Vneto, boleče grlo
Spoštovani,
najprej lep pozdrav in uspešno ter srečno v novem letu!
Star sem 25 let.
Pre približno dvema letoma sem v bolnišnici opravil pregled pri otorinolaringologu, ker sem nekaj tednov pred tem ob vsakem požiranju sline in določenem naklonu glave v žrelu zaslišal nekakšen “pok” (ki je bil odvisen od poze glave) oz. kot bi mi nekaj preskočilo iz mesta. Spec. mi je povedala, da ni nič rakavega (kar me je najbolj skrbelo) in da gre lahko za hrustanec, opazila pa ni ničesar. To čutiim zlasti zvečer, ko ležem v posteljo, zaradi naklona glave in je grozno moteče, non stop nekaj klika. Če pa pritisnem na določeno mesto, od koder izvira pok (tam čutim neko trdo bulico) in požrem slino, pok se ne sproži in ob potisku tega dela mesta tudi čutim, kako se hrustanec premakne navznoter.
Kadim 5 let, maksimalno 10 cigaret dnevno. Tako osebna zdravnica, ki me je napotila v bolnico, kot tudi spec. otorin. je dejala, da je lahko zaradi želodčne kisline da je tkivo oteklo, zdraženo), ker sem v preteklih letih dožilvjal stresne trenutke in imel tudi težave z GERBom. Opravil sem tudi gastroskopijo, kjer imam diagnosticirano hiatalno kilo, GERB, itd., sem anskiozni “bolnik”, odkar se zdravim pa se je tudi stanje v zvezi s kislino umirilo.
Pišem pa vam zaradi nove stvari, k ise je pojavila v predelu žrela. Zlasti zvečer, me ob požiranju zaboli v grlu, to že kar precej mesecev, kot bi imel vnetje. Malo me skrbi, ker upoštevajoč tisti občutek tujka v grlu, ki me spremlja 2 leti nekje (zaradi katerega se mi tudi tablete znajo zadrževati ali včasih trša hrana), pokanje, dejstvo da kadim in občasno pijem alkohol in še dolgotrajne bolečine v grlu ob požiranju, da ni rak na grlu ??
Pa še če dodam; prebral sem, da bolečine v grlu lahko nakazujejo tudi srčne bolezni. No in kako leto imam težave s paničnimi napadi, vsaj tako pravijo, upam da niso srčni. 2 sem izgubil zavest, nenadoma me je začelo boleti v prsnem košu, tahikardija, tresenje okončin, občutek izgube zavesti in dušenja, mralvjinci v rokah… kar bi lahko nakazovalo na težave s srcem, opravil sem tudi kar nekaj ekg-jev ter osnovne presikave srca pri kardiologu in vse je bilo b.p. Vendar ker sem negativist, poslušam raje sebe in prepričujem, da imam resne težave s srcem.
Lepo vas prosim, če mi poveste, ali so zgoraj omenjene razvade in dejavniki lahko ključ do bolečin v žrelu ob požiranju, ki trajajo vsak dan že toliko časa ??
Hvala lepa in lepo pozdravljeni!
Spoštovani!
Vse opisane razvade sigurno niso koristne, vse opisane bolezni (stanja) lahko razdražijo sluznico žrela, ki pa je potem lahko občutljivo, boleče… Nimate pa sigurno v tej starosti in zaradi vsega tega raka v žrelu – grlu. Če pa je sluznica žrela občutljiva in jo ne čuvate – jo dražite, boste manj ali več skoz imeli opisane ali pa podobne težave v žrelu.
LP IB.