vnetje osrčnika
Pozdravljeni,
poleeti sem vas spraševala glede hitrega bitja srca, šele sedaj pa sem prišla na vrsto za ul srca (poleti sem šla samoplačniško in izvid je pokazal, da je vse bp). Kardiolog je ugotovil, da imam blago vnetje osrčnika. Rekel je, da bom jemala brufen, vendar pa da bo poslal izvid in mi bo recept dal splošni zdravnik (da on nima časa, pa tudi pri sebi ni imel listkov za recept).Od pregleda je že tri tedne, mene pa je začela boleti tudi leva roka (kot da bi imela revmo), okrog prstov, dlani.
REntgen pljuč je pokazal, da je vse vredu. Poleti , preden se je pojavila aritmija, sem prebolela pljučnico. V vsem tem času čakanja za uz sem imela večkrat bolečine v levem delu, okrog srca in tudi večkrat v roke in noge (peto) kot da me bolijo kosti.
Seveda mi je čudno, da še nimam izvida in bi lahko začela zdravljenje, niti navodil, ali naj mirujem oziroma kaj naj počnem. Malo me gotovo skrbi, da ne bo takšno zamaknjeno zdravjenje pustilo kakšne posledice. Vse skupaj se že dolgo vleče.
Nočem blatiti zdravnika vendar se mi zdi neodgovorno, da toliko časa čakam na izvid. Nehote zdravniku pada kredibilnost.
Ali se vam zdi, da bi morala začeti z zdravljenjem takoj oziroma kakšno zdravljenje bi mi vi svetovali. Naj povem, da imam v tem času precejšne obremenitve v službi.
Kakšne posledice lahko nezdravljenje pusti na srcu?
Sem tudi precej suha (48 kg, 168 cm), nikakor se ne morem zrediti. Počutim pa se zelo utrujeno, s tem, da je kri ok.
Hvala vam za vaše mnenje.
Rad bi izvedel kaj je napisal kardiolog. Glede na bistven podatek (“da gre za izliv”), moramo sklepati na možnost, da je še prisotno vnetje osrčnika. Pomembno je ugotoviti naravo bolezni (virusno?bakterijsko? revmatsko ?vnetje). Pomemben je izvid krvi (CRP? SR? L?). Če je vnetje še v taki fazi, da je prisoten izliv, bolniku odobrimo bolniški dopust ali pa ga sprejmemo v bolnišnico. Upam, da ste že dobili odgovor zdravnika kardiologa.
Hval az odgovor. Izvida še ni (že tri tedne), bom pa takoj, ko ga dobim še enkrat opravila pri svojem zdravniku krvne teste.
Sem pa lani poleti, ko se je pojavila aritimija, imela šest tednov prej po vsej verjetnosti pljučnico (simptomi so bili, slikali me niso) z visokim crpjem (140). Potem so me do sedanjega pregleda še parkrat pregledali kri je bilo bp.
Se vam še oglasim, ko dobim izvide. Hvala lepa!
Se opravičujem, ker vas spet motim, a ne vem, kaj storiti. Meni se stanje precej slabša, boli me cela leva roka, trga me v prste in dlan, predvsem pa me boli v predelu srca (bolečina je večja, ko me trga v dlan, prste, zapestje) Ležati sploh ne morem na levem boku. Počutje je res obupno, utrujeno. Izvida še ni. V primerjavi z mesecem nazaj, ko je bil opravljen UZ srca in nisem imela nobenih bolečin, je zdaj stanje za 100% slabše oz. neprimerljivo.
Namesto izboljšanja, je res slabše.
Kaj mi svetujte? Ali naj grem nazaj h kardiologu – koliko dni sem lahko ob takšnem stanju doma in čakam na izvid? Ali se je izliv poveča, je to vnetje, kaj hujšega, ali je to pri izlivu pričakovana bolečina?
Hvala za vašo pomoč, je res dragocena.
Ugotavljam, da imate še vedno kar nekaj težav, vendar še vedno ne morem posumiti na hujšo organsko bolezen srca. Ni zadržkov, da gresta še enkrat na kontrolni pregled h kardiologu. Poizkusdite učinek blagih sredstev proti bolečinam in blaga pomirjevala.
Hvala lepa. Potem ni nujno, da grem na urgenco- tudi na to sem pomislila, ker so bolečine najhujše do sedaj, ob ultrazvoku srca pa jih ni bilo oz. razen povišanega pulza je bilo vse ok. SEdaj je pulz za 20% višji kot običajno (čez 100 v mirovanju). A bi lahko iz teh bolečin sklepali na vnetje osrčnika? Ali so te bolečine tudi pri izlivu?
Vzela sem včeraj aspirin, pa ni nič pomagalo.
Kardiolog je žal na dopustu, tako, da pride vpoštev kontrola oz. pogovor z njim šele naslednji teden.
Hvala za vašo pozornost.
Pri stalno povečani srčni frekvenci moramo pomisliti na različne vzroke: živčnost, povečano delovanje ščitnice, vnetje srčne mišice, oslabelost srčne mišce, malokrvnost, povišana telesna temperatura. Morda gre pri vas za stanje po vnetju srčne mišice po gripi. V takih primeih priporočamo nekaj tednov počitka.
Spoštovani,
Po opearciji srčne zaklopke so možni naslednji simptomi:
bolečina ali pritisk v prsih ali nenavaden občutek v prsih,
potenje, zasoplost, slabost ali bruhanje, bolečina, pritisk ali nenavaden občutek v hrbtu, vratu, čeljusti ali zgornjem delu trebuha ali v eni ali obeh ramenih ali rokah, omotičnost ali nenadna šibkost, hiter ali nepravilen srčni utrip…
Po zamenjavi aortne zaklopke je čas potreben za popolno okrevanje odvisen od dejavnikov, kot sta vaša starost in splošno zdravje. Prsna kost se običajno zaceli v približno 6 do 8 tednih, vendar lahko traja 2 do 3 mesece, preden se bo operiranec spet počutili normalno.
Popolno okrevanje po perikardiektomiji (prerezanje osrčnika) traja šest do osem tednov, odvisno od tega, kako resno je bilo vaše stanje pred operacijo.
Če še vedno po 6 mesecih od operacije imate težave, predlagam posvet s kardiokirurgom in/ali kardiologom. Občutek trenja je lahko zaradi vgradnje umetne zaklopke.
LP