Najdi forum

voda in moja teorija

mene pa nekaj zanima, kolegica popije na dan 2,5 – 3 litre vode je enako kot prej in odkar je začela piti vodo , ima vedno več kg . Pa me zanima, če je možno, da glede na to, da naj bi en liter vode tehtal približno 1kg, to pomeni, da ko v telo vnese 2,5 – 3 litre vode , je to dejansko 2,5 – 3 kg več in, ker telo ne izloči toliko vode se kg kopičijo??

Odvisno kako hrano uživa ob tem. Čeprav spije več vode, jo tudi več izloči, več in večkrat lula.Tako se ne more zrediti zaradi večjega pitja vode.

Zdaj, če pa je dosti slano hrano, se ledvice na to prilagodijo z seveda večjim zadrževanjem vode v telesu, da tako še vedno ohranja ravnovesje elektrolitov v in izven celice. V tem primeru je voda lahko vzrok za kak kg več, zagotovo.

Moje mnenje glede pitja vode je pa takšno.
Tudi jaz sem se nalivala z vodo in jo poskušala popit po 3 litre na dan,pa sem se po tem samo slabo počutila in imela težek želodec,pa vsa zabuhla sem se zbujala,da ne govorim o moji kvaliteti spanca in lulanja sredi noči.Zdaj poijem kolikor potrebujem,oziroma kolikor zahteva telo samo.Nikoli pa premalo.Če se spraviš k aerobni vadbi boš popila vmes tudi en liter vode ,ker boš žejna in to brez problema…

Pozdrav!

Se popolnoma strinjam z obema predhodnicama. Po mojih izkušnjah je res zelo pomembno, kakšno hrano uživaš. Samo nalivanje z vodo namreč ne pomaga pri izločanju. Če človek je slano hrano (npr. suhomesnate izdelke), do izločanja vode ne pride v zadostni meri, saj se voda v telesu zadržuje. Tako bo kolegica res morala prevetriti svoj jedilnik. Malo pa na izločanje vode (vsaj po mojih izkušnjah) vpliva tudi gibanje, saj gibanje pospeši presnovo v telesu in delovanje notranjih organov, s tem pa tudi sečil.

Kar pa se tiče nalivanja z vodo – tudi jaz sem mnenja, da se ravno siliti z vodo nima smisla. Nekoč sem popila 2-4 dcl vode dnevno (absolutno premalo!), danes je spijem 1-1,5 l, pa se mi zdi že to velik uspeh. Tudi sama bi se pri 3 l slabo počutila. Gledam pa na to, da je spijem vsaj dober liter, ker se moram že pri tej količini kontrolirati, sicer bi kar pozabila piti.

Lp

Novesmernice pitja vode tudi pravijo, da nalivanje z vodo za telo ni preveč koristno…pitje po žeji naj bi bilo najboljše…čeprav nekateri pravijo, da si takrat že dehidriran. Da se vzbudi v človeku res huda žeja, je to pri izgubi že le 2% vode. Do tako hude žeje pa, mislim da nikoli ne čakamo…telo ima dovolj vode če piješ po žeji.

Voda – ali je spijem dovolj?
Tehtnica, ki meri odstotek vode v telesu, mi je navadno pokaže med 43-45% (mojemu možu ok. 55-60 %!)
Najbrž veliko premalo, ampak tudi zato, ker imam veliko maščobe (ok. 40 %), ki ne vsebuje toliko vode kot moževe mišice.
Kako naj spijem več vode? Pa mi drugače ni odvratna, samo potrebe po njej ne čutim – tako kot po sladkarijah :-(.
Če se posebej ne pripravim do pitja, spijem kvečjemu do dva kozarca vode na dan + kak kozarec cedevite, torej skupaj pol litra (tu seveda ne upoštevam vode, ki jo dobim s hrano). A je tudi to vzrok temu, da se vedno bolj redim, predvsem pa imam napihnjen trebuh (no, za to so gotovo še drugi vzroki!)?
Kaj naj naredim? Ali sploh moram kaj narediti? Mi lahko kdo kaj pove iz lastnih izkušenj?
LP

Šana, morda pa dejansko zamenjuješ potrebo po vodi s potrebo po sladkem. Da razložim kako sem prišla do tega pri sebi. Jaz ločujem hrano, pač kolikor gre, dopoldne OH, popoldne pa B in zelenjavo. Meni se vedno zgodi, da po kosilu (včasih že po pol ure) čutim neizmerno željo, da bi še nekaj pojedla,največkrat mi pade na pamet sladko. V resnici pa sem samo žejna. Zato že pred kosilom in po kosilu popijem 2dl vode, pa ne glede na to, da pravijo, da se po obrokih naj ne bi pilo. Jaz pijem, ker mi pač tako utreza! In potrebe po sladkem oz. še po nekaj hrane ni. Zanimivo pa mi je, da če jem za kosilo npr. OH, pijem še več, oz. čutim žejo.
Verjamem, da je povezava med hrano in pitjem, kot so že rekle predhodnice. Menim pa tudi, da nalivanje kr v eno ni najbolj koristno. Moja sodelavka se tudi naliva in naliva (ker je preprosto prepričana, da s tem hujša!?!), pa njena rit ni zato nič manjša! ;o)
Enkrat sem brala, da je potrebno gledati urin. Če je temen je potrebno več piti, če pa je bister pa je vode preveč.

lp
l.

Vzemi si flaško in srkaj po malem. Ni potrebno, da naenkrat v sebe zliješ 2dcl vode. Jaz potem že avtomatsko segam po flaški in skrkam med tem ko berem , gledam tv, grem na sprehod, rolarje …

jaz se tudi “silim” z vodo… ker res skoraj nikdar nisem žejna… tudi ko pridem iz enourne rekreacije (tek, aerobika), spijem kvečjemu 2 dcl. Ampak ker vem, da moram, se pač pripravim do tega… na šihtu tako probam popiti 1,5 litra, pole pa še max. pol litra doma… ampak ponavadi ne spomnim na to…

in med vikendi ko sem doma, spijem samo 2 dcl vode (razen izjemoma).

ampak se bolje počutim, kot pa da bi se nalivala

Jaz sem si z nalivanjem z vodo samo raztegnila želodec – to je pa moja teorija:-(((

Če piješ vodo pogosto, vendar v malih količinah naenkrat, si želodca ne moreš raztegniti. Sicer pa pri vsaki stvari (tudi pri vodi) velja zmernost.

Lp

New Report

Close