vnetje sinusov
Tema ne sodi direktno na ta forum, vendar vas vseeno prosim za vaše izkušnje. Zanima me, če ste zdravile vnetje sinusov, koliko dni ste jemale antibiotik. Meni je ponavadi zdravnik predpisal 5 dnevno kuro, sedaj pa sem dobila ker dve škatlici Ciprinol 500 mg. Iz navodil iz škatlice sem prebrala, da je 10 do 14 dnevno zdravljenje potrebno samo pri hudih vnetjih sečil – uroinfekt, ponavadi zadošča 5 dnevno zdravljenje.
Ali naj jemljem antibiotike 5 ali 10 dni.
Hvala,
LP Tinka
Sama imam kronična vnetja sinusov, ki se mi zelo pogosto pojavljajo, tudi poleti, pozimi pa je res kriza.
Tablete tudi sama pojem do konca, na začetku moram 2 dni jemati celo 2 kapsuli naenkrat, da prime, potem pa po eno naprej (na 8 ur).
Sama takoj ko začutim zamašen nos odvihram k zdravniku po tablete. V kolikor tega ne naredim, sem že drugi dan primorana obležati v postelji, bod ne daj da bi imela luč prižgano, ali radiator odprt (se po moje zadušim), čez oči in čelo obvezno trak (ki mi da občutek, da manj boli). Nekje sem prebrala (že dolgo nazaj), da so bolečine zelo vnetih sinusov ena najhujših bolečin.
In v mojem primeru priznam, da sinuse res težko prenašam, vse drugo se mi zdi lažje. Pri meni se mi zagnoji cel obraz (kjer so sinusi) in me boli tudi na sam dotik. Imam pa tudi stanjšan prehod desne nosnice (kar veliko pripomore k temu, da se mi sinusi težko čistijo.
Hvala za odgovore, me pa vseeno zanima ali zdravite vnete sinuse samo z antibiotiki oz. kdaj je potrebna operacija sinusov. Kako sploh izgleda, je opravljena pod narkozo ali očisti obnosne votline že otolog.
Nebi rada jemala antibiotike vsake dva meseca (ponavadi mi zdravnik predpiše 5 dnevno kuro ali pa Sumamed za tri dni, zato sedaj ne vem zakaj dve škatljici oz. je to normalno, da ti povišujejo dozo antibiotikov).
Pa še to, ali je operacija sinusov zelo neprijetna, si sploh ne znam predstavljati kako bi mi vrtali po nosu. Menda se vnetja s časom rada ponavljajo neglede na to da ti očistijo obnosne votline.
Upam, da niso vprašanja preveč zmedeno postavljena in ste me razumele kaj me muči.
LP Tinka
Glede operacije ne vem na žalost sama ničesar, v kolikor se meni ne popravi stanje, bom morala dati razširiti nosnico oz. premakniti hrustanec.
Drugače pa, jaz imam vedno 2 škatlici tablet Hiconcil (se pravi najmanj 10 dnevna kura), včasih mi da vmes Sumamed za 3 dni ali pa drug antibiotik- da se ne privadim na ene on iste antibiotike, ker potem ne delujejo več.
Si morda že bila pri otoraringologu? Ta ti bo znal povedati še malo več kot osebna zdravnica, če imaš res hudo, jo prosi za napotnico k njemu in na slikanje sinusov.
Ma-mi-ca kaj pomeni razširiti nosnico oz. premakniti hrustanec. Kako to zgleda, pod narkozo, slišala sem namreč, da čistijo obnosne votline tudi brez nakoze, da ti vtaknejo neko žičko v nosnici in črpajo ven gnoj in da je strašno zoprno.
Zdravnika sem pa nazadnje prosila, da mi je napisal napotnico za otoralingologa, pa še nimam datuma. Sporočim, če bom tam izvedela kaj novega.
LP
Tinka
Nimam pojma kako premaknejo hrustanec v nosu. Res ne.
Ampak se spomnim, da je enkrat moj bivši fant dobil na “gobec” (ups se oproščam izrazu) in je moral na ravnanje nosu in so mu ga poravnali brez narkoze.
Otoraringolog je meni le dal notri ene trakce globoko v nosnici , da je preveril koliko gnoja mi izteče ven, ostalega še nisem izkusila.