Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija vnetje mehurja/ledvic

vnetje mehurja/ledvic

Spoštovani,

stara sem 33 let. Do zdaj sem imela že večkrat težave z mehurjem, jemala sem Primotren (npr. dvakrat ali vsaj enkrat letno). To poletje sem jemala Primotren dvakrat (vedno me je peklo pri uriniranju ali pa sem urinirala po malo). Pred dvema tednoma pa sem imela dva dni močne bolečine v trebuhu, krče (bila sem prepričana, da sem si pokvarila želodec), že dalj časa pa me je rahlo bolelu v hrbtu (to sem sicer pripisovala dviganju sina), nič pa pri uriniranju, zato sem odšla k zdravnici, ki mi je odvzela tudi urin in kri. Preiskava urina je pokazala, da imam vnetje sečil (v urinu bakterije, beljakovine in levkociti), dobila sem Nolicin, ki ga bom jemala 14 dni (zaključim v četrtek, 14.10).

Pišem vam zato, ker bi rada drugič zanosila, obenem pa bi rada preprečila, da bi imela težave z ledvicami med nosečnostjo, ker vem, da ima lahko to hude posledice. Ali bi vi priporočali samoplačniški Sanford (če da, mi prosim povejte, kje ga lahko opravim) in UZ sečil? Zdravnica bi namreč počakala na morebitno ponovitev vnetja z obema preiskavama, mene pa skrbi, da bom recimo zanosila, pa se mi bo vnetje ponovilo kasneje, ravno v prvih mesecih nosečnosti. Sem pa imela tudi v prvi nosečnosti urikult večkrat pozitiven, pa je potem Sanford bil negativen…Ali bi bilo treba nekaj časa počakati, da mine od konca jemanja antibiotikov do Sanforda nekaj časa? Ali pa morda raje še mesec ali dva uporabljam kontracepcijske metode?

Hvala lepa za vaš čas in odgovore.

Spoštovani!

Če se pri vas vnetja sečil pogosto ponavljajo (npr. več kot 4x letno jemljete antibiotike), potem je smiselno jemati še kontracepcijo in opraviti preiskave, kot so UZ in IV-urografija (ta je rentgenska in pri tej nikakor ne smete biti noseči), pregled pri urologu, morda, po presoji urologa, cistoskopija, da se izključi kakšen specifičen vzrok ponavljajočih se uroinfektov (kamni, refluks, prirojene motnje v sečilih).

Če pa to pri vas ni nič novega, potem ne vidim smisla v čakanju. Nezapleteni uroinfekti se ne zdravijo 14 dni, temveč krajši čas (razen morda v nosečnosti, takrat je zelo pomembno zdraviti vsako bakteriurijo z antibiotikom – seveda ustreznim za plod – in morda celo jemati antibiotik profilaktično, če drugače ne gre, skozi nosečnost – seveda po navodilu ginekologa ali nefrologa (zdravnika internista, specialista za ledvica).

Če so težave po 5 dneh jemanja Nolicina izginile, potem je verjetnost, da bi bil Sanford pozitiven, zelo majhna. Omenjate samoplačniški pregled in Sanfrord – bolj smiseln se bi mi zdel, če že, samoplačniški pregled pri nefrologu ali kakšnem izkušenem ginekologu – porodničarju, s katerim bi razčistili dileme, ki jih odpirate v vašem vprašanju.

Ne pozabiti, kako se pravilno odda urin – spolovilo se umije, sramne ustnice se razmaknejo, noge razširijo, tako da urin (začetni curek izpere sečnico) – srednji curek – teče naravnost v čist kozarček, ne pa tako, da se pri odvzemu izpira okolica. Sicer se zdi nenavadno, da bi bil Uricult pozitiven, Sanford pa negativen.

Če jemljete antibiotik in poskušate hkrati zanositi (kar se mi ne zdi nič narobe), je morda pomembno, da ne jemljete Nolicina, temveč npr. Amoksiklav ali katerega od cefalosporinov. In seveda, važno je, da jemljete folno kislino v tabletah in morda še kaj, kar sedaj ginekologi priporočajo.

Če se vam vnetja ponavljajo, potem je pričakovati, da se vam bodo ponavljala tudi med nosečnostjo. Važno je le, da jih boste takrat še posebej skrbno in sproti zdravili.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani,
imam vprašanje;

Imam težave z bolečinami. Zvečer sem se odpravil spat, vendar pa nikakor nisem mogel pasti v spanec. Nato sem čutil “mrzlico” oz. občutek, da mi telesna temperatura postopoma pada in vse bolj me je zeblo. Nato sem uspel za kako urco zaspati, nenadoma pa sem se sredi noči zbudil cel premočen, moker, od glave do nog. Nisem imel vročine, tudi pretirano slabo se nisem počutil (v smislu gripe, prehlada, viroze), me je pa začelo boleti v predelu obeh ledvic in nižje v predelu križa recimo oz. ob bokih, boli me še danes. Bolečine so se pojavile še v predelu mehurja, trebušne votline in mod.

Je to lahko le neko prehodno stanje, vnetje česa, ali gre lahko za resnejši problem? Recimo rak limfoma?
Jemljem tablete Zoloft, 50mg okvirno en mesec, imam pa tudi 8 mesecev postavljeno diagnozo Iritabilni kolon, opažam tudi temne in globoke podočnjake. Je to kakšna bolezen jeter, lekdvic ??
Sem pa na splošno v zadnjem obdobju zelo utrujen, zaspan, brez volje.

Vljudno vas prosim za vaše mnenje.
Hvala in lep dan!

star sem 26 let

Spoštovani!

Depresija je lahko povezana s splošno utrujenostjo, brezvolnostjo in podobnim. Po drugi strani pa sami omenjate bojazen, da gre pri vas ne samo za psihološke, temveč tudi za somatske probleme, bolezni. Težko se opredelim, vedno se bojimo, da bi psihološkemu pripisali dogajanje, ki je dejansko somatsko in da ne bi zdravili nečesa, kar je nujno zdraviti.

Somatsko dogajanje navadno lahko opredelimo in določimo s preiskavami. To so na primer odvzem krvi, ki pokaže vnetje (povišan CRP, levkocitozo). Ugotovimo lahko, kako je z vrednostmi encimov in drugih označevalcev v krvi (npr. LDH…). Za dogajanje na področju sečil je ključna tudi analiza urina in slikovne preiskave (UZ, IVU).

Skratka, prek interneta ni mogoče postavljati diagnoz, za to je potrebno obiskati zdravnika, ki se na osnovi pregleda (vas pretipa) odloči, kaj vam svetuje – lahko svetuje še malo počakati in videti, kako se stvar razvija, lahko vas takoj napoti v laboratorij ali pa takoj naprej v bolnišnico…

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close