Vnetje in Dalacin
Pred 2 tedni mi je ginekologinja zaradi pekocega zunanjega spolovila predpisala antibiotik efloran za 5 dni. Po 2 dneh jemanja je bilo bolje,nato pa se je spet pojavil pekoc obcutek,ki me je bolj ali manj spremljal do konca jemanja antibiotika, vendar se je stanje izboljsevalo. Obiskala sem ponovno ginekologinjo,ki je dejala, da imam se vneto noznico, mi predpisala dalacin vaginalno kremo in dejala,da naj si mazem z njo 2 dni in malo spiram s kisom.
Ker kreme nisem poznala, si nisem predstavljala,da na trziscu obstaja samo vaginalna razlicica in sedaj sem malo v dilemi in prosim za pomoc.
Glede na to,da se nisem imela spolnih odnosov in nikoli nisem uporabljala tamponov, koliko kreme lahko uporabim za mazanje zunanjega spolovila?
Glede na to,da me pekoc obcutek ne spremlja vec in nimam vec izcedka,kot se pred 2 dnevi,ali ima sploh smisel kaj mazati?
Glede na to,da v torek pricakujem “menstruacijo”, saj bom v ponedeljek pojedla zadnjo kt in nimam tezav ali ima sploh smisel kaj narediti ali pocakam raje,ce bi se tezave se pojavile in potem ukrepam?
Pisem vam pa zato,ker sem ista vprasanja postavila v lekarni,vendar mi nanje niso znali odgovoriti, ginekologinja bo pa odsotna se teden dni 🙂
Najlepsa hvala za pomoc
Spoštovani,
pravzaprav ne vem, zakaj ste od ginekologinje sploh dobili omenjena zdravila, saj povzročitelji (bakterije), ki jih ta zdravila odpravljajo, ne povzročajo srbečice in pekočega spolovila. Ampak kakorkoli, če težav nimate več, tudi zdravljenje nima več smisla, še zlasti, če za ponovitev težav ni posebnega razloga (spolnih odnosov itak nimate?).
Prvotno sem dobila efloran,ker sem imela rdece spolovilo,ki me je peklo cez cel dan, nisem pa imela srbecice, le gostejsi izcedek, katerega vonja pa nisem mogla dolocit. Se mi pa to NI zgodilo po “spolnem odnosu” ali v kratkem casovnem obdobju po njem. Ker po 3 dneh mazanja s canestenom ni bilo izboljsav,sem odsla k gin.ki mi je dala antibiotik.
Imam stalnega partnerja, s katerim obcasno skusava imeti spolne odnose, kolikor pac jaz nekako lahko,saj sem do pred kratkim imela pogosto izcedke,ki so se zaceli prehitro glede na jemanje kt in mi takrat res ni bilo za poskusanje 🙂 sedaj imam nove kt ( 1 zavojcek) in tudi vnetje, ki ga prej nisem imela vseh 5 mesecev jemanja prejsnjih kt.
On tezav nima, me pa vseeno zanima, kako je s tem mazanjem, saj ce bi se mi tezave v kratkem ponovile, bi rada vedela,kako, kje in koliko si lahko kot alternativa mazem., dokler nama pac ne rata it do konca 🙂
Hvala za potrpljenje.
Dalacin je mišljen za apliciranje v nožnico z aplikatorjem. Če to ni možno pač vnesite, kolikor lahko. če se da mazati, ga lahko tudi namažete, saj če je dobro za v nožnico, tudi na koži ne bo škodilo. Vprašanje je le, če bo kaj pomagalo, ker kot rečeno bakterije ne povzročajo vnetnih odzivov kot so rdečina, oteklina, bolečina in srbečica. Povzročajo le različne izcedke. Dalacin pa je klindamicin, torej antibiotik, ki deluje le na določen spekter bakterij.
