Vnetje jajčnikov, panika???
Pozdravljeni. stara sem 33 let in mamica dveh punčk (6 in 2,5 let). Pred približno 20.dnevi me je začelo zbadat v spodnjem delu trebuha. Najprej sem pomislila na ovulacijo, vendar so bile bolečine in špikanje drugačne kot ponavadi. Tudi pri hitri hoji oz. hoji po stopnicah navzdol sem čutila neprijeten pritisk. Na otip me ni nič bolelo. Imela pa sem občutljive prsi. Takoj v ponedeljek sem šla k osebni ginekologinji in je z ultrazvokom ugotovila, da gre za vnetje jajčnikov. Pripisala mi je Amoxiklav (4 dni) in počitek. Na trebuh sem si dajala tudi tople obkladke. Po nekaj dnevih jemanja antibiotika se pojavila tudi bolečina na zgornjem delu trbuha pod zgornjim rebrom in v žlički. Poleg zbadajoče, tope in rahlo pekoče bolečine v predelu jajčnikov, se ta pojavlja še vedno tudi v zgornjem delu trebuha pod desnim rebrom in zadaj v predelu ledvic. Vse je skoncentrirano na desno stran. Res je, da bi te dni morala priti menstruacija (redne na cca. 30 dni), vendar me vseeno muči panika, da je kaj drugega narobe, saj si v ležečem položaju na desni strani trebuha tipljem kot nekakšno “debelo” cevko dolžine cca. 10-15 cm. Na otip je rahlo občutljivo. Na levi strani pa tega ne otipljem. KAJ BI TO LAHKO BILO? ZELO ME JE STRAH. Slepič so mi že operirali leta 2003. Ne vem, ali naj grem vseeno takoj do ginekologinje ali naj počakam najprej menstruacijo in potem…
Spoštovani,
nenavadno bi bilo, da bi zdravnik diagnosticiral vnetje zgolj in samo na podlagi UZ pregleda rodil. UZ slika namreč ne more biti tako specifična, da bi z njo lahko določili takšno diagnozo. Tudi čas nastopa vnetja bi bil skrajno nenavaden, saj se to skoraj vedno začne z menstruacijo. Diagnozo vnetja se vedno postavi s kombiniranjem obstoječih in izključujočih simptomov in znakov, kliničnih, laboratorijskih in slikovnih (UZ). Najmanj, kar pričakujemo pri vnetju jajčnikov je bolečina, ki se ob ginekološkem pregledu še stopnjuje, boleč premik maternice in otip jajčnikov, skoraj vedno pa je pridruženo tudi slabo počutje, slabost, včasih tudi bruhanje, saj gre za pelveoperitonitis, torej vnetje potrebušne mrene v omejenem predelu male medenice. Tudi laboratorijska slika krvi pri vnetju je vedno spremenjena, obstaja pa še kar nekaj stanj, ki so na videz zelo podobna vnetju, vendar jih med seboj ločimo prav po razhajanju v laboratorijskih izvidih. Skratka, če vas še naprej boli in se stanje slabša, pojdite na urgenco. Več vam na dopisni ravni žal ne morem pomagati. No, mimogrede, ste izključili možnost nosečnosti?
pozdravljeni. Hvala za odgovor. Šele zdaj ga berem, ker sem danes prišla iz bolnišnice.
Zgodba se je nadaljevala tako, da sem šla prejšnji teden v četrtek popoldan zaradi “bolečin (topih, zbadajočih,…” in to predvem na desni strani, nazaj k svoji ginekologinji. Zopet je opravila vaginalni UZ in vse o.k. Ni ji bil jasen vzrok boleči, zato NUJNO v bolnišnico. Tam preiskave (kri, UZ). Takoj inekcija proti bolečinam – Ketonal (samo 1x). Sumili so tudi na izvenmaternično nosečnost,… Zaradi proste tekočine v trebuhu na opazovanju do danes, ko smo naredili ponoven UZ in kri… Na odpustnici piše naslednje: Ob sprejemu L 10,6 (kaj to pomeni?), ostali izvidi so v mejah normale. Bata hCG je 1245,6 E/L. Ugotovili gestracijsko vrečko v uterusu. Na dan odpusta ponovno kontrola hCG, ki pokaže primeren porast. UZ izvid pa je: V uterusu gestracijski obroček premera 10mm. Odboja ploda in srčnih utripov (še) ne vidim. V c.D. nekaj proste tekočine. Kontrola pri svojem ginekologu čez en teden.
JA, prav ste imeli. NOSEČA SEM. Super. Glede na vse, kaj se je dogajalo, zelo lepo presenečenje. Sedaj se mi pa poraja veliko vprašanj:
1. Ali je res možno, da sem imela vnetje jajčnikov, jemala Amoksiklav in potem zanosila? (odnos sva imela tisti večer 16.5. ko sem doma začela čutit čudno zbadanje…)
2. Ali bo Amoksiklav negativno vplival na plod? Ali tudi ena inekcija Ketonala kaj vpliva?
3. Bolečin več ne čutim, me pa občasno zbada oz. imam rahlo pekoč občutek v nožnici (velikokrat grem tudi lulat – me ne peče), napet trebuh, čuden pritisk… Je to normalno?
Hvala za odgovor in v upanju, da se bo srečno končalo vas lepo pozdravljam.
Tatjana
Spoštovani,
niti amoksiklav niti ketonal ne bo imel posledic na nosečnosti. Od amoksiklava niste zanosili, pač so bile zbadajoče bolečine očitno ovulatorne. Zbadanja, pečenje v nožnici in tiščanje k uriniranju nekako vse spada tudi v simptome zgodnje nosečnosti.