Vnetje jajčnikov, mehurja ali kaj drugega?
Pozdravljeni!
Stara sem 47let, rodila dvakrat(prvič zanosila takoj po laparoskopiji, drugič takoj po odstranitvi pregrade). Imela še 3x laparaskopije(endometrioza), postavljena tudi diagnoza PCo.Menstruacije sem imela zelo neredne, zadnjo lani avgusta.
Že dolgo imam bolečine v spodnjem delu trebuha in na levi strani spodaj. Občutek tiščanjain kdaj tudi kot premikanja,ki se največkrat pojavi med sedenjem. Pregled pri ginekologu tri mesce nazaj ni pokazal nič posebnega(UZ), osebni zdravnik pa ni našel nobenga drugega vzroka za bolečine.
Prosim za nasvet: a je smiselno,da spet grem h ginekologu, če že prej ni našel nič kar bi te bolečine povzročalo, ali naj počakam, da same izvenijo! A se je mogoče že zaćela menopavza?
Hvala za odg.
Noseča nisem,saj sem zadnji test naredila včeraj in je bil negativen.
Spoštovani,
za menopavzo bolečine v predelu rodil in trebuha niso ravno značilne in če boli že tako dolgo tudi ne gre pričakovati njihovega spontanega izginotja. Težko seveda ugibam, kateri strokovnjak je zadolžen za vaš primer, velja pa iti po vrsti. Ginekolog ni našel nič svojega, lahko pa gre za karkoli na organih v soseščini rodil (Sečila? Prebavila? Živci? Skelet?) Mogoče bi po obisku ginekologa naslednjega opravili pri svojem splošnem zdravniku?
Spoštovani,
Se navezujem na zgornje teme vnetja jajčnikov. Sem 7 mesecev po porodu. Rodila sem po naravni poti, brez zapletov med samim porodom. 1 mesec po porodu sem imela vnetje maternične stene in sem dobila Amoksliklav. Ta mi je pomagal, vendar se je po dveh tednih kd jemanja ponovno pojavila bolečina. Ginekologinja je na uz videla v maternici košček, vendar mali in mi napisala Sinytocinin sprej za nos. Ne rednem pregledu je ugotovila, da je notri ostalo še nekaj malega kar naj bi se izločilo samo od sebe. Sedaj pa me kakšen teden boli pod trebuhom levo in desno. Predvsem ko vstanem, se usedem. Ne boli skozi, tudi bolečina ni neznosna je pa prisotna. Imam tudi obilen prozoren nekoliko sluzast izcedek, ki pa nima vonja. 2x mi je bilo tudi malo slabo, vendar ne dolgo. Zanima me ali gre lahko za vnetje jajčnikov ali se ponavlja vnetje stene maternice? Dojim samo še 1x na dan in ne vem ali lahko tudi že pričakujem menstruacijo in gre za pms? Ali bo najbolje, da grem na pregled?
Hvala vam za odogovor,
Lep pozdrav
Spoštovani,
7 mesecev po porodu ne gre pričakovati več vnetja rodil niti okolice (pelvično vnetje). Syntocinon tudi tako dolgo po porodu nima več oprijemališča za delovanje (receptorji za oxytocin), torej je brez pomena uporablati. Če bi želeli slučajno s krčenjem povzročiti izločitev česarkoli iz maternice, bi morali uporabiti metilergotamin (Ergotyl) in še od tega ne pričakujem veliko. Edini smiseln in predvidljiv pristop bi bila histeroskopija. Id česa vas boli v trebuhu sicer ne morem vedeti, ampak, ker omenjate hkrati prozoren tekoč izcedek in sprašujete po menstruaciji (predvidevam torej, da je še niste dobili), omenjate pa tudi še 1x dnevno dojenje, predvidevam, da bi lahko šlo za ovulatorno dogajanje in če imam prav, boste čez cca. 2 tedna pričakali prvo menstruacijo, v kolikor v tem ciklusu ponovno slučajno ne zanosite. K ginekologu torej zaradi omenjenega nima smisla hoditi.
Pozdravljeni,
sem skoraj 4. tedne po UPN zaradi odmrlega ploda v 10. tednu. Krvavitve po splavu so se nehale v 14 dneh, takrat sem imela tudi pregled, kjer se je videl še en košček, bHCG je bil okoli 200. Plan je, da se počaka na menstruacijo, če se bo izločilo samo. Menstruacije še ni. Pred enim tednom (3. tedne po splavu) sem dobila smrdeč rjavkast izcedek ter vročino (sicer sem bila pozitivna na korono, kar bi lahko bil vzrok za vročino, vendar me je ginekologinja vseeno napotila v laboratorij, kjer so izvidi pokazali povišan CRP ter znižane limfocite). Dobila sem amoksiklav za 10 dni in še vedno ga jemljem. Zadnje 4 dni pa me zelo boli v jajčnikih (oz. okolici), malo na levi in malo na desni. Mislim, da traja že predolgo, da bi to bil ovulacijska bolečina. Na vrh vsega pa srbi sečnica, zato sem danea pisala tako osebni zdravnici kot ginekologinji, ker ne vem, ali je ginekološko ali vnetje mehurja (ni pekočega uriniranja in drugih znakov vnetja mehurja). Obe sta rekli, da gre za glivično vnetje, ker jemljem amoksiklav, tako da sem dobila Rojazol. Poznam glivično vnetje, vem da srbi (čeprav me nikoli ni srbela samo sečnica), vendar pri glivičnem vnetju sem vedno imela izcedek, zdaj sem pa povsem brez. Tudi bolelo me ni v medenici med glivičnim vnetjem, ko sem ga kdaj imela. Seveda me je strah, da je bilo kaj spregledano – namreč po vseh zapletih logično ne želim še dodatnih. Prosim za vaše mnenje o napisanem, predvsem me skrbi topa bolečina (bilo je prav dva dni na desni in zdaj dva dni na levi strani). Hvala!
Spoštovani,
netipična stanja je težko oz. nemogoče obravnavati na daljavo. Kako npr. veste, da vas “srbi sečnica” in ne le izvodilo oziroma neposredna okolica (del spolovila)? Kadar je namreč res vpletena sečnica, to skoraj vedno povzroča dizurijo (pekoče uriniranje). Karkoli vas srbi to seveda ne pomeni nujno glivičnega vnetja, čeprav je res, da kombinacija amoksicilina in klavulanske kisline pogosto daje glivam selekcijsko prednost. Mogoče bi pa, če ni sirastega in na sploh drugih znakov glivičnega vnetja uporabili le simptomatsko terapijo (kaj, kar pomirja srbečico), npr. kaj na osnovi ognjiča?
Kar zadeva bolečin v trebuhu še težje ocenjujem. Je pa skrajno malo verjetno, da bi to bilo v zvezi s prekinitvijo nosečnosti, od katere je že 4 tedne. Ostanki v maternici bi lahko povzročili endometritis (to je strogo lokalizirano vnetje v maternici, ki se večinoma omeji samo z izločitvijo zaostankov) in nenazadnje je to tudi “pokrito” z amoksiklavom. Skratka, veliko kontradiktornih podatkov, ki se medsebojno ne podpirajo.