Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Vnetje ušes – potrebujem pojasnilo?

Vnetje ušes – potrebujem pojasnilo?

Ola.

Sem že brala na pediatriji in brkljala, ma mi sedaj ni nič več jasno. ČE mi zna kdo pojasnit, bom ful vesela.

Naše dete, 1.5 let, je dobilo drugo dozo Hiconcila zaradi vnetja ušes. Eno uho se je v prvih 10 dneh zazdravilo, drugo pa še ni “čisto uredu”. Kar me je zmedlo je to, da nisem vedela, da obstajajo vnetja tako kot posledica virsnih in pa bakterijskih infektov (ok, je logično, če pomisliš, ampak nisem vedela:).

Naše dete ni imelo pa NITI DNEVA vročine, je pa kašljala (to sedaj ne več) in pljučka so bila uredu. In to me je zmedlo. Zakaj sedaj že druga doza antibiotikov?? Pri tem, da ji niso vzeli niti kri niti nič…

Mi zna kdo pojasniti?

Saj ne da sem proti antibiotikom, sploh ne, ampak tole je pa nenavadno, ni?

Hvala.

Bolj kot to, da se obremenjuješ z odločitvijo pediatra, se posveti pravilnemu čiščenju noska. Tu je vir otrokovega vnetja. REDNO in INTENZIVNO čiščenje je ZELO pomembno. Tudi ko se ti že zdi, da je popolnoma zdrav in ni v nosku ničesar.

Hiconcil sta dobila ker eno uho še ni čisto pozdravljeno. Verjetno pa klinični izgled kaže na bakterijsko vnetje.

Uho se kar samo od sebe ne infekticira, ampak do tega pride posledično skozi prehlad.
Torej smrkavosti oziroma kašljanja in se zaradi velike količine bakterije preselijo tudi v notranjost ustne oziroma nosne votline in tudi do srednjega ušesa, ki pa se zaradi velike količine bakterij ne pozdravi tako hitro. Čimbolj pucajte nosek.
Če vas še kaj zanima, pa kar vprašajte.

Mojca

Najprej Hiconcil, nato Amoksiklav.
Otrok ni imel vročine, niti ni kašljal ali smrkal več, pa je vseeno občasno potožil, da ga boli uho. Pomagala mu je že topla obloga, ampak smo se šli pokazat.
Presenečena sem bila, da pediatrinja ni videla ničesar, le malo moten bobnič, pa se je odločila za Amoksiklav. Svojo odločitev je utemeljila s tem, da ima otrok očitno slabše prehodno Evstahijevo cev in je noter ostalo gnojno, saj ga še vedno občasno boli, pa tudi na dotik lica je potožil. Če ne bi dobil druge doze, bi verjetno gnoj predrl bobnič. Nekateri otroci imajo težave tudi zaradi lastne anatomije, saj smo s čiščenjem noska zelo dosledni in temeljiti.
Odkar smo končali z drugim antibiotikom, je vse OK.

z antibiotikom morate nadaljevati, ker vnetje enega ušesa (kot sem razumela) še ni pozdravljeno. naša punčka je imela ponavljajoča se vnetja ušeš, kljub operaciji žrelnice, kakšni dve leti. kadar je bolna dobi povišano temperaturo zelo redko in tudi, ko ji je npr. gnoj tekel iz ušesa in je imela hude bolečine, vročine ni imela – tako,da vročina ni merilo. napotki, ki smo jih dobili mi na orl oddelku so bili, da se mora vsako zdravljenje srednjega ušesa zdraviti z antibiotiki min 10 – 12 dni.
velikega pomena pa je seveda čiščenje noska in izpihovanje smrklja (vedno ji eno nosnico zamaši, da bo lahko izpihnila le skozi eno) kot so ti že povedale predhodnice.

hitro okrevajte in lp, kata.

