Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Vnetje mehurja

Vnetje mehurja

Pozdravljeni!

Že teden dni imam probleme z mehurjem (zdravila sem z ursi čajem, veliko vode in brusnicami – stanje se je malce ublažilo a se ni popravilo).
Včeraj sem bila pri zdravniku in dobila Primotren, poslana pa sem bila tudi na test urina.
Zaradi napačnih informacij o delovnem času zdravnika ne vem interpretacije izvida, za to bi vas prosila za le to;
LKCI -U pos
BAKTERIJE zelomalo
EPITEL pos
metilketoni, bilirubin, glukoza, kri, levkociti, nitriti, proteini – vse 0
UROBILINOGEN <1
U rel .gostota

Spoštovani!

Testne metode se od izvajalca zdravstvenih storitev do izvajalca razlikujejo, zato moja razlaga ne bo nujno povsem natančna, temveč združena z veliko, lahko povsem napačnega, ugibanja.
V vašem izvidu – kot da ste prepisali, da so levkociti 0 in hkrati, da so levkociti (U-LEU) pos. Pos lahko pomeni posamezni ali pa pozitivni. Kako so hkrati pozitivni in 0 (negativni)?

Najbrž so levkociti na testnem listku negativni (kot vse ostalo), v sedimentu urina pod mikroskopom pa je najti nekaj levkocitov in bakterij. Morda k temu, da je testni list negativen, prispeva vaš trud, da bi uživali čimveč tekočine in si tako pravilno pomagali in razredčili urin. Pričakovati je, da bi pri prvem jutranjem urinu v takem primeru dobili pozitiven tudi testni listek na levkocite. Seveda pa nima smisla, da bi čakali naslednji dan, če lahko z zdravljenjem začnemo takoj, zato so pri vas napravili zelo dobro – niso se ozirali samo na negativen testni listek, temveč so urin pregledali natančneje (po centrifugiranju, z mikroskopom) in tako vendarle ugotovili prisotnost levkocitov in bakterij.

Uritest – urin se prelije prek ploščice z gojiščem in postavi v termostat. Nato se oceni, koliko in približno katere bakterije so prisotne v urinu (če so prisotne). Če so, se lahko pošlje vzorec naprej v mikrobiološki laboratorij na Sanford – določitev vrste in občutljivosti bakterij. Uritest lahko opravit v ordinaciji in na ta način prihranite nekaj denarja, ki bi ga sicer morali plačati mikrobiološkemu zavodu, da bi sporočili, da npr. ni bakterij v urinu. Uritest lahko ima 3 vrste gojišč, na osnovi katerih bi lahko sklepali, za kakšne bakterije gre. Prednost uritesta pa je v tem, da ga sami (v laboratoriju) odčitajo in tako poročajo tudi o manjšem številu zraslih bakterijskih kolonij – v mikrobiološkem zavodu se pogosto zgodi, da sporočijo zgolj, da je v urinu manj kot 10na5 bakterij na ml (čeprav je lahko tudi manjše število pomembno). Da v urinu v vašem primeru po tej oceni ni E.coli (najbolj tipična povzročiteljica vnetij), temveč kakšna druga bakterija, sicer lahko prispeva k zdravnikovemu odločanju, vendar samo iz tega ne moremo reči ničesar.

Epitel – če je tega veliko, po moje pomeni, da urina niste oddali pravilno (ne srednji curek, temveč ste izprali nožnico in nam izvid nič ne koristi).

Levkociti v urinu skupaj z bakterijami in tipičnimi simptomi (pekoče uriniranje…) nakazujejo, da bi lahko šlo za bakterijsko vnetje, ki ga je smiselno zdraviti z antibiotikom, kot so pri vas napravili – predpisali so vam Primotren. Upajmo, da bo prijel. V kolikor bodo težave ostajale, pa boste najbrž ponovno oddali vzorec, tokrat morda jutranjega urina.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni!

Spet se vam javljam. No, antibiotik je takrat recimo da prijel, težave so se kar se bolečin tiče počasi umirile)

Mehur se je seveda zaradi večjega vnosa tekočine in odvajanja ‘razvadil’ na grozno pogosto odvajanje (česar sem navajena, ker sem v preteklosti že imela par uroinfektov), in sem ga morala natrenirati do ‘normale’, toda tokrat nekako ne gre.

Pogosto me tišči na WC (recimo da bi lahko šla na wc skoraj vsako uro), količina vode pa je relativno mala glede na občutek tiščanja – včasih moram tudi malce počakati da voda priteče – ko so manjše količine (par sekund). Vodo lahko brez problema zadržujem, le občutek ostaja. Poleg tega ni prisotnih bolečin ali pekočega uriniranja.

Poleg tega se mi pa občasno pojavi občutek, kot da mehur malce vode spusti v sečnico, kot da bi šla na wc vendar potem to tekočino mišice v sečnici blokirajo in pošljejo nazaj – no občutek je tak. Voda mi ne uhaja.

