Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje vobenol etc.

vobenol etc.

Kakšna je razlika med zdravili Vobenol, Eutirox in Eltroxin?
Vobenol (100 mg) sem dnevno jemala zaradi hipotiroze, ko so ga ukinili, sem dobila Eutirox in z njim tudi vsakodnevne glavobole. Ali veste, če se vobenol še dobi kje v tujini in kako priti do njega. Ali naši recepti kaj veljajo v Avstriji, Italiji (zdaj, ko smo v Evropi), pa čeprav moraš zdravilo plačati?

Pozdravljena,

sicer ne vem koliko časa sedaj jemlješ recimo Euthirox, vendar je mene po 1 tednu jemanja Euthiroxa – 50 enot na dan, tri tedne neprekinjeno čisto vsak dan peklensko bolela glava. Mislila sem, da se mi bo zmešalo. V tistem času sem pojedla zelo veliko analgetikov, ki pa niso pretirano prijeli. Vendar sem ga vzela že zaradi psihičnega občutka, ker se mi je zdelo, da je vseeno malo boljše.
Potem so vsakodnevni glavoboli izzveneli. Očitno imamo določeni ljudje pač reakcijo, čeprav tirologi trdijo da telo ne bi smelo tako odreagirati. Vendar pri meni je. Sedaj je bolje in me boli glava le še občasno. Če ti bo to v kakšno tolažbo.

Želim ti vse dobro. Blanche.

Spoštovani!

Vobenol, Euthyrox in Eltroxin vsebujejo aktivno substanco levotiroksin (L-tiroksin), ki je hormon ščitnice. Razlikujejo se le v polnilih, ki so v tableti. Včasih je možno, da je odmerek zdravila prevelik, zato priporočam določiti TSH in morda prilagoditi odmerek.
Lahko pa gre dejansko za sovpadanje pojava glavobola zaradi drugih vzrokov in zamenjave zdravila, ali pa gre dejansko za stranski učinek zdravila ( v navodilih proizvajalca sicer ni opisan). Tudi drugje v Evropi Vobenolu poteče registracija. Nekaj zalog zdravila še imajo posamezne lekarne v Sloveniji.

Pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljena,

naj še jaz dodam svojo izkušnjo. Jemala sem Vobenol, Eltroxin, trenutno pa preizkušam Euthyrox.
Med Vobenolom in Eltroxinom nisem čutila kakšne posebne razlike v učinkovitosti, upala sem, da bo slednji bolj prijazen do mojega ranjenega želodca, opazne spremembe pa ni bilo. Vobenola prav nič ne pogrešam, enkrat se mi je zgodilo, da sem dobila dve steklenički odprti, z zgolj prislonjenim pokrovčkom. Ravno zato sem bila bistveno bolj zadovoljna z načinom zapiranja stekleničke Eltroxina.
Euthyrox jemljem šele mesec in pol, zdi se mi, da ga želodček bolje prenaša, vendar se tudi meni pojavlja glavobol, v zadnjem tednu pa spet čutim bolečine v mišicah na hrbtu, gre za čisto določen tip bolečine, ki sem jo izkusila samo takrat, ko sem imela premalo ščitničnih hormonov. Sprašujem se, ali gre za zmanjšano absorpcijo tiroksina ali samo še vedno trpim za posledicami tritedenske antimikotične terapije.
Vsekakor menim, da je najbolje ostati na preizkušeni varianti, ker je doziranje zelo mukotrpna zadeva, po mojih izkušnjah pa že majhne spremembe v doziranju veliko pomenijo.
Srečno,

Alenka

New Report

Close