vnetje rebrne mrene
Pozdravljeni,
občasno me med MIROVANJEM začne močno boleti v prsih, občutek imam, kot da me prebada kopje. Ponavadi je to na sredini, bolečina pa izžareva tudi zadaj na desni strani. To se mi občasno ponavlja že nekaj let (nekajkrat na leto, traja po nekaj dni, pa spet mine). Bil sem tudi že na preiskavah srca (EKG, obremenitveni test), vendar je bilo vse v redu. Običajno se to zgodi med sedenjem (npr. v službi, v avtu), nikoli pa med telesnim naporom. Takrat tudi težko vdihujem, verjetno bolj zaradi bolečin. Glede na to, da se precej ukvarjam s športom (tek, hoja v hribe, gorsko kolesarstvo), me včasih tudi malo prepiha. Tako sem pomislil tudi na vnetje rebrne mrene. Sicer se mi ne sanja, kako točno izgleda, pa bi vprašal, če bi to lahko bilo kaj takega. Zanima me tudi, kakšne so tipične bolečine pri takem vnetju.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Vzrokov za bolečine v prsnem košu je nešteto. Domnevam, da vaše bolečine niso posledica bolezni srca, pač pa drugih organov (rebrna mrena, mišice prsnega koša, prizadetost prsnega dela hrbtenice, itd.). Najbolj sumljiv izvor bolečine se mi zdi hrbtenica.
Vnetje rebrne mrene je akutna bolezen, za katero so značilne bolečine pri slehernem vdihu in zvišana telesna temperatura. Bolezen traja nekaj tednov, lahko pa “zapusti” preobčutljivost prizadetega dela s pojavom kratkotrajnih zbadajočih bolečin.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
Tudi sam imam, tako kot omenja Tone, podbne bolečine, ki se pojavljajo v desnem predelu reber, nekako za dobro širino dlani oddaljeno od prsnice (morda 8 ali 9 rebro). Na pregledih, gastroskopija, kolonoskopija in po ultrazvoku trebušne votline ni nič bolj jasno od kod izvor. Bolečina se mi pojavi pri sedenju v avtu, na stolu v službi, skratka ob mirovanju in ne pri gibanju-športu.Bolečina se občasno rahlo preslika proti hrbtnem delu. Pred tremi leti sem prestal operacijo radikalna prostatektomija. Počutje v mejah kot je lahko po operaciji. Strah pred rakom pa še vedno žal ostaja. Ker ne vem kje naprej iskati vzrok vas prosim za usmeritev, kak pregled se še v takem primeru da opraviti. Morda MRI, ali kaj drugega?
Hvala za odgovor,
Zvone
Pozdravljeni!
Sem dekle stara 26 let za sabo imam 10let stojecega fizicnega dela tudi do 16h.tezave so se zacele lani konca avgusta dala sem vse preglede ze cez od srca,do zelodca do ultra zvoka vse je bilo ok.ampak potem sem sla slikat hrbtenico vratna je cisto ok prsna pa ima zacetno spondilozo od th5-do 7th…..imam probleme da mi misice v nogi zateguje in v prnem kosu me boli skos ceprau je ena fizioterapevtka rekla da me bolijo to misice med rebram….no imam tudi res slabo drzo kar se vidi ker skos stojim si pac iscem polozaje da me manj bolijo noge….dejte mi povedat bi mi mogoce manualna terapija pomagala?ne vem vec kam naj grem ker od kar imam tezave zarad hrbtenice me tudi zelodec boli… Uglavnem vse mi gre narobe prosim svetujte mi….hvala