A gre za kaj takega, da bi se bilo pametno zglasiti pri zdravniku (moti me namreč ta občutek delnega uhajanja vode) ali gre za bolj trdovraten razvajen mehur in bo potrebno še malo ‘treninga’?

Hvala za odgovore!

LP

Spoštovani!

Ne vem – kakšna je bila kontrolna analiza urina (če že niste opravili kontrolne urinokulture po Sanfordu, da bi potrdili ozdravitev)? Koliko ste stari (če ste starejši od 40 let, potem navadno natančneje razčistimo vzrok takih težav, pri mlajših s tipičnimi znaki pa jih pogosteje zgolj pripišemo vnetju – pri starejših od 40 je namreč več možnosti, da je vzrok kje drugje in je vnetje samo dodatno zraven)? Kaj pravi na vse to vaš urolog (urolog lahko poskusi predpisati antiholinergike – zdravila ki bi opisane težave lahko dobro ublažila, vendar mora pred tem opraviti določene preiskave)?

Ne vem – lahko bo minilo samo, lahko je kaj kroničnega, lahko tudi kaj pomembnega. Tako kot vam prek interneta ne morejo urediti frizure ali popraviti avta, tudi medicina ne funkcionira prek interneta. In – če danes nič ne najdemo in težave ostajajo in so dovolj resne in zanje nimamo dobre razlage, bomo preiskave pač ponovili. Svetujem torej posvet z vašo zdravnico/zdravnikom z vprašanjem, ali ne bi bil morda smiseln pregled pri urologu (menim, da še vedno velja omejitev prvega predpisa antiholinergikov, ki je omejen na urologe in ginekologe. Pred predpisom antiholinergikov (zdravil, ki pomirjajo prekomerno draženje mehurja – Detrunorm, Detruzitol, Vesicare, Emselex, Toviaz) je namreč treba vedeti, da ni vzrok draženja v kakšni bolezni, ki bi zahtevala specifično zdravljenje). Vmes lahko poskusite npr. s Spasmexom – če bo kaj pomagalo. In seveda, pomembna je analiza urina in upoštevanje starosti.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Lep pozdrav,
pred tremi tedni so mi laparoskopsko odstranili miom. Že od začetka me je skelelo pri uriniranju vendar sem to pripisala nevšečnostim po operaciji. Po desetih dneh od operacije, me je začelo špikati v predelu mehurja, po dveh tednih pa sem dobila blago vročino 37,4. Izvid je pokazal bakterije, dobila sem Primotren,ki je pobil bakterije, ni pa odpravil mojih težav. Tudi izvid krvi je bil normalen. Zamenjali so mi ga za Cipromil. Težave pa ostajajo, povišana T., špikanje in slabo počutje. Ginekološko je vse bp in naj ne bi bile težave povezane z operacijo. Splošna zdravnica pa pravi, da je mogoče prišlo do poškodbe sečnice med katetizacijo ali do alergične reakcije na silikonski kateter pri čemer je na sluznici sečnice ranica. Če ne bo bolje, me bodo napotili k urologu.
Zanima me kaj me čaka pri urologu, ker se strašno bojim katetra ali drugih bolečih postopkov. Zaradi več tednov trajajočih bolečin se mi je prag bolečine zmanjšal na minimum. Koliko časa mislite, da je smiselno še čakati na izboljšanje? Zdravnica tudi pravi, da v primeru rane na sečnici, se tudi ne da nič pomagat, zaceli se samo od sebe ko se. Bolečine niso tako hude, da se jih ne bi dalo prenesti, moti pa vročina, ki traja že več kot en teden.
Se priporočam za nasvet glede težav in vas pozdravljam, Marta.

Spoštovani!

Glede zdravil, ki ste jih prejemali, je verjetno prišlo do tipkarske napake – verjetno ste jemali po Primotrenu Ciprobay (ali Ciprinol), ne pa Cipramil.
Povišana temperatura – če je ta nad 38 C, je potrebno to razčistiti nujno – gre za vročino.

Postopki in pregledi pri urologu niso prijetni, vendar menim, da bi se bilo bolj smiselno bati, da ni prišlo da kakšnih zapletov v zvezi z operacijo. Glede urologa – tu je v skrajnem primeru pričakovati cistoskopijo – to je pregled, kjer vam v ginekološkem položaju vstavijo kovinsko cevko – teleskop v mehur in se z očesom prepričajo, ali je v mehurju karkoli, kar bi lahko povzročalo vaše težave.
Pomembno je, da je opravljen ultrazvok trebuha s strani rentegnologa, ki zagotovi, da se v trebušni votlini ne dogaja nič, kar bi povzročalo težave in preveri, da mehur po uriniranju dobro izpraznite.
Glede težav pri uriniranju je smiselno poskusiti z različnimi pripravki, ki jih najdete v lekarni (brusnice…). Poskrbeti je potrebno, da popijete dnevno toliko tekočine, da izločite vsaj 1500 ml urina vsak dan.
Sečnica se izliva v predelu zunanjega spolovila – težave z dizurijo pogosto zdravimo z lokalno estrogensko kremo ali tabletami, ki se 3x tedensko vložijo v nožnico – to bi pričakoval, da vam je ginekolog najprej predpisal. Vmes, ostale dni, pa predlagam lokalni pripravek za sluznico nožnice, npr. Gynophilus ali podobno.

