Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Vnetje ščitnice

Vnetje ščitnice

Pred letom dni so mi postavili diagnozo “hipotiroza po vnetju”. O tem, da sem kdaj imel vnetje ščitnice, ne vem ničesar. Star sem 25 let. Ali mi lahko prosim poveste, kako je lahko prišlo do vnetja ščitnice? Kateri simptomi kažejo na vnetje ščitnice? S tem mislim na samo vnetje in ne na njegove posledice? To me zanima zato ,da bom v prihodnje sam prepoznal, da se mi je ščitnica vnela, če se to še enkrat zgodi.

Ali je lahko vsak najmanjši prehlad nevaren za vnetje ščitnice? Kateri dejavniki lahkio povzročijo, da se ščitnica vname?

Ali gre pri vrednostih TSH med 6,5 in 7,5 za hudo hipotirozo?

Lp.

Spoštovani!

Pri vas gre verjetno za Hashimotov tiroiditis, ki je najpogostejša avtoimunska bolezen ščitnice. Zaradi motenega delovanja imunskega sistema, ki ne prepoznava ščitnice, kot telesu lastno tkivo, ampak kot tujek v telesu, se v žlezi ščitnici prično nabirati bele krvničke (limfociti), ki izdelujejo različne produkte, kar privede do “vnetja”. Za bolezen niso značilni lokalni zvaki vnetja (bolečina, vročina, rdečina…). Lahko se pojavi blag občutek tiščanja v vratu, večinoma pa bolniki nimajo posebnih težav. Tekom let se lahko pojavi premajhno delovanja ščitnice (hipotiroza). Za razvoj bolezni so daleč najpomembnejši genetski dejavniki, notranji dejavniki (hormonske spremembe..) in dejavniki okolja (infekti,stres…), pa imajo le manjši pomen.
TSH med 6 in 7 govori za blago premajhno delovanje ščitnice.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close