vnetje v nosečnosti
Lepo pozdravljeni!
Sem v 32 tednu nosečnosti in imam velike težave z zobmi zato vas prosim za mnenje.Zob 5levo zgoraj je že dolgo občutljiv na pritisk zato pač jem na drugi strani.Težava je nastala, ko se je na korenini naredila bula(5 mm),po nekaj dnevih
pa,mi je otekla še dlesen okoli zoba.Sedaj se bojim,da bi mi s posegom vnetje razširili in bi potem morala jemati antibiotik.Zanima me, ali bi z zdravljenjem lahko
počakala do poroda?Naj še omenim da mi je slabo po injekciji-od strahu,nazadnje
ko sem bila pri zobozdravniku,nisem otroka čutila ves dan…Nočem škoditi otroku
zato prosim za vaš nasvet.
RENI
Spoštovana Reni,
glede na situacijo, ki jo opisujete, je skrajni čas, da se odpravite k zobozdravniku.
Zob vam je že pred časom odmrl, sedaj pa je prišlo že do gnojnega vnetja zobne pulpe ( živca ) in tkiv ob korenini zoba. Zob vas boli zaradi pritiska gnoja, ki se ustvarja na koncu korenine, ker le-ta ne more na prosto. Zobozdravnik vam bo zob “odprl” in temeljito očistil koreninski kanal, ter ga glede na opisano stanje, nekaj časa pustil odprtega. Poseg je neboleč, zato ni potrebna anestezija.
Če boste še dolgo odlašali, se bo gnoj razširil še v mehka tkiva lica in potem bo potreben antibiotik ali celo manjši kirurški poseg.
Lepo pozdravljeni!