Vnetje živca – odstranitec
Pozdravljeni,
seveda lahko čutite bolečino zaradi vnete dlesni. Odstranitev trdih in mehkih oblog je osnova za zdravljenje dlesni, pa nato natančna higiena. Če se stanje ne bo umirilo v kratkem tj. v nekaj dneh, gre lahko vseeno za reakcijo pulpe in bo potrebno postopati drugače.
Srečno.
Pozdravljeni!
Tudi jaz imam tezave z 6 spodaj levo oz z zivcem. Saj ne, da ne bi zaupala svoji zdravnici, vendar glede na prebrano po spletu, bi ze morala imeti odprt zob in ciscenje kanalov. Mi pa zob se kar opazujemo. Namrec… Zacelo se je z rahlim skelenjem oz. obcasnim utripanjem v zobu, ki ima zelo globoko plombo. Ker sem imela kmalu datum nisem hitela k zobozdravniku. 10 dni pred datumom je zacelo v zobu bolj pogosto utripati. Veckrat tudi bolelo za daljsi cas, pa potem minilo, pa zopet za kako urico. Pa spet minilo. Hkrati se mi je vnela tudi zgornja dlesen na levi strani. Zdravnica me je poslala na rtg, ki pa je pokazal minimalno pikico ob korenini. Zoba do datuma, cez 10 dni, ni zelela odpirati, ker menda to tudi mine samo od sebe. Da imajo nekateri hujse slike pa potem ni slo za vnetje zivca.
Cez vikend so bile bolecine ze kar mocne, dlesn je bila zelo vneta,spodnji zob pa obcutljiv na karkoli sem dala v usta. Mocno je zabolelo in cez kakih 10 min minilo.
Ker si nisem predstavljala tako se 7 dni hodit okrog, sem sla k zdravnici. Takrat pa zob ni vec bolel, bil je sicer se rahlo obcutljiv na toplo. Ni bolelo nic, ko je trkala po zobu. Zato je rekla, da zoba se vedno ne bi odprla. Naslednje 3 dni mi je menjala drenazne trakce, ter dala antibiotik za cez praznike. Dlesen se je hvalabogu pozdravila, 6 spodaj pa je nehala boleti popolnoma. Obcutljiv je le se ob grizenju hrane, ko stisnem zobe skupaj. Pa se to prva dva grizljaja, potem pa ni vec skoraj nic cutiti. Rahlo je skelelo tudi ob scetkanju (kar sem po nasvetu zdravnice resila z sensodine rapid). Ko sem to povedala, je zdravnica rekla, da ona se vedno ne bi odpirala zoba, ker je plomba ze zelo blizu zivca in vsakic, ko odpre bo morala vzeti nekaj zobovine. Odpre pa mi zob lahko kadarkoli.
In zdaj opazujem zob oz cakam kdaj me bo spet zagrablo…
Ker ne razumem kako lahko nekaj hudo boli in potem mine, ob trkanju na zob nobenega odziva….
ali bi morali ta zob odpreti? Ali res lahko samo cakamo, da zacne spet fino boleti? Ali bo minila bolecina (ki niti ni huda) ob grizenju?
Saj ne, da si srcno zelim pucanja kanalov zob, ampak rada bi cimvec zob obdrzala čim dalj v življenju.
Pozdravljeni,
ker ste tako slikovito n natančno opisala kaj se je dogajalo, vam lahko povem, da je zob potrebno zdraviti, pa ne z antibiotiki, kot je to storila vaša zobozdravnica, ampak endodontsko. Prišlo je do pulpitisa, nato do gangrene in samo vprašanje časa je, kdaj bo zob spet začel boleti.
Srečno.