Vnetje osrčnika – perikarditis
Pozdravljeni!
Možu so podali dg. perikarditis. Star je 32 let.
V bolnišnici je že od 10.02. Zvečer mu dajejo eno tableto “antibiotika”. Vzrok za bolezen je najverjetneje “stoje” prebolela hujša oblika virusne pljučnice.
Zanima me kako dolgo traja zdravljenje in ali je po odpustu iz bolnišnice še priporočen bolniški stalež? Ali bo ta bolezen kaj vplivala na njegovo aktivno ukvarjanje z nogometom?
Za odgovor se najlepše zahvaljujem ter vas lepo pozdravljam!
Virusni perikarditis in virusna pljučnica se v veliki večini primerov povsem pozdravita v teku nekaj tednov. V redkih primerih ima virusni perikarditis daljši potek. Upam, da bosta imeli obe bolezni ugoden potek in se bo bolniku zdravstveno stanje kmalu povsem normaliziralo.
Iz vsebine vaših sporočil povzemam, da je vaš soprog prebolel blago obliko virusnega perikarditisa. Pričakujem, da mu bo izbrani zdravnik dovolil tudi igranje nogometa, ko bo ugotovil, da je bolezen povsem pozdravljena.
Pri diagnostiki perikarditisa so pomembne razne preiskave: najprej pridobitev podatkov od bolnika, zatem osluškovanje (avskultacija) pljuč, posnetek EKG, rtg-pregled pljuč in srca, UZ-pregled srca, punkcija perikarda.
Pozdravljeni!
19-letnik je bil lani maja sprejet v bolnišnico zaradi nenadne bolečine v prsnem košu. Diagnoza: vnetje osrčnika in srčne mišice. V bolnišnici je preležal en teden (od tega sta bila 2 dneva zelo kritična, saj bolečine niso ponehale tudi ob tabletah in so jih morali blažiti z morfijem, dihal je s pomočjo kisika). En teden po odpustitvi iz bolnišnice je še jemal predpisane tablete, nato je en mesec miroval. Stanje se mu je izboljšalo, bolečine ga niso več pestile.
Vendar se je topa bolečina v prsnem košu spet pojavila pred približno petimi meseci in se od takrat naprej samo še stopnjuje. Večkrat na dan občuti močno bolečino, ves čas pa zelo močno kašlja (kašelj je celo tako hud, da se ponoči zbuja zaradi tega).
Zanima me, ali so opisani znaki lahko znamenje, da se bo bolezen ponovila (zdravniki so namreč dejali, da obstaja možnost, da se ponovi). Želela pa bi vedeti tudi, če se ta bolezen (oziroma simptomi) kakorkoli prenaša (s krvjo, spolnimi odnosi, drugimi telesnimi stiki)?
Že vnaprej se Vam zahvaljujem za pomoč in Vas lepo pozdravljam!
Mateja Zdomec
Bolezni, ki se ne ponovijo so redke (v večini primerov otroške infekcijske bolezni.) Predstavljam si, da je bolnik prebolel vnetje osrčnika in srčne mišice zaradi virusnega vnetja. Zelo dvomim, da je sedaj v teku ponovitev bolezni. Mislim, da mora postaviti diagnozo pulmolog. Virusni infekti (na pr. gripa) se lahko prenašajo, vendar zelo dvomim, da bi bolnik, v času, ko je preboleval perikarditis in miokarditis, okužil okolico. Tudi je vprašljivo, če je sedaj sploh kužen.
moja hčerka je stara 15 let in ima na toliko časa močne bolečine na levi strani v predelu srca.ko vdihne in izgihne občuti bolečino kot,da bi jo bolele kosti,vendar se mi zdi da je ta bolečina bolj v predelu srca.ta bolečina se ojača v ležečem položaju in vdihu,olajša se pa ko je res nagnjena naprej
je bila pa vedno zdrava in ni imela resnih problemov z zdravjem
Vsebina vašega dopisa dopušča misliti na možnost, da je pri vaši hčerki prisotno manjše vnetje osrčnika (perikarda), ki naj bi nastalo ob virusni bolezni (prehlad, gripa) in naj bi se pozdravilo v teku nekaj tednov. Prisotnost vnetja včasih uspemo dokazati s poslušanjem srca v raznih legah telesa. Pri zdravljenju pride v poštev aspirin , 2 – 3 odmerke na dan skozi nekaj tednov in izogib telesnim obremenitvam. V nasprotnem primeru (odsotnost akutnega vnetja osrčnika), bi lahko posumili na izvor bolečine v prizadetosti mišic prsnega koša, rebrne mrene, zaradi draženja medrebrnih živcev in na zadnje tudi na težave zaradi psihovegetativnega sindroma.
Spoštovani zanima me razlaga izvida mojega 11-letnega sina, ki je februarja letos imel mioperikarditis.
Dne: 20.11.2014
Stanje po prebolelem mioperikarditisu. MR srca: ugotavljali smo izrazitejše trabekulizacije apikolateralnega predela in razmeroma tanek kompakten del miokarda. Svetujemo EKG spremljanje za izključitev ev. razvoja spongiformne kardiomiopatije.
Otrok občasno toži za bolečinami pri srcu,nekajkrat je imel občutek motnje zavesti.
Zanima me glede vsakdanjega življenja, omejitve, kaj moram paziti, kakšne kontrole naj bi imel,…
Najlepša hvala
Hvala za zaupanje. Glede na navedeno morebitno prizadetost srčne mišice je pediater (?) svetoval kontrolna snemanja EKG, ni pa navedel v kakšnih intervalih (6 – 12 mesecev ?). Izgleda, da je vnetje srčne mišice in osrčnika že ozdravljeno in, da bodo sedanje občasne motnje (bolečine pri srcu in motnje zavesti) spontano prenehale. Odsvetoval bi le tekmovalni šport. Srečno.