Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Vnetje ušes

Vnetje ušes

Pozdravljeni!

Doma imamo probleme z 19-mesečnim sinom, ki zadnje čase kar naprej preboleva vnetja ušes. Namreč, ko se prehladi ali “naleze” v vrtcu, se mu skoraj kot po pravilu to prenese še na ušesa. Uporabljamo sicer fiziološko raztopino, a očitno nepravilno oziroma to ne zadošča.

Imam pa nekaj konkretnih vprašanj:
– Ali lahko prepogosto vnetje ušes res vpliva na sluh?
– Ali doma narejena fiziološka raztopina lahko načne sluznico (torej moramo biti količinsko previdni)?
– Kako preprečiti “prenos” prehlada na ušesa še drugače, razen s fiziološko?
– Kako je z uporabo parafinskega olja – bi to kaj pomagalo? Lahko to kaj škoduje?

Vnaprej se vam zahvaljujem,

Taši

Spoštovani!

Zgornji del žrela in srednje uho so povezani preko ušesne troblje. To je ene vrsre tunelček, ki povezije srednje uho z žrelom. V kolikor gre za infekt v žrelu, se lahko preko troblje prenese v srednje uho.
Pogosta vnetja ušes lahko nekoliko poslabšajo sluh.
Če si fiziološko raztopino pripravljate doma, vam priporočam v 1liter vode raztopiti 1 žlico soli.
Prenos prehlada iz žrela v ušesa lahko delno preprečite s pravilnim izpihovanjem nosu (vedno zamašite le eno nosnico), ter redno upirabo fiziološke raztopine.
Parafinsko olje se uporablja samo za razmaščevanje sluhovoda (zunanje uho).

Lepo pozdravljeni, B.O.

Lep pozdrav.
Doma imam 7-mesecev staro puncko. Pred dvema mesecema je dobila prvo vnetje uses (neprestano je jokala in se dregala za usesa), pozdravimo z ospenom. Po enem mesecu zopet vnetje uses, pozdravimo z hoconcilom na katerega dobi reakcijo, zato je dala zdravnica antibiotik brez penicilina. V soboto nehama jemati in poglej ga zlomka zopet jok in slatanje za useska. Jst nevem vec kaj naj naredim. Vsak dan 10 cistim nos z fiziolosko in s pumpico na sesalec in nikoli nic ne pride ven, niti najmanjsi konec sluzi ne. Ze tri mesece imam obcutek da ima desno nosnico skoz zamaseno saj se slisi na glas. Ko pije mleko ko “potegne sluz” vase prav vidim kako jo boli. Zdj nevem a moram jaz biti doktor da vem da je to alarm da morama iti na obisk k otorinolaringologu? Ko recem zdravnici da bi imela napotnico mi rece da je se premala. Jaz to vem da je premala ampak ona je zdravnica za druge stvari, otorinolog mi bo pa povedal zakaj je desna nosnica skoz zabita? Ni zdravo jemati antibiotikov ampak ocitno je lazje napisat tega kot napotnico k strokovnjaku? Svetujte mi ker sem obupana.

Spoštovani,

razumem vaš obup. Čeprav sem otorinolaringologinja, je bilo z mojim (sedaj 6-letnim) sinom enako – vnetja srednjega ušesa eno za drugim od starosti 8 mesecev dalje. Po cepljenju proti pnevmokoku je bilo vnetij kmalu konec.

V prvi vrsti priporočam cepljenje proti pnevmokoku, ko bo deklica zdrava – npr. kar na zadnji dan prejemanja antibiotika. Poleg tega ORL specialisti v soglasju z infektologom pogosto uvedemo antibiotik v profilaktičnem odmerku 1x na dan kar za cca 3 mesece. Noska ne čistite s fiziološko pod pritiskom (tako lahko potisnete bakterije iz žrela v uho po kratki in ravni Evstahijevi tubi), ampak le po kapljicah.

Predvidevam, da viroze domov prinaša starejši bratec ali sestrica, zato bi bilo dobro, da je še on nekaj mesecev doma in ne v vrtcu – toliko da se vnetja prenehajo.

Če kljub vsemu vnetij ni konec, pride na vrsto še operativno zdravljenje (ponavadi v starosti 2 let ali več) – odstranitev žrelnice, prerez bobničev in vstavitev timpanalnih cevk.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close