Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Endodontija vnetje zdravljenega koreninskega kanala

vnetje zdravljenega koreninskega kanala

Pozdravljeni,

Stara sem 35 let. Pred enim letom so mi z zapolnitvijo zobnih korenin zdravili 7. zob spodaj desno. Zdravljen zob je bil brez bolečin do januarja letos, ko sem med zajtrkom ugriznila v kamenček, ki se je skrival v musliju. Od takrat naprej sem pri jedi občasno začutila skelečo bolečino, ko sem ugriznila na ta zob.
Kmalu so se mi začela pojavljati kronična vnetja sinusov, obenem pa me je tudi zob vse bolj bolel, po enomesečni agoniji, sem opravila ortopan, zobozdravnica pa je ocenila, da je najbrž prišlo do vnetja v zdravljenem zobu in mi predpisala antibiotik (aminoksiklav). Bolečine so delno ponehale, še vedno pa me boli cel zdravljen zob, ko grizem kaj trdnega. Skrbi pa me ker me je za zdravljenje zoba naročila šele maja.
Po pregledu na internetu sem ugotovila, da se taka vnetja lahko ponavljajo, dokler izvor ni odstranjen, ali to pomeni, da bom morala jesti antibiotike do maja?
Kakšna je uspešnost zdravljenja takega zoba?
Ali naj se ponovno odpravim k zobozdravnici in vztrajam pri napotnici za specialista?
Je kamenček povzroči razpoko v plombi in je le-ta kriva za vnetje korenin?

Ker skušam zanositi, bi se rada izognila morebitnim zapletom z zobmi v nosečnosti, zato me zanima kakšne križe in težave mi prinaša taka nezdravljena sedmica, in ali bo zdravljenje možno tudi v morebitni nosečnosti?

Vem, da sem nanizala ker cel kup vprašanj, vendar sem že precej obupana in bi res rada rešila problem s tem zobom.

Za vaše odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem!

Spoštovana,

za opisano dogajanje sta dve možnosti: prva je neuspešno prvo koreninsko zdravljenje, kar je mogoče oceniti na osnovi RTG slike. V tem primeru je smiselno zob ponovno endodontsko zdraviti, kar pa je včasih pri drugem zgornjem kočniku kar zahtevno. Vaša zobozdravnica bo ocenila, ali to lahko opravi sama, ali je bolje, da Vas napoti k specialistu endodontu. Brez RTG slike vam ocene zapletenosti zdravljenja (in s tem tudi ocene možnosti uspeha) žal ne morem podati.

Druga možnost pa je poka korenine, ki jo je povzročil nesrečni dogodek. Glede na opisano dogajanje se zdi ta možnost kar verjetna. Težava s pokami pa je diagnoza-potrditev poke, saj je na RTG sliki praviloma ne vidimo. Za izključitev poke zoba pa bi bil smiselen pregled pri specialistu endodontu.

Naročilo v mesecu maju je najbrž povezano s čakalno dobo, antibiotikov pa seveda ne bo potrebno jesti do maja. Običajna doza ATB je dovolj, da se stanje umiri, običajno do nove epizode ne pride tako hitro.

Reševanje takih težav med nosečnostjo pa večkrat ni najbolj prijetno, saj smo predvsem v prvem trimesečju omejeni s predpisovanjem nekaterih zdravil, lokalna anestezija naj bo pravilno izbrana in dozirana, itd. Ni pa nemogoče, zdravljenje je mogoče izpeljati tudi med nosečnostjo, seveda pa se je bolje tveganju (čeprav majhnemu) izogniti.

Lep pozdrav,

dr. Igor Potočnik

Januarja letos sem si dala odstraniti star mostiček zgoraj. Februarja sem dobila novega. Zatem me je začel boleti predzadnji zob zgoraj. Zobozdravnik mi je odstranil živec. Bolečina se ni končala. Rentgenska slika ni pokazala ničesar. Zob me še vedno močno boli; čisto na koncu korenine zoba oz. če pokažem od zunaj je to na ličnici vzporedno z zgornjo ustnico. Bolečina je prisotna ves čas, najhujša je ponoči. Zob boli, če ga z jezikom pritisnem od spodaj navzgor. Zanima me vzrok bolečine in nadaljnje zdravljenje. Hvala.

Spoštovana,
vzroka za bolečino po posegu sta lahko dva: nezadostno očiščeni koreninski kanali, ali pa neodkrit in neočiščen četrti kanal, kar je pri kočnikih zelo pogosto (več kot 3/4 kočnikov ima 4 kanale). Dejstvo, da se na RTG sliki ne vidi nič, ne pomeni, da z zobom ni nič narobe, ampak le, da gre za vnetna dogajanja, ki na sliki še niso vidna. Na RTG sliki običajno iščemo vnetno kostno resoprcijo (granulom) ob vrških korenin. Če jo najdemo, to pomeni, da gre za dogajanje, ki je prisotno že dalj časa – največkrat že leta. Zanimivo je, da večina takih vnetij poteka neboleče, redkeje pa z bolečinami, kot v vašem primeru. Torej odsotnost vnetnih sprememb na RTG sliki pomeni, da gre za dogajanje v zobni pulpi in spremembe še niso zajele okolne kosti v taki meri, da bi to videli na RTG sliki.
Za uspešno dokončano zdravljenje je potrebno dokončno očistiti koreninske kanale in preveriti prisotnost četrtega koreninskega kanala. Ali to lahko opravi Vaš zobozdravnik je odvisno od njegovega znanja in opremljenosti, večkrat je za to potrebna pomoč povečave (lupa, operativni mikroskop). V tem primeru je najbolje, da vas napoti k specialistu endodontu.

Lep pozdrav,
dr. Igor Potočnik

Objava čaka odobritev

Spoštovana,

brez ogleda RTG slike in kliničnega pregleda vzroka težav ne morem ugotoviti. Predlagam, da se vrnete do zobozdravnika, ki je zob zdravil. V kolikor bo potrebno, vas bo napotil na nadaljnje preiskave oz. napotil k ustreznemu specialistu.

 

Lep pozdrav,

 

Igor potočnik

New Report

Close