Glede na to, da sem “doktorirala” iz vnetja ušes, lahko povem tole:

Res je, da je vnetje ušes lahko virusno in bakterijsko. Virusno vnetje je veliko pogostejše (celo 80% po nekih raziskavah je virusnih vnetij ušes). Znaki virusnega vnetja so nizka vročina ali brez nje, bolečine sicer obstajajo, vendar niso zelo hude ter rahlo pordel bobnič. Znaki bakterijskega vnetja pa so visoka vročina, hude bolečine ter mesnato rdeč bobnič. Dejstvo je, kot je nekoč napisala tudi Tanč, da večina pediatrov da pri vsakem vnetju ušesa (tudi virusnem) antibiotike, da se zadeva ne bi zakomplicirala v bakterijsko vnetje.

Pri prvem sinu, ki je imel kar naprej vnetja ušes, smo tudi mi pretiravali z AB. Ko otrok vrešči od bolečin, tolče z glavo ob zid in ima 40 vročine, je bolj ali manj jasno, da gre za bakterijsko vnetje (samo to povzroča gnoj v Evstahijevi cevi, virusno ga ne) in AB je nujno potreben. Dveinpolletnica pa je do sedaj imela od treh vnetij ušes samo enega bakterijskega in tudi samo enkrat smo vzeli AB. Pri ostalih dveh sem na lastno pest poskušala brez AB, čeprav nam ga je nadomestna zdravnica predpisala. In to zato, ker je bil bobnič rahlo pordel, vročine je bilo 37,6, bolečine pa le občasne in še takrat blage. Redno smo čistili nosek in zadeva se je polegla v nekaj dneh brez AB.

To, da pri vas po prvi dozi AB ni prijel, je po mojem laičnem mnenju (in poudarjam, da je laično) znak, da je šlo ali za virusno vnetje, kjer AB itak ne pomaga, ali za napačen AB. Toda glede na to, da je otrok jemal že eno dozo AB, bi jaz vztrajala, da se naredi krvna slika in ugotovi, ali gre za bakterijo ali virus. Glede na simptome (nič vročine, rahlo rdeč bobnič) je šlo skoraj gotovo za virusno vnetje. Res pazite pri čiščenju noska.

Jaz bi na vašem mestu šla še enkrat do zdravnika in zahtevala krvno sliko ali pa bi poskusila brez AB, samo s čiščenjem nosu.

Preberi si tudi tukaj debato na to temo.

nahoden pa je najbrž bil a, ne. in če se evstahijeva cev zamaši, potem pride do vnetja ušesk, pa če tudi je tazlog le prehlad je lahko vnetje bakterijsko. in če je iz ušesa sekret (ne ušesno maslo) potem je prisotna bakterija.

Meni se ne zdi smiselno, da po 10-ih dneh nadaljuješ z ISTIM AB. Moja pediatrinja vedno reče, da če po 3 dneh jemanja AB ni stanje OBČUTNO boljše, potem AB ni pravi in ga je treba zamenjati z drugim AB (in to po 3-eh dneh, ne po 10-ih). Tudi moja prijateljica-zdravnica pravi tako.

Jaz bi zahtevala krvno sliko, da se bolj točno vidi, za kaj sploh gre. In zamenjavo AB.

Hvala vsem za odgovore.
Ugotovila sem, da ko je nehalo iz noska tečt (je bil prehlad), smo kar “pozabili” čistit s fiziološko. V bodoče bomo bolj pozorni.
Veliko zdravih uhljev in lp. 🙂

tudi mi prebolevamo že ene 10 vnetje ušesa,me pa skrbi,kar je napisala Kata,da tudi po operaciji žrelnice ni bilo bolje,ker mi naj bi šli na odstranitev drugi mesec,pa še zdravnik je rekel da prej ne bo bolje.smo vsak mesec na AB ali za uho ali angina.star je 2leti in seveda vrtec.s čiščenjem nosu pa je tako,da ko me že vidi z šprico v roki beži,ker ga že kar naprej maltretiram s tem čiščenjem,pihnat še ne zna.in tudi večino vnetij brez vročine,tudi sedaj,edino bolečine ponoči so bile hude,ni šlo brez svečk.sem res v dvomu glede operacije.

New Report

Close