Zdravo!
Zanima me, če mi lahko kdo, ki dosti smuča predlaga in svetuje o mojem problemu.
Po smučanju se mi je vnela pokostnica. Imam nove smučarske pancarje in verjetno je to prišlo od njih. Ko sem govorila v lekarni s farmacevtko, mi je dejala, da je vneta pokostnica in predlagala mazanje z gelom Lanosil ter počitek in ogrevanje pred smučanjem. Mene pa zanima:
1. Ali je možno, da se je vnela zaradi čevlja? Je ta pancar morda nepravi zame?
2. Je krivo to, ker sem imela spodaj pod smučarskimi nogavicami dodatne nogavice?
Vnel se mi je ravno tisti del, kjer se končajo klasične nogavice. Sedaj jih sploh ne morem nositi, tako me boli.
Ker grem za cel teden na smučanje v tujino, me zanima, kako naj postopam.
Ali naj ogrejem nogo? Ampak kako ogrejem ta del?
Ali naj imam 2 nogavic, ali raje ne?
Prosim za kakršenkoli pameten nasvet.
Vnaprej hvala.
Pia
Meni je pomagalo 1-2g kalcija in 1-2g glukozamina dnevno + obsevanje (20min) z IR lučjo – vsak dan kakih 14 dni… končno po 2 letih sem ko nov 🙂
Zdej se ne obsevam več, Ca in glukozamin pa jemljem vsak dan.
Je pa vprašanje, zakaj tebe to matra, mene je zaradi intenzivnih treningov v fitnesu – pokostnica podlahti, zapestja včasih komolc, že 2 leti, poskusil sem pa vse od žavb, do super ogrevanja, do daljšega počitka…
Zdej s to “terapijo” pali… treningi pa so isti, če ne še bolj intenzivni kot prej.
Sicer je razlog pri meni in pri tebi čist drug zakaj je do tega prišlo – sklepam… tko da mogoče to kar pravim ni primerno zate, če ne boš mela nobene druge varjante pa se ti splača probat.
Kratkotrajna varjanta, kako se znebit bolečine je pa tudi, da si na debelo namažeš kako kremo, ki greje (pernaton, sports gel) in poviješ – pa obvezno na toplem naj bo noga.
Je pa to bol začasna rešitev – in maš ponavadi po športni aktivnosti, k daš povoje dol in krema popusti še večje bolečine =)
Z vnetjem pokostnice se ne igraj !!! Če ne boš mirovala se lahko zgodi, da se ti vname še mišična ovojnica in tetiva, kakor se je meni. Rezultat: 2 meseca mirovanja, nezmožnost za hojo, kaj šele tek, 14-dnevna trerapija z VACUSAC-om (podtlačna terapija), hladilna mazila, tablete (fuj!!) in še kaj. Svetujem ti, da miruješ, ješ dosti magnezija in C vitamina, nikakor pa si noge ne grej!!! Obvezno jo moraš hladiti, bodisi z mazili, zelo dobra je tudi masaža z ledom (2x, 3x na dan). Še nasvet naših babic: čez noč si nogo obloži z zeljnimi listi (surovo zelje)!!! Moj nasvet: raje počivaj in smučarijo prestavi na kasnejši termin, poškodba ni tako nedolžna kot izgleda in se rada ponovi, ponavadi v še hujši obliki! SREČNO!!!
Živio!
Draga Tekač in Gost, vidim, da nisem edina, ki se ji je pojavila nadležna reč. Seveda je pa res, da se je meni to zgodilo daleč drugače kot vama. Vidva sta prenatrenirana, jaz pa premalo. Hecam se.
Pri meni ni vzrok preveč dela, verjetno me je pač pancar tako močno stiskal. Kakorkoli, k sreči me ne boli tako hudo. Redno mažem. Sem govorila z športnim zdravnikom, pa je rekel, da to res ne gre drugače kot s počitkom. Lahko traja ful dolgo, pomagajo pa edino tablete proti bolečinam.
Vem, da jo moram hladiti, in vitaminov še več pojesti. Žal pa ne morem odpovedati smučanja. A noga je kar bolje kot pred tedni, zato ne bo sile. Upam, no! Bom zelo pazila. Pa copat v pancarjih sem menjala v silikonskega, ki ima daleč boljšo oblogo. ;))
Vem, da se lahko pojavi nazaj. Ah, te moje noge. Še več jim bo treba dati pozornosti, vitaminov, biti bolj pazljiv.
Hvala vama za nasvete in podelitev mnenja!
Srecno tudi vama in čimmanj zdravstvenih težav.
Pozdravček,
Pia