Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija vneto oko

vneto oko

Spoštovani,
naša 10m je imela že večkrat vnete oči. Tobrex je dobila 3x. Takoj po rojstvu pri cca 3m in pri 9m. Danes zjutraj je imela spet v desnem očesu zaspančka (prikazal se je eno uro potem ko se je zbudila). Potem dopoldan pa še v istem očesu košček bele sluzi, ki sem ji jo spravila ven , tako da sem ji v oko nakapljala moje mleko in z gazico obrisala.

Zanima me če je za vsak zaspanček potrebno dajati tobrex ali kako? Drugače je bilo potem tekom dneva vse ok. Zaspanček je pa bil tudi zelo majhen, oko ni bilo “skupaj zlepljeno”.

Zanima me tudi cepljenje proti pnevmokoku, od katerega meseca naprej se lahko cepi in cena cepiva?
Najlepša hvala in lep pozdrav :))

Za vsak izcedek iz očesa ni potrebno začeti z antibiotičnim mazilom. Dokler je izcedek bel ali rumenkast, zadostuje izpiranje s fiziološko. Le v primeru, da je oko zlepljeno z zelčenim izcedkom, je antibiotično zdravljenje upravičeno.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Moji 9m punčki se še vedno solzita očki. Enkrat ena, drugič druga. Sem že zadnjič omenila naši P poleg sem se obrnila še na vas. Solzenje pa še kar traja, kljub temu, da ji očke brišem z mokro mlačno vatico. Če smo zunaj še toliko bolj. Zaspančki so rumenkasti, bojim se da bi šlo za vnetje ki se vleče že več tednov in še vedno ni pozdravljeno. Okici nista zlepljeni. Zanima me, če se kapljice, ki jih omenja uporabnica Sati, dobijo brez ali na recept? Če prvo, ji lahko brez problema kapnem v očke, zaradi večkratnega solzenja? Mala se mi že pošteno smili, saj vedno nekaj faše;(

Lahko gre za zožene solzevode. Ker opisujete le nekaj manjših vnetij, potem verjetno ne bo potrebno širjenje solzevodov, pač pa se bo stanje počasi samo popravilo.
Ne izpirajte z vatko, kajti drobni delci vatke ostajajo na očesni veznici in povzročajo draženje. Uporabite sterilno gazico. Svetujemo tudi masiranje solzevodov.
Tobrex in vse ostale antibiotične kapljice oz. mazila za oči se dobijo samo z receptom.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

O kakem širjenju je govora? Operativni poseg ali z antibiotiki in mažami?

Na prej omenjeno vprašanje sem že izbrskala odgvor in me je kar groza, če bi bilo potrebno slezevode odmašit, sploh po toliko izkušenj mamic.
🙁 Sliši se grozno, upajmo da mine, se pa gremo pokazat, da nam predpiše vsaj kakšno zdravilo, morda bo dovolj že to.
Glede masaže okice? Kako?

No, tako hudo seveda ni, saj zdravniki običajno zdravimo in ne mučimo otrok. To je pač del zdravljenja bolezni (če je nekaj preozko in dela težave, se razširi) in do sedaj so še vsi preživeli in pozabili.

Pozdravljeni,

moj 11-mesečni sinček ima vneti obe očesi. Prej ni bilo opaziti nič, razen to, da je prehlajen in malo kašlja. Potem pa je imel včeraj, ko se je zbudil od dnevnega počitka, obe očesi pordeli, v kotičkih pa rumenkast izcedek. Levo oko je bilo tudi malo zatečeno. Ker ga še dojim, sem mu kar mleko nakapljala noter, k dežurnemu zdravniku ga nisem vozila.
Prvi del noči je bil nemiren, oči pa rahlo zlepljene, izcedka je bilo veliko. Očistila sem mu s prekuhano vodo, ki sem ji dodala čisto malo soli. Nato pa sem mu spet nakapaljala mleko. Preostanek noči je spal. Danes zjutraj sem mu izcedek zopet očistila z vodo, oči so videti bolje. Niso zlepljene, so pa še rahlo pordele, sploh v kotičkih.
Ali menite, da bi ga morala vseeno peljati k zdravniku, ali bodo “mlečne” kapljice zadostovale?

Hvala za odgovor!

Večkrat dnevno raje očistite oko s fiziološko raztopino (sterilna gazica, ne vatka). Če bi se pojavil zelen, gnojen izcedek, bodo potrebne antibiotične kapljice, če pa gre le za pordelo veznico in rumenkast izcedek, se pozdravi tudi brez tega.

Hvala za hiter odgovor!
Pa še to bi Vas vprašala, kako dolgo se vnete oči ponavadi zdravijo oziroma kdaj naj ga peljem k zdravniku, če ne bo ok? Predvidevam, da na svež zrak ne smeva dokler ne bo vredu?!

Lep pozdrav!

Običajno 3-5 dni. K zdravniku pa greste, če se pojavi gnojen izcedek ali rdečina okoli oči z gnojnim izcedkom.
Če je otrok sicer zdrav, ni prehlajen in je brez vročine, lahko greste ven, otrok se bo bolj solzil, vendar bo s tem tudi izpiral oči.

Pozdravljeni,

ponovno se oglašam, ker je danes 4.dan od kar ima sin vnetje oči. Izcedek je zjutraj in po dnevnem počitku; po moji oceni je rumen, soseda je sicer rekla, da se ji zdi bolj zelen. Čez dan izcedka skoraj ni, malo ga je proti večeru, ko je še utrujen povrh. Beločnica ni več rdeča, razen malo v kotičkih. Ima pa danes pordele in otekle veke.
Kot ste mi svetovali, mu večkrat dnevno oči umivam s fiziološko raztopino. Mleka mu zdaj nisem kapljala noter. Ali bi ga mu vseeno lahko?
Kaj menite, se naj greva le pokazat zdravnici?

Vnaprej hvala za odgovor in za Vaše potrpljenje!

Če ni zlepljenih oči, izcedek pa le po spanju v kotičkih, potem ni potrebe po obisku zdravnika. Še naprej izpirajte, če pa bi bil gnoj res zelen, zjutraj pa oči zlepljene, pojdite po antibiotične kapljice.

New Report

Close