Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija vnetje korenine po apikoptomiji

vnetje korenine po apikoptomiji

Spoštovani,

Pred skoraj 30 leti sem imela apikoptomijo na dvojki desno zgoraj. Vsa leta nisem imela nobenih težav, dokeler se mi pred dobrima dvema leoma ni ta zob zlomil. Zobodzdravnik je odsvetoval “štift”, ker je zaradi apikoptomije korenina prekratka, ter svetoval prevlke čez prve štiri zobe. Pozimi pa me je začel ta zob boleti. Slika je pokazala vnetje okrog korenine. Dobila sem antibiotik. Vnetje se je ponovilo tik pred dopustom. Ponovno sem dobila antibiotik, zobozdravnik pa pravi da je najbolje zob izpuliti, ker se bodo vnetja ponavljala, zdravljene korenine na kateri je že bila opravljena apikoptomija pa ni več mogoče.
Glede na to, da to pomeni spet nove prevleke na vseh 4 zobeh me zanima ali resnično ni druge rešitve?

Pozdravljeni,

glede na opisano stanje, se pridruzujem mnenju vasega zobozdravnika. Trenutno bi verjetno dosegli ozdravljenje periapikalnega vnetja, vendar bi se vnetja ponavljala. Zob lahko nadomestite z implantatom.

Srecno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

Hvala za hiter odgovor.
Glede na to, da se vnetni proces očitno dogaja v sami kosti me zanima ali ni nevarnosti, da bi se vnetja ponavljala okoli implatanta? Poleg tega se prevleka tega zoba “drži”še treh. Ali se lahko tako odbrusi, da ostali ostanejo? In seveda, če mi lahko poveste okvirno ceno inplatanta.
Pa še eno vprašanje okrog prevlek: moji zobje so bili zgoraj ožji kot spodaj, tako, da sem imela predvsem med dvema dlesen “bolj dol” – tako kot imajo nekateri, ki imajo med enicami razmak. Prevleke so narejene res čisto po mojih zobeh in ni videti razlike. Sem pa rabila precej časa, da sem se na prevleke navadila in sem imela skozi vnete dlesni. Sedaj imam občutek, kot da so so umaknile in imam ob dlesnih “zrak” med zobmi, tako da si lahko grem skozi z zobotrebcem oz. medzobno ščetko. Ali je to normalno? Ali lahko to povzorča težave in propadanje zob?

Pozdravljeni,

ko boste oboleli zob s procesom odstranili, tudi v kosti ne bo vec vnetja in tako boste pripravljeni na vstavitev implantata. Glede cene implantatov se obrnite na spac. oralnega kirurga, ki vam bo implant vstavil.
Razgaljanje zobnih korenin ima vec vzrokov. Najpogostejsi razlog je parodontalna bolezen. Dokazano je tudi, da s starostjo dlesen znizuje prirastisce. Kaj tocno se dogaja pri vas, prek neta ne morem oceniti. Glede na postavljeno diagnostiko, stanje dlesni in prevlek, bo vas zobozdravnik ocenil kaksno bo vase dokoncno proteticno delo.

Srecno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

New Report

Close