Veliko sem ze prebrala vasih odgovorov in vcasih se lovim,ker so si simptomi tako podobni in pomesani,da gre lahko tako za bakterije,kot tudi za glivice ali celo oboje. V obeh primerih mi je naredila pregled in obakrat je rekla,da niso glivice. Mislila sem,da je pac reakcija na nov mehcalec, morda je pordela koza na zunanjem spolovilu od mraza in ozkih kavbojk, etc…
Bojda je vneta noznica, da se mi bo to ponavljalo,da naj si mazem z danacilom in spiram s kisom v vodi in da naj z obema ne pretiravam. Ker se mi je spet pojavil pekoc obcutek, izcedka neki nimam, sem 3 dni pred “menstruacijo”, si sedaj spiram s kisom in mazem s kremo,pa bom videla,kaj bo. Srbi me ne nic.
Kaj bi mi vi svetovali, glede na to,da pravite,da kar sem dobila verjetno ne bo delovalo? Zelo bi bila vesela vasega mnenja.
Hvala se 1x
kaj pa lahko še dodam? Poskusite, kakor že poskušate in boste videli, če bo pomagalo. Saj nenazadnje ne gre za nič takšnega, kar bi brez zdravljenja imelo usodne posledice.
Spoštovani,
sem v 28. tednu nosečnosti in že par dni se mi zdi, da voham urin oziroma, da je izcedek iz nožnice spremenjenega vonja (izcedek je sluzast kot ponavadi in v majhnih količinah), vendar ne kot pravijo po ribah. Nožnica me ne peče. Pijem vodo, radensko in nesladkan čas (cca. 2 l na dan).
Skrbi, če bi šlo morebiti za bakterijsko vnetje saj le to lahko med drugim povzroči prezgodnji porod. Kdaj je pametno iti h G, da preveri urin in vzame bris za ugotavljanje prisotnosti bakterij? Ne bi rada “paničarila” vendar se bojim posledic, ki bi jih lahko imelo vnetje za plod. Po prebranem vnetje v nosečnosti nima posebnih znakov in prav zaradi tega me skrbi.
Se lahko vnetje preveri zgolj s pregledom urina ali je nujno potreben bris iz nožnice?
Hvala,
Spoštovani,
vsak “občutek”, da bi lahko bilo kaj narobe z vaginalno floro, pa ni zadostemn razlog za bris nožnice in bakterijsko analizo. za začetek predlagam, da vsaj 1 teden uporabljate vagianlni antiseptik na osnovi mlečne kisline (kak Lactogin, vitagin-C, Multigin ipd.), nato pa 2 do 3x tedensko še naprej. Če bi vam ne uspelo odpraviti neprijetnih vonjav in se bo še naprej zgdelo, da je to iz nožnice, se pogovorite s svojim ginekologom in morda se res odloči za bakterijski bris.
Pozdravljeni,
Že nekaj časa, kak dan bolj, kak dan manj, opažam nek močnejši neprijeten vonj nožnice. Hkrati imam občasno res rahel neprijeten občutek, ki ga ne znam opredeliti. Kot začetek glivičnega vnetja, ki nikoli ne napreduje. Izcedka nimam nobenega. Zaradi vonja sem pomislila na bakterijsko vaginozo. Z njo imam ze izkušnje, saj mi jo je pred leti ginekologinja odkrila med običajnim pregledom. Vse kar sem imela je bil nekoliko spremenjen vonj nožnice in nič drugega. Takrat sem dobila neke posebne antibiotike in zadeva se je uredila.
Tokrat sem po mailu ginekologinji sporočila težave. Odgovora nisem dobila nobenega, čisto slučajno pa sem videla, da imam na kartico naložen recept za dalacin vaginalno kremo. Ker dojim dojenčka, hkrati pa berem da je dalacin za nek določen spekter bakterij (za katere sploh ne vem če imam) me zanima ali je to smiselno na pamet jemati? Od ginekologinje sploh nisem prejela nobenega odgovora, niti info da imam na kartico naložen recept.
