vnetje mehurja
Dober dan,
Lepo prosim za nasvet. Stara sem 57let. Že nekaj časa (kakšna dva meseca) me muči pekoča nožnica, ki se pojavlja enkrat več, enkrat manj intenzivno, včasih kot grem na wc, drugič kar tako. Bila sem pri splošnem zdravniku, dala vodo, ki je bila “negativna”, kot se je izrazila sestra, ki je kontrolirala “papirček”. Nato sem bila pri ginekologu, dobila Vagifem tabletke, kasneje še ene druge globule za nožnično floro… Tako splošni zdravnik, kot tudi ginekolog trdita vsak za svoje področje, da je vse ok, moj problem pa ostaja. Zanima me, če je mogoče, da bi imela kakšno “prikrito” vnetje mehurja oz. sečil, ki se lahko odraža s pekočo bolečino in ni nujno, da se pri tem na “papirčku” pokažejo spremenjeni levkociti. In če to obstaja, kakšno preiskavo naj opravim?
Hvala za nasvet in lep pozdrav.
Spoštovani!
Če vas peče “nožnica”, je to stvar ginekologa. Če se vašemu ginekologa vaše težave z nožnico ne zdijo pomembne, pač obiščite drugega ginekologa.
Lokalno hormonsko zdravljenje je vsekakor smiselno, vendar je potreben čas, da se pokažejo ugodni učinki – vsekakor ne morete pričakovati izboljašanja v tednu ali dveh.
Dermatovenerolog je smiseln, sploh če ste spolno aktivni, da se izključijo morebitne spolno prenosljive bolezni, za katere sploh ni nujno, da so enostavno opazne, lahko pa povzročajo težave.
Urolog lahko pomaga pri težavah z mehurjem, uriniranjem. Lahko opravi (potem, ko je izvid UZ abdomna in sečil skupaj z določitvijo zastojnega urina bp) cistoskopijo in tako pregleda, ali je v mehurju videti karkoli, kar bi lahko povzročalo težave. Lahko predpiše poskus antibiotičnega zdravljenja. Lahko poskusi z instilacijami v mehur…
Predvsem pa lahko radiolog napravi dober UZ trebuha, urolog pogleda v mehur – cistoskopija in če oba nič ne najdeta in je problem nožnica, je to vsekakor razlog da poiščete še nasvet pri kakem drugem ginekologu.
Nenazadnje – včasih se težave najprej pojavijo kot neko nejasno “tiščanje”, kasneje pa lahko zraste, se razvije kaj resnega. Ne obupajte torej – če bodo težave ostajale se pač preiskave ponavljajo.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani!
Vsekakor svetujem najprej dober in temeljit ginekološki pregled. Ginekologi zdravijo bolečo nožnico in izcedek iz nožnice. Šele če bodo ginekološki pregledi in ultrazvoki povsem normalni in bo ginekolog povedal, da vam svetuje, da se posvetujete in pregledate pri urologu ter bo tudi povedal, zakaj (namreč gotovo ne zaradi izcedka iz nožnice in boleče nožnice), potem bo smiseln pregled pri urologu, morda tudi s cistoskopijo in drugimi preiskavami.
Lepo pozdravljeni!