Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Vnetje mrežnice?

Vnetje mrežnice?

Spoštovani!

Na forumu družinski zdravnik sem opisala naslednji problem:

Spoštovani!

Ne vem, če sem se obrnila na pravilni forum, če nisem, se vam opravičujem in vas prosim, če me lahko napotite na pravega.
Kot prvo naj omenim, da sem stara 26 let in da imam že zelo dolgo migrenske napade z vidno avro. Včasih se napadi vrstijo vsake tri mesece, včasih dvakrat na mesec, čist odvisno od stresnih situacij.V glavnem, ko se napad pojavi (migljajoča senca mi blokira vid za približno pol ure), se pojavi močan glavobol in čez nekaj časa vse mine.
Zdaj sem pa opazila, da že imam štiri dni en pojav v desnem vidnem polju, ki sploh ne izgine.Namreč, če pogledam proti svetlobi ali zelo postrani (desno), vidim nekakšno senco, kot npr. od močnega flasha oz.fotografiranja, ko se še potem nekaj časa pozna od tako močne svetlobe . No ta pojav, ki je pri meni veliko večji pa sploh ne izgine. Zanimivo je pa to, da če gledam naravnost, sploh ne opazim, le če pogledam na desno proti svetlobi. Je pa zelo moteče, ker ne vem kaj to sploh je in sem zaradi tega zelo napeta in nervozna. Lepo bi prosila za vašo pomoč, ali pa vsaj napotek na koga se lahko obrnem.

G. Janko Kersnik mi je odgovoril naslednje:
Ali ta sprememba s premikanjem oči tudi “potuje”?. Če je tako, potem gre lahko za t.i. leteče muhe, ki so posledica degenerativnih spremmeb steklovine in nič nevarnega.

Moj odgovor:
Že od 1.letnika srednje šole običajno vidim par črnih pikic, ki nikoli ne izginejo in kjer s premikanjem oči tudi, tako kot ste se izrazili “potujejo”. Takrat sem bila pri okulistu in mi je potrdil, da ni nič nevarnega, tako da teh pikic sem se že zdavnaj navadila in me ne obremenjujejo. Kar pa vidim sedaj je pa nekakšna senca (npr.kot da bi pogledala v sonce, pa se bi še dolgo tak “krog” poznal), vendar je vidna samo, če pogledam npr. proti oknu, ali pa če sedim, gledam naravnost in je na moji desni strani okno, potem jo zaznam tudi s strani. Ko se npr. nekaj sekund zastrmim v to senco izgine z vidnega polja, vendar se takoj, ko ponovno pogledam desno, pojavi.

In ponovni odgovor g. Janka Kersnika:
Čeprav verejtno ne bi smelo biti nič bolezenskega, bi bilo vseeno mogoče prav, da opravite pregled očesnega ozadja. Lahko bi šlo za blažje vnetje mrežnice? Nisem dovolj poučen.

Zanima me, če bi lahko torej šlo za blažje vnetje mrežnice ali naj grem k svoji osebni zdravnici, da sama presodi h komu naj bi me napotila.

Za vaš odgovor se vam vnaprej najlepše zahvaljujem.

S spoštovanjem

dido

Glede na tezave, ki jih opisujete lahko ocenim za kaj gre le po temeljitem pregledu ocesnega ozadja pri siroki zenici.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

New Report

Close