Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Vnetje obnosnih votlin ter nenehno nastajanje sluzi

Vnetje obnosnih votlin ter nenehno nastajanje sluzi

Spoštovani,

že več let se mi v obnosnih votlinah neprestano nabira sluz, čutim jo tudi, kako mi zadaj polzi v grlo, kar mi povzroča, da sluz “vlečem noter”, da bi se mi odlepila. Veliko let tudi nepojasnjeno kašljam. Nekaj let so mi v nosnicah pogosto nastajale tudi krvave grinte, ki pa so se mi pred letom izboljšale menim, da predvsem zaradi pogostega spiranja s fiziološko raztopino. Predlani sem za sinuse pil antibiotik Amoksiklav ter si nos spiral s fiziološko raztopino in pršilom s xylitolom, vendar brez pomembne izboljšave. Prav tako sem pred kratkim ponovno poskusil z rednim izpiranjem s fiziološko raztopino, z njo delal inhalacije ter poskusil z naravnimi zdravili, vendar prav tako ni bilo izboljšave, saj sluz še kar naprej nastaja, nekaj malega imam tudi še grintic v desni nosnici. RTG, opravljen pred kratkim, je pokazal na blago vnetje sinusov. Zadnjih nekaj mesecev se mi pojavlja tudi tinitus zvečer, ko ležem k spanju.

Zanima me, ali so kašelj, nenehna sluz iz obnosne votline ter tinitus mogoče lahko kako povezani?

Predvsem me pa zanima, kakšni so možni vzroki za nenehno nastajanje sluzi, ter kakšni so možni načini zdravljenja?

Vnaprej najlepša hvala za odgovor.

Spoštovani,

sluz mora biti vedno prisotna na sluznici, da se ta ne izsuši. Migetalke na sluznici ves čas sinhrono utripajo in poganjajo odejo sluzi skupaj z baketrijami, alergeni, prašnimi delci nazaj v žrelo, da se nos očisti. Sluz nezavedno pogoltnemo. Če pa je sluzi vendarle preveč, nas začne motiti.

Občutek povečane količine sluzi v žrelu je lahko posledica

– prehlada – virusne okužbe zgornjih dihal. Zdravimo ga z dekongestivnimi kapljicami 7 dni, analgetiki, v primeru daljših težav z nosnimi glukokortikoidi.

– alergijskega rinitisa zaradi alergije na vdihane alergene. Spremlja jo srbenje, kihanje, srbenje oči , zamašenost nosu. Opazna je povezava z alergenom v zraku. Zdravimo jo z antihistaminiki v obliki tablet ali kapljic za nos in ali nosnimi glukokortikoidi, operacijo nosnih školjk, specifično imunoterapijo.

– refluksa želodčne kisline, pri katerem je kašelj zelo pogost; zdravimo ga z zvišanim vzglavjem, inhibitorji protonske črpalke, prilagoditvijo prehrane

– kroničnega vnetja sluznice nosu in sinusov zaradi pomnožitve žlez v sluznici; spremlja ga še zamašenost nosu, glavobol, slabši voh. Zdravimo ga z nsonimi glukokortikoidi, po potrebi z operacijo, nato pa z izpiranjem z večjimi količinami fiziološke raztopine.

– prirojene ciste nosnega žrela, iz katere se izloča in izceja sluz; zdravi se z operacijo

– nealergijskega kroničnega rinitisa kot posledice

    – zlorabe dekongestivnih kapljic,
    – zaradi starostnih sprememb okrog 70. leta
    – zaradi izpostavljenosti dražečim snovem – npr. lakom, kemikalijam, barvam, prahu gradbišča, prahu rastlin ali farmacevtskim snovem
    – hormonskega neravnovesja – npr. v nosečnosti, puberteti, zaradi stresa, hormonske kontracepcije

.

Kot vidite, so vzroki zelo številni. Tinitus je lahko posledica stresa, lahko pa slučajna sočasna tegoba. Potreben bo pregled pri ORL specialistu z endoskopijo nosu.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

pozdravljeni,

sem revmatik imam biološka zdravila Amgevita in mttrax.

že več kot 4 tedne se imam poln nos in pokašljujem zaradi izcedka sluzi. Vnetnih parametrov nimam, stanje pa se nič ne izboljša.

tako kot osebni zravnik in revmatolog sta mnenja da gre za alergično reakcijo in sta predlagala testiranje na alergijo.

Splošno počutje je OK. Prosim za vaše mnenje. Vnaprej hvala za odgovr

Pozdravljeni,

navajate, da ste imunokompromitirani. Pri vas je velika verjetnost virusnih okužb. Menim, da vaš opis težav ustreza stanju po virusni okužbi sluznice, draženej s kašljem, obilo sluzi in nosno zamašenostjo lahko traja še 3 mesece po koncu okužbe.

Alergija se mi zdi manj verjetna, je pa res smiselno alergološko testiranje.

Poskusite z uporabo nosnih glukokortikoidov v pršilu za vsaj 2 tedna, morda se bo izboljšala prehodnost nosu in bo izcedka manj.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close