Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija vneto uho …

vneto uho …

Pozdravljeni.

 

1. Sin je imel pogosto vneto uho ob prehladu-a smo to potem koncno uredili . Sedaj po dolgem casu pa je spet imel ze 2x vnetje. Ker smo obakrat bili na izletu(v obeh primerih je ze med voznjo prislo do veckratnega pritiska v usesih potem pa se visinska razlika samega izleta-prvi izlet je bil v gore-drug izlet je bil v Postonjsko jamo.Pri prvem izletu je dobil vnetje drugi dan-pri drugem izletu mi je sredi jame zacel jokati za uho. V obeh primerih je bil zmerno nahoden. Ali je lahko prehajanje visinskih razlik povzrocilo vnetje?

 

2.Fizioloska v nos

 

V vsako nosnico nakapamo nekaj kapljic fr iz apmule -otrok je na hrbtu in potem nekaj casa tako lezi. Nato posesamo nos ali spihamo. Ali je razlika ce npr.1.-nakapam fiziolosko ali jo 2.-spricnem v vsako nosnico ko otrok lezi na hrbtu ali jo 3.-spricnem v nos,ko je otrok na boku,da na drugi strani pritece ven—-kateri od teh nacinov lahko povzroci oz.pripomore k vnetju usesa in kateri nacin uporabiti?

Hvala

Lp

Pozdravljeni,

vzrok akutnega vnetja srednjega ušesa  je virusno vnetje sluznice nosu, žrela, Evsathijevih tub. Zaradi slabe prehodnosti tub je bolečina, nezmožnost izenačevanja. Akutno bakterijsko vnetje pa je rezultat pridružene bakterijske infekcije, bakterije se nahajajo v žrelu na sluznici.

Način 2 in 3 sta škodljiva, močan curek dobesedno potisne bakterije iz žrela v Evstahijevo tubo, dodatno k temu prehajanju bakterij pripomore vlivanje fiziološke v ležečem položaju.

Pravilno je nežno pršenje ali kapljanje fiziološke v pokočnem položaju.

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni,

Moj problem je sledeč: že več kot teden imam vneto desno uho, Po 3h dneh še vedno ni nič boljše.

V ušesu čutim občutek razdraženosti in rahlo skelenje. Slišim sicer normalno, drugih problemov nimam. So se mi pa zdaj popolnoma enaki simptomi pojavili na drugem ušesu, ki je bil ob pregledu še zdrav. Je to normalen pojav?

Pred tednom sem prebolela virozo in ne vem če je lahko to kaj povezano? Če bi bilo od viroze se ne bi potem pojavilo takoj in ne šele teden po bolezni?

Zanima me vaše mnenje kaj bi lahko bilo, in če se moram ponovno obrniti na zdravnika. Bližajo se prazniki in me je še toliko bolj strah, da se ne bi kaj poslabšalo.

Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

glede na vaš opis najverjetneje ne gre za vnetje sluhovoda. Skelenje in enaki simptomi še na drugi strani govorijo v prid temu, da so vzrok degenerativne spremembe vratne hrbtenice in napetost vratnih mišic. Od viroze, ko so bezgavke povečane in vnete, se lahko napetost vratnih mišic še poslabša.

Svetujem vam gretje vratu, masažo vratnih mišic, razgibavanje, po potrebi analgetik.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close