Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina vnetje na koži

vnetje na koži

V začetku maja so se mi na dlaneh in prstih začeli spuščati majhni mehurčki, napolnjeni z vodo. Prvo sem mislila, da gre na alergijo na kaka čistila.., vendar se mi je po nekaj časa to začelo pojavljati tudi na stopalu. Pri zdravniku sem dobila krema Lamisil, vendar ni bilo kakega učinka. Sredi julija sem bila pri pedikerki, ki je komenturala, da so to glivice, ter mi zbrusila trdo kožo po podplatih. Naj povem, da sem bila pri pedikerki prvič in da tudi trde kože ni bilo kaj veliko. Kasneje so se mi ti mehurčki razširili po robovih obeh stopal ter na podplat. Mazala sem jih tudi z kremo Canasten, ni bilo učinka, po kremi Mikrospor (?) pa je izboljšanje precejšnje. Mehurčki se ne spuščajo več, ostala mi je le precej luskasta koža, tam, kjer so bili prej mehurčki. Vse kreme sem uporabljala po zdravnikovem navodilu, sedaj sem bila pri dermatologinji, ki pa je komentirala, da je to luskavica. In da jo čudi, da mi je ta krema pomagala…Zanima me, če je to res luskavica. V sorodstvu je nima nihče, sama pa tudi do sedaj (30 let) nisem imela nobenih problemov. Prhljaja imam nekaj srednjega, koža na komolcih in kolenih pa tudi ni zadebeljena.
S spoštovanjem!

Spoštovana ga. Barbi!

Težave, ki jih opisujete so najbolj podobne t.i. hiperhidrozi, oziroma bolezni kože, ki je posledica zvečanega potenja na stopalin in/ali dlaneh. Pogosto je to povezano z delom, kjer so roke bolj vlažne zaradi potenja (ne mokre zaradi zunanjih dejavnikov), pri uporabi rokavic ali kakšnih zaščitnih krem. Verjetnost, da gre za to bolezen podpira tudi čas pojava – toplejši del leta. Mehurčki, ki jih omenjate, so včasih tudi samo v nivoju kože.

Pogosto se dodatno okužijo in pride do gnojnega vnetja (impetigizacije). Pri takih težavah je potrebno poskrbeti, da je koža čim manj časa vlažna. Pogosto je zato zlasti pri spremembah na stopalih potrebno uporabljati smukec (otroški puder). Koristna je tudi 5% raztopina foramlina v alkoholu za dlani in 10% raztopina fomralina za stopala, ki preprečuje razgoj gnojenja in izsuši kožo. Mehurčki se morajo čim prej predreti, kar sami dosežete z mazilom, ki vam ga lahko predpiše vaš zdravnik. Mazilo pomaga pri luščenju kože in s tem posredno do izpraznjenja mehurčkov. Pogosto pa je stanje tako trdovratno, da je potrebno te mehurčke prebadati s sterilno iglo (pri zdravniku), ob tem uporbljati sterilne obkladke in postopek ponavljati do zazdravitve (dolgotrajno, a uspešno). Kadar so te spremembe že zagnojene, je potrebno mehanično s čiščenjem prizadetega dela kože pri zdravniku ali doma odstranjevati odmrlo kožo in gnoj ter uporabljati ali obkladke ali antibiotično kremo do zazdravitve.

Glede na uspehe zdravljenja in učinke krem ter glede na mnenje dermatologinje pa morate mojo presojo jemati z rezervo, ker sta omejena zdravnika očitno videno ocenila kot glivično bolezen ali luskavico. Na vašem mestu bi zaupal zdravnikoma, ki sta videla spremembe, čeprav je pri kožnih boleznih videz tudi zavajajoč. Kakor koli že: glivične spremembe se vedno pozravijo ob uporabi ustreznih mazil. Luskavico je mogoče zelo dobro obvaldovati ob uporabi drugih ustreznih zdravil, čeprav so težave praviloma kronične ali pa se ponavljajo. Obstaja namreč tudi oblika luskavice, ki prizadane samo dlani in stopala. Čeprav je bolezen na nek način prirojena, ni nujno, da bi bila izražena v vsaki generaciji.

Kljub vsemu se po opisu sodeč bolj nagibam k možnosti, da gre za hiperhidrozo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close