gre zelo na
> živce. Kaj naj s tem? Naj se kar sprijaznim?
> Vsem tistim, ki se jim zdi neumno popiti toliko vode na dan,
> naj povem, da odkar popijem veliko vode, se mi je izboljšal
> videz kože.

Vsake pol ure na WC? Uf to se sliši nenormalno, jaz sem tolko hodo samo ko sem probal kuro EC. Preveč vode, s tem mam v mislih res nenormalne količne, tud ni vredu! Lahko pride do težav z elektroliti in si zaradi tega hospitaliziran – dobiš infuzijo z elektroliti.
Vsekakor pa je ob večjih naporih priporočljivo spit tud do 6litrov vode na dan!

Daisy,

Ljudje nimajo težav z odvečnimi kilogrami zato, ker ne pijejo vode iz bakrene posode. Sama dobro veš kaj je vzrok za odvečne kilograme… tam je treba začet spreminjat stvari, ne pa pri posodi iz katere piješ vodo.

LP,
Goran

New Report

Close