vnetje slepiča?
Pozdravljeni!
Prvič se obračam na Vas zaradi težav mojega sina. Star je 15 let in danes zjutraj ga je začelo boleti v trebuhu po njegovih besedah ne gre za hudo bolečino vendar je po naravi paničar in se je vstrašil, da ima vnetje slepiča (o tem se učijo v šoli pri biologiji). Pravi, da je potem šel odvajat blato in je to opravil z malo več težavami kot ponavadi in potem, ko je razmišljal o vnetju slepiča se je bolečina spremenila v občutek slabosti, vendar bruhal ni. Sam sem imel vnetje slepiča kot otrok in imel sem tako hude bolečine, da sem se kar zvijal le takih moj sin nima. Sin mi je tudi pokazal mesto bolečine in res je bolečina delno pristona v spodnejm desenem delu trebuha vendar ne na mestu kjer imam jaz šive ampak prepona med trebuhom in desno nogo. Včeraj smo opravili dolg in naporen pohod in moje mnenje je, da si je včeraj prepono pretegnil. Tudi telesno temperaturo ima normalno (pod pazduho: 36,1°C; v zadnjični odprtini: 36,7°C). Prav tako pravi, da bolečina ni stalna in je na trenutke sploh ne čuti. Sam sem mnenja, da ne gre za vnetje slepiča .Zmenili smo se, da če ne bo bolje gre jutri k svoji zdravnici. Mene pa zanima kaj vi menite kot strokovnjakinja je to vnetje slepiča ali ne?
Že vnaprej hvala za odgovor.
Vnetje slepiča poteka kot neznačilne bolečine v trebuhu, sprva okoli popka. Lahko poteka z blago povišano temperaturo, slabostjo, lahko 1x ali 2x bruha, lahko je tudi 1x ali 2x blaga driska. Tisto, kar te bolečine ločuje od običajnih bolečin v trebuhu pri črevesnih virozah ali drugih boleznih v trebuhu je, da se stopnjujejo, postajajo vedno hujše in se po 6-8 urah locirajo tipično desno spodaj, kot je vidno na sliki (torej na prvi trtjini navidezne črte med popkom in črevnico
[img]http://howshealth.com/wp-content/uploads/2010/08/mcburneys-point.jpg[/img]
Možni so tudi netipični poteki, vendar se bolečina vedno stopnjuje, otrok hodi v antalgični drži sključen), kajti ko se zravna, ga močno zaboli v tipični točki zaradi draženja trebušne stene.
TOrej morate sedaj fanta opazovati, kajti tako zgodaj pač ni mogoče reči, da gre za vnetje slepiča. Če bi se kazali znaki, ki sem jih opsala, predvsem preselitev bolečine iz lokalcije okoli popka na tipično mesto, greste k zdravniku.