Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Vnetje ščitnice = subakutni tireoiditis

Vnetje ščitnice = subakutni tireoiditis

Pozdravljeni,

po 4 tednih bolečin v predelu ščitnice in zelo slabem počutju mi je splošna zdravnica odredila pregled krvi.
Izvidi : TSH = 0,018 / T3 = 10,49 / T4 34,49 Sedimentacija povišana na 37mm/H število levkocitov je bilo povečano na 11,0 vrednost Hb znižana na 112, SR 37.
Sledil je obisk ambulante kjer z ultrazvokom ugotovijo da je ščitnica palpatorno nekoliko zadebeljena, trde konsistence, boleča na dotik. UZ videti je zadebeljeno ščitnico ki je hipo do anehogene strukture. Strukturne spremembe so prisotne v obeh režnjih in so značilne za subakutno vnetje ščitnice.
Zdravljenje : Medrol 32 mg 1x dnevno ter vsake 4 dni zmanjšanje odmerka za 4 mg ter Pantoprazol za zaščito sluznice. Čez 14 dni kontrola.
Novi izvidi TSH 0,009 / T3 = 4,77 / T4 = 24,25
Medrol sem postopoma prenehala jemat. Dva dni po prenehanju se je bolečina ob požiranju in dotiku ščitnice ponovila, prav tako tudi slabo počutje.
Zanima me kaj sedaj ? Ali bo potrebno ponovno jemanje Medrola ( osebno bi se mu raje izognila ) ? Ali je to le prehodna faza ? Ali se vnetje ni še pozdravilo ? Ali se je ponovilo ? Ali bo po pozdravljenem vnetju moja ščitnica delovala normalno ? Prosim za vaš nasvet. Hvala in lp, Urška

Spoštovani!

Subakutni (virusni) tiroiditis je virusno vnetje ščitnice, ki se navadno kaže kot otekla, boleča ščitnica, blago zvečana je telesna temperatura, v serumu najdemo zvišane vnetne parametre SR in CRP, pogosto pa ke prisotna tudi blaga hipertiroza. Glede na navedene izvide pri vas bolezen še ni pozdravljena. Verjetno bo potrebno ponovno zdravljenje z Medrolom.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close