Hvala in lp
Očitno je G pozabila sporočiti, kajti, če je recept aktiven, ni starejši od tedna dni, starejši recepti propadejo in jih ni mogoče unovčiti. Sicer pa Dalacin lahko uporabite brez zadržkov. Za naprej pa kot preventivo priporočam občasno uporabo (kak teden dni na mesec) kapsule Gynophylus ali svečke Vitagin-C ali Lactogyn.
res je, ampak pri določenih kliničnih slikah imamo dokaj zanesljive izkušnje, kot je npr. pri bakterijski vaginozi ali pri glivah.
Pozdravljeni,
Na vas se obračam z vprašanjem glede varnosti zanositve po uporabi vaginalet Fluomizin.
Zaradi bakterijske okuzbe sem dobila predpisane vaginalete, ki sem jih zacela jemati po koncu menstruacije, zadnjo sem si vstavila včeraj zvečer. Navodilo imam, da po 6 dneh antibiotika, naredim 3 dni pavze nato pa še 3 dni vaginalet za uravnavanje kislosti vaginalne sluznice.
Sedaj me zanima kdaj po koncu jemanja antibiotika bi lahko začela s spolnimi odnosi (s partnerjem delava na zanositvi, sama sem imela težave z endometriozo in zanositvijo, zato vsak mesec šteje). Ovulacijska sluz se mi je namreč pokazala že danes. Je torej varno, če bi že danes pričela s spolnimi odnosi ali moram zaradi prisotnosti antibiotika v maternicnem vratu počakati? Če, da koliko dni? Ter ali imam lahko spolne odnose med jemanjem probitičnih vaginalet?
Predvsem me zanima ali lahko antibiotik vpliva na zdravje zarodka, če bi do zanositve prišlo.
Hvala in upam, da sem jasno napisala vprašanje.
Lp Tjaša
zaradi uporabe Fluomizina v času načrtovanja nosečnosti ne bo nič narobe, če do zanositve pride.
Pozdravljeni,
stara sem 45 let in opažam obrjav izcedel ned spolnim odnosom. Včasih traka nekaj dni, včasih ga je opaziti le takoj po spolnem odnosu. Ginekologinja, ki me ni pregledala, mi je predpisala Dalacin kremo. Ker nimam nobenih drugih težav z nožnico, se s to kremo bojim porušiti vaginalno floro. Prav tako imam sama občutek, da je težava v hormonih.
Moje vprašanje je, ali je po vaših izkušnjah možno vnetje nožnice brez bolečine, srbečice, vonja.., ki bi potrebovalo antibiotično zdravljenje.
hvala
Spoštovani,
dalacin se uporablja proti anaerobnim bakterijam (kot nap Gardnerela vaginalis) in vaša ginekologinja je očitno preko palca ocenila, da gre za kaj takega. Brez pregleda namreč ni mogoče drugače. Tako se v načelu ne dela. Vnetje je odziv organizma na neko nokso in praviloma povzroča simptome. Klasični štirje so vročina, oteklina, rdečina in bolečina oziroma bolečini podobne senzacije. Vnetni odziv ne povzročajo le infekcije ampak vsaka noksa (poškodba) tkiva. Če ničesar od tega ni, težko govorimo o vnetju, kar pa še vedno ne izključuje infekcije.
No, nekaj ste pa le omenili, kar nasprotuje domnevam vaše ginekologinje z Dalacinom. Anaerobna flora praviloma povzroča izcedek z neprijetnim vonjem (po gnilem, ribah, razpadajočem mesu ipd.) in če tega ni, potem dejansko ne vem, na čem temelji njen sklep.
ja, zagotovo lahko pomaga tudi preventivna uporaba mlečnokislinskih vaginalnih vložkov in kapsul z laktobacili.
Spoštovani,
ne vem, kaj bi bilo najprej “za poskusit”, ker preprosto ne vem, kaj vam je. Sam tako pacientk ne obravnavam, ampak se najprej potrudim priti do neke vsaj logične in verjetne diagnoze. Takole “ex iuvantibus”(preko različnega dzravljenja) diagnosticirati stanja, za katere se niti ne potrudiš najprej preverit s pregledom, mi je povsem tuje.