Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija VNETJE MANDLJEV

VNETJE MANDLJEV

Pozdravljeni,

prosim za dodatno mnenje. Težava je sledeča.

V sredini januarja sem zbolela. (povišana tel. temperatura do 38 stopinj in močno močno boleče grlo?). S takšno bolečino se še nisem srečala na kar sem opozorila tudi sestro pri svoji osebni zdravnici, ki je nato le opravila strep test za angino, ki je bil negativen. Negativen je bil tudi test za Covid. Po tem sem bila poslana domov z nasvetom, da bo minilo.

Temperatura je res hitro padla, grlo pa me je bolelo se cca. 14 dni.

23.2 proti večeru začutim enako bolečino v grlu – oz. žrelu – to mi je sedaj bolj jasno, vročino in pri levem mandlju vidim bele lise in je kar povečan. Pri zdravnici covid in strep test oba negativna. Odvzem krvi pokaze blago vnetje. Zadeva se je čez vikend močno poslabšala, antibiotiki niso učinkovali. Vročina tudi čez 39, povprečno pa 38-38,5. Bele obloge pa so se razsirile tudi na desno stran.

V ponedeljek me zdravnica pošlje na pregled na ORL s sumom na abces na levi strani. Tam so mi sicer prescipnili, vendar gnoja ni bilo. Zamenjali so mi antibiotike, Diagnoza na izvidu pise akutni tonzilitis.

spim zelo malo saj diham cez usta, ker drugace ne morem in sem potem v takih bolečinah ker se sluznica izsusi. Po popitju vode me tako zareže da res nekaj casa k sebi prihajam.. Pojem pa tudi mogoče en jogurt na dan.

Prosim za kakšen nasvet, pomoč, mnenje..

Hvala in lp

 

Pozdravljnei,

 

hvala za zelo natančen opis. Glede na vse je morda tudi tokrat virusna bolezen, takšno sliko lahko povzročajo adenovirusi; Coxsackie virusi (herpangina) ali EBV – infekcijska mononukleoza. To bi ugotovili iz ponovnega izvida krvi – samo blago zvišani vnetni parametri kažejo na virusnega povzročitelja. Obstaja tudi hitri monospot test na EBV iz kapljice krvi, ki ga lahko opravijo tudi v ZD, če ga imajo. Pri EBV lahko tudi boli trebuh, povečane so bezgavke na vrat, jetra, vranica.

Posebnega zdravljenja zaomenjene virusne bolezni ni- analgetiki, tekočina, počitek. Telo mora viruse premagati. V primeru težkega dihanja zaradi izredno povečanih mandljev včasih damo še sistemski kortikosteroid proti oteklini. V primeru nezmožnosti požiranja pa infuzija.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Hvala za odgovor.

Ali so antibiotiki potem smiselni? Predvidevam da so rezultati krvi pokazali, da so antibiotiki smiselni?

Sedaj bo ze en teden od začetka. Edina izboljsava, je to da nimam več vročine oz. če se pojavi, hitro pade in ne vztraja. To pomeni, da lahko počasi pričakujem izboljšanje mandljev?

Hvala za odgovor.

Rezultati krvi so nedvomno pokazali, ali gre za virusno bolezen ali za bakterijsko.

Glede na izvide se odločimo o predpisovanju antibiotikov. Učinkoviti so običajno v 48 ali najkasneje 72 urah.

Če se vam vročina še vedno pojavlja in hitro pade, to pomeni, da vročino še vedno imate.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close