Pri laparoskopski operaciji v trebuhu lahko pride do številnih težav in zapletov, nekateri so lahko tudi zelo resni. Da pa bi pri ženski prišlo do poškodbe sečnice med kateterizacijo, pa se zdi malo verjetno – nasprotno – če je ženska sečnica zožena, jo namenoma razširimo tako, da grobo s silo vstavimo “bužije” – debele kovinske palice. Tako da vaših težav skoraj gotovo ne moremo pripisati “poškodbi sečnice s katetrom pri ženski”. Silikonski kateter je še posebej nežen in prijazen do tkiva – navadno silikonskih katetrov ne uporabljamo za kratkotrajno (nekaj dni) kateterizacijo pri ženski, ker so predragi, uporabljamo take z mešanicami umetnih mas in lateksa (realno možna je alergija na lateks, kar je bolj pogost material za cenejše katetre, kot drag silikon), včasih le delno prevlečene s silikonom, ki so do bolnikov bolj grobi in neprijetni.

V primeru, da bi težave (slabo počutje, subfebrilne temperatura…) ostajale, boste na vsak način morali nazaj k operaterju, ki bo najbrž opravil dodatne preiskave za izključitev morebitnih zapletov po operaciji.

Lepo pozdravljeni!

Mi lahko poveste prosim,kakšna je razlika med uritestom in urikultom???
Hvala vam v naprej za odgovor.
lp

Spoštovani!

Povsem točno vam na vaše vprašanje ne znam odgovoriti. Namreč, beseda “uritest” lahko pomeni marsikaj.

Številni proizvajalci pod imenom “uritest” prodajajo testne lističe, ki se jih namoči v urin, počaka na primer 1 minuto (in ne več kot na primer 2 minuti) in v tem časovnem intervalu odčita spremembo barve v posameznih kvadratkih, ki lahko pomeni na primer sum na prisotnost glukoze v urinu (sladkorna bolezen), sum na prisotnost levkocitov (reakcija na levkocitno esterazo), krvi v urinu (reakcija na hemoglobin), nitritov, ketonov in tudi (podobno, ko “lakmusov papir”), oceno kislosti urina – pH. Nekateri proizvajalci pod imenom “uritest” prodajajo elektronske aparate, ki odčitavajo take testne trakove in nato natisnejo izvid na listek. Pod imenom “uritest” prodajajo tudi nekakšen lijak za enkratno uporabo, ki ga ženska prisloni k sečnici, da bi tako lažje oddala pravilen (nekontaminiran vzorec urina). Skoraj gotovo je pod imenom “uritest” na tržišču tudi nekaj, kaj ima tako funkcijo kot “uricult”.

Uricult je eden od sistemov, s katerim se poceni določitev bakterij v urinu. Gre za ploščico, ki ima različna (eno, dve ali tri) gojišča za različne bakterije. Prelije ali namoči se jo z urinom, nato postavi v lonček in postavi v termostat. Pregleda se jo po določenem času (po navodilih proizvajalca) in če je videti rast zadostnega števila bakterijskih kolonij, se pošlje v laboratorij za mikrobiologijo za določitev vrste in občutljivosti bakterij.

Na prvo žogo bi torej odgovoril, da je “uritest” lahko testni listič za približno oceno, ali je v urinu kaj, kar bi zahtevalo pravo laboratorijsko analizo (ki je seveda dražja), “uricult” pa sistem z gojiščem za približno oceno, ali je v urinu toliko bakterij, da bi bilo smiselno, da se ugotovi, katere so in na kaj so občutljive (kar je seveda druga stopnja in bistveno dražje). Ali – lahko bi rekli, da je uritest (če govorimo o testnem listku) način varčevanja, da se izognemo analizi urina, uricult pa način varčevanja, da se izognemu Sanfordu. Ne pomeni pa to, da sta nujno slaba. Na primer – zavarovalnica zahteva varčevanje in osebni zdravnik si ne more privoščiti, da bi “vsakemu” opravil analizo urina in Sanford. Izvid uritesta kot testnega listka je na voljo 1 minuto po odvzemu urina – na mestu samem, pri bolniku doma, v ambulanti – laboratorij ni potreben – mogoče so boljše, bolj natančne, hitre odločitve – namesto ugibanja in čakanja na laboratorij, je moč pravilno in usmerjeno ukrepati takoj… Tako uritest kot uricult imata svoje zelo pomembno mesto kot orodja zdravnikov v moderni medicini, zavedati pa se je potrebno tako njunih slabosti kot njunih prednosti.

Lepo pozdravljeni!

New Report

Close