vnetje pri deklici
Pozdravljeni,
prosila bi vas za nasvet. Imam 9 let staro hčerko, ki ima zelo pogosto vnetje, mislim da, nožnice, Ko jaz pogledam je predel med malimi ustnicami in vhod v vagino zelo pordel in jo zelo močno srbi. Redno jo umivam (zjutraj in zvečer), ponavadi samo z vodo, po umivanju ji pa namažem neutralno mastno kremo, po kateri se občutek srbenja ublaži, vendar to se zelo pogosto ponavlja, včasih traja tudi po cel teden. Po mali potrebi se vedno pobriše, naučila sem jo, da mora popivnit, pa upam, da se tudi po veliki pravilno pobriše, tudi to sem ji povedala, da ko se briše mora paziti, da se ne dotika lulike. Mislila sem, da to ni mogoče reakcija (alergijska?) na pralni prašek, vendar vedno uporabljam enakega, mehčalca tudi. Tudi urin smo preverjali, vendar je ok. Ne znam si več pomagati, zato vas lepo prosim za nasvet
Najlepša vam hvala
Spoštovani,
pri takšnem vnetju pri otroku je treba vedno računati na to, da otroci, ko so sami, pri higieni niso nujno najbolj zanesljivi, tudi če so že razmeroma “veliki”, kot je vaša hči. Nekatere deklice imajo kožo in sluznico zelo občutljivo in je dovolj, da se samo enkrat v šoli po lulanju ne obrišejo (ker se mudi in v naglici preprosto potegnejo hlačke gor ali na šolskem stranišču zmanjka papirja ali kakšen podobno banalen razlog). Pogovorite se o tem in jo malo nadzirajte, pri tem pa bodite dovolj diskretni, da ji pustite dostojanstvo in da ji ne bi naredili krivice.
Vedno je treba tudi izključiti gliste, saj so te pri otrocih pogost pojav. Da bi se alergija na pralni prašek ali mehčalec kazala na tak način, sicer ni izključeno, se mi pa zdi malo verjetno. Bistveno verjetnejše so težave zaradi obarvanega/odišavljenega toaletnega papirja. Preverite tudi, da ima hči dovolj udobna oblačila, saj otroci hitro rastejo in če so hlače pretesne, tako da jo drgnejo, je to dovolj dober razlog za težave. Ostale možne vzroke srbeža si lahko preberete pod to temo, s tem pridržkom, da so pri deklicah pred prvo menstruacijo glivične okužbe izjemno redke.
Kar pa se tiče dotikanja spolovila, bi vam svetovala (tudi kot mama podobno starih otrok), da ga ne prepovedujete. Radovednost in prebujajoče se zanimanje za spolnost je del razvoja tudi pri otrocih v tej starosti (tukaj bi jim za razliko od prej rekli, da so še “majhni”). Svojega spolovila se vsakdo sme dotikati, povejte pa, da je to dovoljeno takrat, ko je sama, in vedno samo s čistimi rokami. S preveč restriktivnimi prepovedmi, tudi če so dobronamerne, lahko v občutljivem času razvoja nehote začnemo frustracijo, ki se z leti stopnjuje in vodi do zelo nesrečnega, nesproščenega in s sramovanjem zaznamovanega spolnega življenja v odrasli dobi, česar pa seveda nikomur ne želimo.
Lep pozdrav,